Društvo Sloga predsedniku Pahorju predlagalo Janka Vebra za mandatarja, v SDS mu podpisov ne bodo dali

Datum:

Na podlagi 3. člena Ustave Republike Slovenije, ki govori, da je “Slovenija država vseh svojih državljank in državljanov, ki temelji na trajni in neodtujljivi pravici slovenskega naroda do samoodločbe. V Sloveniji ima oblast ljudstvo. Državljanke in državljani jo izvršujejo neposredno in z volitvami, po načelu delitve oblasti na zakonodajno, izvršilno in sodno”, so v društvu Sloga pozvali predsednika republike Boruta Pahorja, da neodvisnega poslanca Janka Vebra imenuje za novega mandatarja do rednih državnozborskih volitev. V Slovenski demokratski stranki poslancu Vebru podpisov za mandatarskega kandidata ne bodo dali, je danes v DZ novinarjem zagotovil vodja poslancev SDS Jože Tanko, prav tako ne bodo iskali svojega kandidata za mandatarja.

                   

Društvo Sloga, ki bo v aprilu postalo nova politična stranka, je pozvalo predsednika republike Boruta Pahorja, naj predlaga za novega mandatarja neodvisnega poslanca Janka Vebra, ki bi vodil vlado in tako zavaroval interese državljank in državljanov ter preprečil razprodajo premoženja in ponavljajoča škodljiva dejanja vlade v odstopu.

V Slogi se zavezujejo, da bo Veber v tem času zagotovil nadzor nad kadrovskimi postopki in zaposlitvami kadrov odhajajoče vlade, javnimi naročili razpisov Darsa glede tunela na Karavankah ter nad SDH, slabo banko (DUTB) in drugimi državnimi ustanovami. Hkrati bo preklical tudi tajnost listin drugega tira.

V SDS bi podpise dali le svojemu kandidatu
V Slovenski demokratski stranki poslancu Vebru podpisov za mandatarskega kandidata ne bodo dali, je danes v DZ novinarjem zagotovil vodja poslancev SDS Jože Tanko in dodal, da prav tako ne bodo iskali svojega kandidata za mandatarja. Položaj bodo po njegovih besedah preučili, vendar zavlačevali ne bodo, poroča STA. “Potrudili se bomo, da ne bomo ovira pri razpisu volitev,” je dejal. “Če bi naši poslanci dajali podpise, bi bilo smiselno, da jih dajo kandidatu, ki bi ga mi predlagali, ne nekemu samostojnemu poslancu,” je povedal Tanko po tistem, ko je predsednik republike Borut Pahor poslance obvestil, da ne bo predlagal kandidata za mandatarja.

Jože Tanko (Foto: STA)

Če pa kandidata v prihodnjih dveh tednih poslanci ne bodo predlagali, bo Pahor 14. aprila podpisal odlok o razpisu predčasnih volitev. Kdaj bodo te potekale, se predsednik republike še ni odločil, možna datuma pa sta 27. maj in 3. junij.

Številne pomembne zadeve morajo biti zaključene
V SDS so se sicer zavzemali za to, da bi bile predčasne volitve 10. junija, pri čemer je Tanko tudi danes izpostavil, da morajo v državnem zboru nujno dokončati nekatere pomembne vsebine, to je predvsem zaključiti postopek glede ustavnega zakona za zaščito NLB. Poudaril je še sprejetje poročil preiskovalnih komisij, med drugim je na mizi tudi letno poročilo komisije za nadzor varnostnih služb. “Zadeve je po našem mnenju treba zaključiti, dokler ima državni zbor mandat, po volitvah pa bo najbrž težko zagotoviti udeležbo vseh poslancev, ki ne bodo izvoljeni, kajti lahko se zgodi, da bosta v parlamentu dve tretjini novih poslancev,” je poudaril Tanko.

Glede naklonjenosti SDS 27. maju ali 3. juniju za parlamentarne volitve je Tanko povedal, da se bodo v SDS sproti odločali, poudaril pa je, da bo treba datum določiti tako, da se bodo zadeve, ki jih ima DZ še na mizi, zaključile, je še dejal Tanko.

Peter Truden

Sorodno

Zadnji prispevki

Trump dosegel novo pomembno zmago

"Združimo se, da bi končali z vsakršnim oboroževanjem našega...

“Golobnjak” poskrbel za ponižanega Brgleza

"Vlada Republike Slovenije je na današnji dopisni seji na...

Podobnik podprl povezovanje SLS in NSi

Po dolgoletnem evropskem poslancu in nekdanjem predsedniku SLS Francu...

Je Klakočarjeva spoznala razsežnosti sejanja sovraštva do drugače mislečih?

Zaradi poskusa atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se je...