Dragi otroci: Babica ni duh, dedek je poročen s štirimi. Ko zaradi migrantov zgodbe Pike Nogavičke zamenjajo “otroške” knjige o poligamiji in muslimanih

Datum:

Švedska je začela otrokom predstavljati poligamijo. Ne samo, da jih s tem želi seznaniti, celo normalizira jo. Nedavno je izšla knjiga, namenjena otrokom, starim med 3 in 6 let, govori pa o deklici, katere dedek je poročen s štirimi ženskami hkrati. Izdaja je navdihnila tudi naslednjo otroško knjigo z naslovom Babica ni duh, ki predstavlja in normalizira burke. Kaj se dogaja z državo Pike Nogavičke?

                   

Z novo otroško knjigo “Farfar har fyra fruar” (Dedek ima štiri žene), ki na police prihaja v švedski in v somalijski izdaji, se lahko majhni otroci pridružijo Asli, ki potuje v Somalijo, kjer bo obiskala svojega dedka in njegove štiri žene. “Asli še nikoli ni bila v Somaliji, zdaj pa se tja odpravita z očetom. Ko prispeta, se bosta sestala z dedkom in številnimi babicami,” je knjigo opisal Oscar Trimbel, izdala jo bo ugledna založba Adlibris.

Foto: iStock

Knjigo je možno kupiti tudi kot pobarvanko. Navdihnila je Trimbela, da je še sam spisal podobno knjigo z naslovom “Mormor är inget spöke” (Babica ni duh), ki normalizira burke. Ta govori o fantku Omarju, katerega babica prihaja iz Somalije, on pa se želi tako kot ona za noč čarovnic obleči v duha. Časi države, ki nam je ponudila Piko Nogavičko, se očitno spreminjajo. Poligamija na Švedskem pa je (še vedno) nezakonita. Bo tako tudi ostalo?

A. L.

Sorodno

Zadnji prispevki

Kaznovali bi totalitarne simbole – bodo najprej začeli pri sebi?

Levica bi spremenila kazenski zakonik in kaznovala uporabo nacifašističnih...

Akademsko društvo Pravnik s kritiko nad odločitvijo DZ o priznanju Palestine

Akademsko društvo Pravnik je ostro kritiziralo nedavno odločitev državnega...