Država tokrat nad družine: Konec s cenejšim vrtcem za drugega otroka

Datum:

Zakon za uravnoteženje javnih financ (ZUJF) je s posegom v nekatere pravice povzročil kar nekaj nezadovoljstva med državljani. Med drugim so najbolj sporne določbe, ki se nanašajo na prenehanje pravice do brezplačnega vrtca za drugega otroka.

                   

Več členov ZUJF je bilo poslanih v presojo ustavnemu sodišču. Sodišče je odločilo, da določbe, ki so se nanašale na prenehanje pravice do brezplačnega vrtca za drugega otroka, niso v neskladju z ustavo. Z uveljavitvijo ZUJF je bilo namreč določeno, da starši, ki imajo v vrtec hkrati vključena dva ali več otrok, plačajo za mlajšega otroka 30 odstotkov plačila, ki jim je določeno v skladu z zakonom kot znižano plačilo.

A to se bo očitno kmalu končalo. Ustavno sodišče je odločilo, da člen 222. zakona za uravnoteženje javnih financ, ki predvideva ukinitev brezplačnega vrtca za drugega otroka, ni bil v neskladju z ustavo. Kot razlog za to je navedlo ekonomsko nezmožnost države, da pokrije določene socialne prejemke – v tem primeru plačilo vrtca. To breme bo torej kmalu padlo na starše.

ZUJF je bil objavljen 30. 5. 2012 in je začel veljati 31. 5. 2012. To bi lahko pomenilo, da gre za hud poseg v pravni položaj posameznikov, ki so bili nenadoma soočeni s povečanimi izdatki za preživljanje družine, poročajo Finance.

Sodišče odločalo tudi o napredovanju sodnikov
Ustavno sodišče pa je odločalo tudi o določbah, ki so se nanašale na napredovanje sodnikov. Upravno sodišče je menilo, da sta izpodbijani določbi javne uslužbence in funkcionarje, ki so izpolnili pogoje za napredovanje v letih 2013 in 2014, postavili v slabši položaj od tistih, ki so pogoje izpolnili prej ali kasneje. Takšna ureditev je po mnenju predlagatelja v neskladju z načelom enakosti pred zakonom iz 14. člena Ustave. Ustavno sodišče pa je presodilo, da izpodbijani zakonski določbi nista v neskladju z Ustavo.

N. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Janša: Prst je uperjen v vas, Nataša Pirc Musar

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša se je odzval...

Četrtkova Tarča je znak, da so odnosi v koaliciji že bili skrhani

Evropski poslanec iz vrst SD Matjaž Nemec je v...

Nika Kovač “fajta” samo tam, kjer se obetajo politične točke?!

Očitno je, da pri Niki Kovač v ospredju ni...

Znan je datum začetka pristopnih pogajanj Moldavije in Ukrajine

Včeraj proti koncu dneva so se veleposlaniki držav EU...