Dolgoletni kolumnist Tadej Kotnik zapušča Finance: Razlog pa nestrinjanje z urednico Toplakovo, ki zagovarja švedski model spopadanja z epidemijo, po katerem bi umrlo več kot tisoč Slovencev!

Datum:

Dr. Tadej Kotnik, redni profesor na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko, je zaključil s pisanjem tedenske gostujoče kolumne za Finance. Doktor biofizike je za časnik Finance od leta 2012 redno objavljal kolumne. Odgovorna urednica Financ Simona Toplak trdi, da je razlog za Kotnikov odhod “vse bolj izrazito razhajanje med uredniškimi nazori in lastnim razumevanjem, kaj je bolj in kaj manj prav, pravilno in pravično.” Kotnik je kot razlog navedel dejstvo, da je Toplakova zagovarjala sprejetje švedskega modela spopadanja z epidemijo covid-19 ter primerjala zaprtje občinskih mej s sežiganjem čarovnic na grmadi. V navzkrižju vrednot, je Kotnik na prvo mesto postavil človeška življenja.

                   

“Sodniki Dunja Jadek PensaMarko Šorli, Klemen JakličRajko Knez in Marijan Pavčnik, ki so glasovali za – so nas postavili v Salem leta 1692 in v zažiganje čarovnic,” je 18. septembra o odločitvi Ustavnega sodišča, da je bil ukrep vlade o zaprtju občin ustaven in dovoljen, v komentarju z naslovom “Premalo Janše”, zapisala odgovorna urednica Financ Simona Toplak.

“Ker ne vemo, ali čarovnice so, ker ne vemo, kako so nevarne, ker ne vemo, ali so prav te čarovnice, ker pač nimamo kriterijev, za vsak primer zažgimo kar nekaj žensk,” čarovnice v komentarju Toplakove je covid-19, bolezen zaradi katere je po svetu umrlo več kot 961 tisoč ljudi.

Toplakova vztraja, da bi se morali zgledovati po švedskem modelu, po katerem bi umrlo najmanj 1190 Slovencev
“Premalo pameti. Premalo presoje. Premalo kritike. Janša hodi po hribih s Kurzem, Slovenijo pa vodijo nekakšni novi Aleksandri Rankovići in Sonje Lokar. To ni samo za se zjokati. To je za spremeniti. In obstaja model: Švedska,” je v svojem zaključku dodala Toplakova. “Švedi brez mask in omejitev imajo v zadnjih 14 dneh na sto tisoč prebivalcev 29,4 primera korone, Slovenija z maskami in omejitvami pa 46,7. To je rezultat slovenske stroke in politike,” je bila dan prej kritična Toplakova.

Image
Zapis Tadeja Kotnika na forumu Financ, kjer je opisal, kje je “počilo” med njim in odgovorno urednico Simono Toplak.

“Če bi Slovenija sledila švedskemu “modelu”, ki ga urednica znova in znova poveličuje, in privzamemo premo sorazmerne rezultate (pri razmerju števila prebivalcev 1 : 4,93) bi imeli v Sloveniji v tem trenutku 1190 mrtvih, od tega 130 mlajših od 70 let, 48 mlajših od 60 let, 15 mlajših od 50 let in šest oseb mlajših od 40 let. Ker je gostota prebivalstva pri nas več kot štirikratnik tiste na Švedskem, bi bilo pa z veliko verjetnostjo še nekaj slabše,” je v odgovor, 18. septembra 2020, zapisal donedavni kolumnist Financ dr. Tadej Kotnik, sicer redni profesor na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko.

“Imamo pa trenutno 132 mrtvih, od tega 24 mlajših od 75 let, 7 mlajših od 65 let, dva mlajša od 55 let in nikogar mlajšega od 45 let,” je za primerjavo navedel Kotnik. Do 21. septembra 2020, je bilo na Švedskem potrjenih 88.237 okužb s covidom-19, od začetka epidemije pa je zaradi wuhanskega koronavirusa v državi umrlo 5.865 ljudi. V zadnjih dveh tednih so na Švedskem zabeležili 2.484 okužb in 17 smrti. Za primerjavo, v Sloveniji je bilo v zadnjih dveh tednih zabeleženih 2.464 novih okužb in sedem smrti.

“Verjetno bo kdo odmahnil “Ah, pa kaj potem, saj teh 15 umrlih mlajših od 50 let oziroma šest mlajših od 40 let bi bilo diabetikov”. In bo s tem sledil duhu, ki ga je ubrala tudi urednica že v drugem odstavku s tezo, da je zaprtje občinskih mej z vidika kratenja človekovih pravic ekvivalentno sežiganju čarovnic na grmadi (pa ne metaforičnemu, ampak tistemu čisto pravemu), in zaradi katerega že dlje časa razmišljam, da bi se poslovil tako od branja Financ kot pisanja zanje.”

Švedski model, kakor je nazorno prikazal Kotnik, bi za Slovenijo pomenil, devetkrat večje število smrti. Ob tem je vredno izpostaviti, če je število novih primerov na Švedskem in v Sloveniji te dni primerljivo, pa bi po švedskem modelu soočanja s covid-19 šteli preko 17 tisoč okužb, in ne zgolj 4,5 tisoč od samega začetka epidemije v državi. Toplakova zagovarja švedski model, a pozablja na to, da je število okužb s katerimi se Slovenija sooča zadnja dva tedna začetek drugega vala epidemije v Sloveniji. Takšno število okužb na Švedskem je nova normalnost.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Proruski Kučanovi “mirovniki” pri Urški Klakočar Zupančič

Časnik Delo poroča o "skrivnem sestanku" Kučanovih šestih mirovnikov...

Kučanova zadrega s Čeferinom, ki ga ni tu

Revizija nakupa razpadajoče stavbe na Litijski v Ljubljani, v...

Golob pravi, da bo nakup Patrijinih oklepnikov strokovna odločitev, na Boxerje je očitno že pozabil

"Spomnimo, strokovnjaki so jih rotili, naj ne razveljavijo pogodbe...

[Poskus atentata] Trump: “Neverjetno je, da se kaj takega lahko zgodi v naši državi”

Včeraj popoldne je na Trumpovem volilnem shodu v Butlerju...