Drugi tir: Kovačič napoveduje obsežno kampanjo – Državljane pa poziva k prostovoljnim prispevkom

Datum:

Po napovedi Vilija Kovačiča bo kampanja, s katero se bodo potrudili volivce prepričati o zavrnitvi vladnega zakona o drugem tiru, zelo obširna. Danes je medijem pojasnil, da bo kampanjo prijavilo več skupin med tistimi tridesetimi, ki so pomagale zbirati podpise za razpis referenduma. Težave pa nastopijo pri financiranju.

Na današnji tiskovni konferenci je Kovačič dejal, da bo vse ”slonelo na prostovoljnih prispevkih”. Konferenco je sklical sam, po tem, ko je na Ustavno sodišče RS vložil novo pritožbo, in sicer zaradi sklepa vlade o dodeljenih 97.000 evrih za potrebe vladne strani v kampanji. Ustavno sodišče bo presojalo, če nasprotnike zakona sklep vlade postavlja v neenak položaj, kot to trdi Kovačič. Ne glede na njihovo odločitev bodo Davkoplačevalci se ne damo pozivali državljane k prostovoljnim prispevkom. Ciljajo predvsem na tistih nekaj več kot 48.000, ki so se podpisali pod zahtevo za referendum.

Ljudi bodo k prispevanju prostovoljnih prispevkov pozvali prek glavnih akterjev, ki so pomagali zbrati podpise. To so opozicijske stranke, neodvisni poslanci in nekateri drugi posamezniki. Za pomoč je tukaj v prvi vrsti SDS, skupaj pa je okrog 30 skupin posameznikov. “Ne bomo apelirali na vodje, naj denar dajo iz strankarskih blagajn, ampak naj pozovejo svoje članstvo,” je še dejal Kovačič.

Foto: STAfoto

Najhuje je, da pravila veljajo le za javno RTV
V kampanjo bodo lahko samostojno vstopili Krščanski socialisti Slovenije, je na konferenci potrdil Andrej Magajna, predsednik stranke in predsednik koordinacije neparlamentarnih strank. Do medijske politike pri pokrivanju kampanje ostaja kritičen in dodaja, da ”tudi neparlamentarce močno skrbi, kako bo referendum sploh potekal”. Pravi, da največjo težavo predstavlja predvsem to, da pravila veljajo le za javno RTV (Radiotelevizijo Slovenijo), za druge v pretežno zasebni lasti pa ne, čeprav je teh največ.

Po njegovih besedah so danes na ustavno sodišče vložili dopolnilo pobudi za ustavno presojo zakona o referendumski in volilni kampanji ter zakona o RTV. Podobno pobudo, sicer Blaža Babiča, so nedavno zavrnili, on pa je napovedal, da se bo zato pritožil na Evropsko sodišče za človekove pravice. Ko ni uspel s pobudama za oceno ustavnosti, povezanih z referendumom o zakonu o drugem tiru, se je na organ sodne oblasti za varstvo človekovih pravic obrnil tudi Kovačič. Prva pobuda se je nanašala na zbiranje dodatnih 40.000 podpisov za razpis referenduma, ustavni sodniki pa so jo zavrgli. Druga, v kateri se Kovačič ni strinjal z datumom izvedbe referenduma, pa je bila zavrnjena.

Položnico, s katero lahko somišljeniki podprete in prispevate sredstva, lahko najdete na spletni strani civilne iniciative. Po Kovačičevih besedah pa bo to kmalu mogoče storiti tudi prek SMS-sporočil.

A. L., STA

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Nov Golobov ‘mimostrel’ – še pred dnevi hvalil vitalnost Bidna

Premier Robert Golob je še pred nekaj dnevi hvalil...

Ne bo jim uspelo ustaviti preiskovanja energetskih poslov Roberta Goloba

Dlje časa smo lahko poslušali o obstoju sumov, da...

Podizvajalci vladajočih, ideološka vojska in udarna pest vladajoče levice

Slovenijo vodi "koalicija s civilno družbo". Predsednik vlade Robert...

Kako so zmerne sile pripeljale (skrajno) levico do zmage?

Razplet nedavnih predčasnih parlamentarnih volitev v Franciji, ki jih...