Državni sekretar za šport Dolinšek: Vlada pripravlja kar 50-milijonski načrt investicij v športno infrastrukturo

Datum:

“Skupen znesek za osvojene olimpijske nagrade našim športnikom v Tokiu, je znašal 662 tisoč evrov. Mi smo s spremenjenim pravilnikom povišali nagrade za skoraj 100 odstotkov,” je dejal državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, zadolžen za področje izobraževanja in športa Marjan Dolinšek. V prihodnjih petih letih bo vlada v šport investirala kar 50 milijonov evrov, spodbujati se namerava vrhunske športnike tudi na področju davčnih olajšav, po drugi strani pa se načrtuje tudi olajšave za tiste, ki v šport vlagajo – za gospodarstvo.

                   

“Danes drugič praznujemo novi državni praznik, dan slovenskega športa. Številni športni dogodki, so ob tej priložnosti potekali po vsej državi. Zjutraj se je prireditve z več kot 30 različnimi športnimi dejavnostmi, udeležilo tudi dva tisoč otrok in starejših ter evropskih gostov,” je uvodoma dejal voditelj Teme dneve Luka Svetina. Dan športa so odprli: evropska komisarka, za izobraževanje, kulturo, mladino in šport Mariya Gabriel, ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec in predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec. Sledila sta odprtje razstave in slovesnost z nagovorom zlatega olimpionika Miroslava Cerarja ter predsedniški tek.

Na blejski promenadi pod festivalno dvorano na Bledu, pa se je ob 19 uri začela tudi državna proslava, kjer je imel osrednji nagovor predsednik vlade Janez Janša, ki je v vili Bled gostil tudi sprejem za letošnje slovenske olimpijce in paraolimpijce. Ob tej priložnosti so na Bledu, uradno odprli tudi Evropski teden športa, ki bo potekal vse do 30. septembra. V studiu pa je Svetina tokrat gostil državnega sekretarja, v kabinetu predsednika vlade, zadolženega za področje izobraževanja in športa Marjana Dolinška. Ob tem je voditelj oddaje spomnil na dejstvo, da je Dan športa kot državni praznik nastal na pobudo Olimpijskega komiteja, ker smo na ta dan osvojili prvi dve zlati medalji v Sydneyju.

Nagrade športnikom so povišali za skoraj 100 odstotkov
Ob tem ga je zanimalo, zakaj ta praznik dejansko potrebujemo oziroma kaj nam bo prinesel v bodoče. Dolinšek: “Državni praznik, ki ga letos praznujemo drugo leto, na pobudo Olimpijskega komiteja, nam bo veliko prinesel prinesel na samem področju ozaveščanja. Slovenci smo športni narod. Ob tem ne smemo pozabiti, da se začenja tudi teden Evropskega športa.” Ob tem je omenil še dosežke slovenskega športa v zadnjih 30 letih, pod slovensko zastavo, s prvimi osvojenimi zlatimi medaljami. Vsi te dogodki in vrhunski dosežki slovenskih športnikov v svetovnem merilu, ne samo na olimpijskih igrah, so po njegovem prepričanju dovolj dober razlog za to, da si ta praznik zasluži tako Slovenija , kot tudi slovenski narod in slovenski športniki, ki so največji in resnični ambasadorji naše države v svetu.

Državni sekretar, v kabinetu predsednika vlade, zadolžen za področje izobraževanja in športa Marjan Dolinšek in novinar Luka Svetina. (Foto: Nova24TV)

Svetina se je ob tem strinjal, da v času razdeljenosti v narodu, političnih razprtij, vsake toliko časa, ravno ob največjih športnih dogodkih, pozabimo na vse delitve, kot se je zgodilo tudi letos poleti ob Olimpijskih igrah. “In denimo prejšnji teden, ko so odbojkarji prišli v finale Evropskega prvenstva. Je šport tisto, kar nas povezuje? Morda edino, kar nas povezuje?” Dolinšek: “Da, žal je edino, kar nas resnično povezuje. Šport se ne ozira na barvo ali kakršnokoli prepričanje. Pri vsakem posamezniku gre samo za eno: odnos do športa in pripadnost pri bodrenju športnikov.” Sekretar pa je izpostavil še pomen športa kot rekreacije za vse generacije, od najmlajših pa vse do tistih v zrelih letih. Obenem je navedel svoje opažanje, da se vsako leto bolj širi športni duh. In škoda, da tudi na drugih področjih družbenega dogajanja v Sloveniji ni tega skupnega duha.

Dolinšek poudarja, da smo v Sloveniji razdvojeni, prav šport pa je ambasador povezovanja in druženja na vseh nivojih. Novinar pa je izpostavil, da je Janša, konec avgusta zapisal, da je šport del kakovostnega življenja, da so slovenski olimpijski športniki odličen promotor Slovenije, in da bo vlada predlagala zakon o petletnih investicijah v športno infrastrukturo, davčno olajšavo za podporo športu, višje nagrade prejemnikom medalj. “Kaj od tega boste oziroma ste že uresničili?” Dolinšek se je ob tem dotaknil področja nagrad za osvojene medalje na OI in drugih svetovnih tekmovanjih, ki je po njegovih zagotovilih že realizirano. Govora je o spremenjenem pravilniku in povišanju nagrad, ki so bile že izplačane. “Skupen znesek za osvojene olimpijske nagrade našim športnikom v Tokiu, je znašal 662 tisoč evrov. Mi smo s spremenjenim pravilnikom povišali nagrade za skoraj 100 odstotkov.” 

Z novima zakonoma se bo skušalo izboljšati finančno stanje in povečati investicije v slovenski šport
Glede Zakona o investicijah pa je Dolinšek dejal, da je le-ta v pripravi in bo vložen še letos. Govora je tudi o pripravi športnih projektov (objektov) – skupna vrednost se ocenjuje na okoli 50 milijonov, in sicer za obdobje petih let, kar bi na letni ravni zneslo okoli deset milijonov. S tem zakonom pa bo zagotovljen stabilen, permanenten vir – ne glede na to kdo bo čez dve, tri ali štiri leta vladal, bo sistemsko zagotovljen znesek za vlaganje v športno infrastrukturo. Pripravljajo pa se tudi amandmaji za področje davčne olajšave za podporo športu. Tudi to je bilo že vloženo v državni zbor. Spodbujati se namerava zlasti vrhunske športnike, in sicer na področju davčnih olajšav, po drugi strani pa se načrtuje tudi olajšave za tiste, ki v šport vlagajo – za gospodarstvo. Priznalo naj bi se mu bonitete od donacij itd. Na takšen način bi še dodatno povečali zanimanje s strani te panoge za zbliževanje s športom.

Gost oddaje Marjan Dolinšek in voditelj oddaje Luka Svetina. (Foto: Nova24TV)

Svetina pa je ob tem zanimalo na kakšen se bo v šport vlagalo. Za primer je vzel Madžarsko, kjer so se odločili prioritetno vlagati v nekatere športe. “Bo pri nas nekaj podobnega, boste izbirali prioritetne nacionalne športe ali bo šlo za neke razpise, na katere se bo lahko kdorkoli prijavil, ker bo vlaganje bolj obširno?” Kot je še navedel Svetina so bili pri nas bolj odmevni rezultati v zadnjih letih na področju hokeja. Hokejska reprezentanca se je kar dvakrat uvrstila na olimpijske igre, a se na tem področju ne vlaga dovolj, zato je tudi reprezentanca nazadovala v zelo kratkem času. Dolinšek je ob tem zagotovil, da bo Zakon usmerjen na celoten spekter športnih panog. Prepričan je, da bi bilo krivično favorizirati zgolj nekatere panoge. Poudaril je, da je potrebno iti v širino, na razpisu pa se potem z merili regulira tista področja, kjer se daje poudarek uspehom v zadnjih obdobjih. “Tako kot ste dejali, tam kjer nas še pred nekaj leti ni bilo, smo sedaj vrhunski, denimo v kolesarstvu,” je zaključil Svetina.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Portugalska: V bližini plaž vse pogosteje opaženi kiti

Na Portugalskem so kiti, ki prebivajo v Atlantiku, vse...

Mahnič: Lah kot priča ne more biti predsednik preiskovalne komisije o Gen-I, to je zloraba uradnega položaja

Poslanec in član preiskovalne komisije o ugotavljanju domnevnega finančnega...

Hezbolah z več kot 160 raketami nad Izrael

Hezbolah je danes v zgodnjih jutranjih urah na Izrael...