Donald Trump: Evropska unija bo razpadla, NATO je zastarel

Datum:

Trump je dal zaušnico Nemčiji s tem, ko je napovedal razpad EU, kot jo poznamo. Ob tem je še označil zvezo Nato kot zastarelo, povedal pa je še, da je brexit veličasten. Da Merklova ni dobra zaveznica ZDA, so že maja sicer ocenili pri Heritage Foundation, prav tako pa so ji očitali, da ne stori dovolj za varnost in ekonomsko stabilnost Evrope. Vse skupaj pa je že izkoristil Kremelj – preberite, kaj je povedal njihov tiskovni predstavnik!

                   

Ameriški predsednik Donald Trump je razburil v svojih intervjujih za tuje medije, med drugim je napovedal razpad Evropske unije in kot katastrofalno napako opisal politiko odprtih vrat do migrantov nemške kanclerke Angele Merkel, prav to pa je med drugim pripomoglo k britanski odločitvi o izstopu iz EU. Mediji so to že označili kot zaušnico Merklovi. Trump je v intervjuju za Times in Bild povedal še: “Če ne bi bili prisiljeni sprejeti vseh teh beguncev, ne bi prišlo do brexita. Ljudje in države si želijo svoje identitete. Izstop iz EU se bo na koncu izkazal za veličastno stvar. Poglejte EU – to je Nemčija. V osnovi je EU sredstvo za doseganje nemških ciljev. Prav zato je bilo pametno, da je Velika Britanija izstopila, verjamem pa, da ji bodo sledile tudi druge države. Za ZDA ni pomembno, ali je Evropa enotna ali razdeljena, unija je pravzaprav ustvarjena, da premaga ZDA, ali ne?”

Merklova se je že odzvala – preberite, kaj so njeni grehi!
Kot še poroča Kurir, se je Merklova že odzvala na Trumpove besede in dejala, da je usoda Evrope v naših rokah. Napovedala je še, da bo s Trumpom sicer sodelovala, saj naj bi mu bila njena stališča znana.

Ne glede na katastrofalno notranjo in ekonomsko politiko, ki jo vodi francoski predsednik Emmanuel Macron, pa so pri vodilnem ameriškem think-tanku Heritage Foundation maja, ko je Macrona obiskal ameriški predsednik Donald Trump, opozorili, da je nemška kanclerka Angela Merkel veliko slabša zaveznica ZDA, in ob tem izpostavili nekaj izmed njenih grehov. Opozorili so med drugim, da je nemški prispevek k zvezi Nato popolnoma nezadosten; ne samo, da nemški izdatki za obrambo niti približno ne dosegajo zahtevanih 2 odstotkov – nemška vojska se ubada s podobnimi problemi kot slovenska in milo rečeno popolnoma razpada. Nadalje je bila prav Merklova tista, ki je s svojo politiko odprtih vrat in eksplicitnim pozivom sto tisočim migrantom, naj pridejo v Nemčijo, destabilizirala celotno Srednjo in Vzhodno Evropo – nekatere države so takrat ravnale pametno in odreagirale, sledilo je popolno zaprtje mej.

Prav tako Nemčija po njihovih ocenah nosi velik del odgovornosti za disfunkcionalnost evroobmočja – z odsotnostjo valutnih tveganj in izvozom izdelkov je na veliko profitirala, po drugi strani pa ne uvozi dovolj izdelkov, da bi bil evro smiseln za druge države. Prav to dokazujejo številne vzhodnoevropske države, ki se upirajo evru, saj so tudi nedavno krizo bolje preživele kot nekatere izmed držav z evrom, kot so Grčija, Italija in Portugalska, kjer kriza še kar traja. Nemčija je tudi nespametno napovedala, da se bo odpovedala jedrski energiji, ki velja za enega čistejših in konkurenčnejših virov energije, po drugi strani pa so bili tudi pri Heritage Foundation izjemno ostri do projekta Severni tok 2, ki bo le povečal ranljivost Ukrajine.

Foto: epa

Odzval se je tudi Kremelj
Tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov je izkoristil nastalo priložnost za izjavo, da se strinja s Trumpom, sporočil je, da je tudi za njih Nato ostanek preteklosti. Kremelj ima po njegovih besedah takšne poglede že dolgo, saj naj bi bila zveza Nato posvečena idealom konflikta in bi jo zato le stežka označili kot strukturo, ki pripomore k trajnostnemu razvoju in rasti.

J. Ž.

Sorodno

Zadnji prispevki

Koalicija s posebnim zakonom zaščitila Golobove rabote

Stranka SDS nasprotuje noveli zakona o parlamentarni preiskavi, ki...

Nemška vlada se je spravila na svobodo tiska

Nemška notranja ministrica Nancy Faeser je prepovedala revijo Compact,...

[Komentar] Atentat sredi Bidnovega kaosa

Poskus atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se ni zgodil...

KLS Ljubno se pobira kljub 100-milijonski škodi po poplavah

Podjetje KLS Ljubno, ki je specializirano za proizvodnjo zobatih...