Državljani pozor: Vlada se bo ponovno zadolžila za 2,2 milijarde evrov!

Datum:

Vlada mora nujno najeti več kot 2,2 milijarde evrov, da bi država normalno delovala v volilnem letu, najbrž pa se bo letos zadolžila še vsaj za dodatno milijardo evrov. Zato ni posebno presenečenje, da je že prvi delovni dan v letu finančno ministrstvo objavilo, da pričakuje izdajo desetletnih obveznic “v kratkem”. Pri tem bodo pomagale banke Citi, Commerzbank, Goldman Sachs International Bank, HSBC, Jefferies in NLB, so včeraj sporočili iz finančnega ministrstva.

                   

ZAKAJ 2.2 MILIJARDE EVROV ZADOLŽITVE?
Nov “denar” finančno ministrstvo nujno potrebuje predvsem, da bi odplačalo glavnice starih posojil. Letos bo vlada morala vrniti 2,5 milijarde evrov glavnic. Ker presežka, ko gre za letne prihodke in odhodke, kljub visoki gospodarski rasti načrtuje le slabih 51 milijonov evrov, vse največje privatizacije pa so ustavljene, je za plačilo glavnic starih dolgov nujno novo zadolževanje. Vlada se bo za te dolgove letos zadolžila nekaj manj kot mora plačati, ker se je za letošnja vračanja kreditov deloma zadolžila že lani. V večletnem pregledu, koliko posojil bo treba odplačati, finančno ministrstvo navaja nekoliko nižjo številko, kot je načrtovana v državnem proračunu. Kako bo prihodnja leta treba vračati sposojeni denar, kaže grafika:

Zadolžitev v letošnjem letu bo najbrž še krepko večja od 2,2 milijarde, saj se vlada namerava (pred)zadolžiti še za odplačila posojil v letu 2019, ko bo treba vrniti še 2,4 milijarde evrov. Po najbolj skrajnem scenariju bi se lahko država letos in prihodnje leto zadolžila celo za skoraj 6,3 milijarde evrov.

Skupaj z obrestmi (in ločeno ali gre za domači ali tuji) pa so obveznosti države (po Biltenu javnih financ) takšne:

Peter Jančič, spletni časopis

Sorodno

Zadnji prispevki

Afganistanec na nemški nogometni zabavi zabadal ljudi

Včeraj so nemški nogometni navdušenci slavili. A slavje ni...

[Video] Golob živi otroške sanje: Rajši na tekmi v ZDA kot na mirovni konferenci v Švici

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je ob začetku mirovne konference...

Ukrajina in ZDA podpisali desetletni bilateralni varnostni sporazum

Včeraj sta ameriški predsednik Biden in ukrajinski predsednik Zelenski...

Zver: Arbitražno športno sodišče je zavarovalo ženski šport in ženske

Nekdanji minister za šolstvo in šport ter evropski poslanec...