Dva tedna pred odhodom Velike Britanije iz EU Johnson in Juncker naznanila nov “pravičen in uravnotežen” dogovor

Datum:

Iz Bruslja prihajajo neuradne informacije, da so predstavniki EU in Velike Britanije uspeli doseči dogovor o ločitvenem sporazumu, ki naj bi bil “pravičen in uravnotežen”. Če bo dogovor sprejet, ga bodo na mizo dobili tudi voditelji držav članic EU, ki se bodo sestali na izrednem vrhu prav zaradi bližajočega se britanskega odhoda iz EU.

                   

“Pravičen in uravnotežen dogovor je bil dosežen,” je v sredo, 16. oktobra 2019, preko Twitterja sporočil zaenkrat še aktualni predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Besedilo bi lahko predstavljalo osnovo za pravno veljavno pogodbo, na podlagi katere bi bil dosežen sporazumni odhod Združenega kraljestva iz evropskih integracij, član katerih je bilo skoraj pol stoletja. V nasprotnem primeru bi se politični in ekonomski položaj v Veliki Britaniji lahko zelo zapletla.

Kamen spotike še vedno Severna Irska
Kamen spotike med EU in Veliko Britanijo naj bi po sprejetju dogovora ostalo vprašanje uporabe davka na dodano vrednost na Severnem Irskem, s katerim ta del Velike Britanije še naprej ostaja v carinski uniji EU, a bo vlada v Londonu za ta del svojega ozemlja morala vzpostaviti poseben mehanizem za nemoteno ekonomsko sodelovanje.

Vprašanje, ki si ga zastavljajo v Bruslju, pa je, ali bo britanskemu premierju Borisu Johnsonu uspelo novi sporazum spraviti tudi mimo poslancev v Westminstru. Viri iz Bruslja menijo, da je doseženi dogovor na politično šibkih nogah, pri tem pa izpostavljajo še posebej kritično stranko demokratskih unionistov iz Severne Irske, sicer zaveznico konservativne Johnsonove vlade.

Vprašanje, ali bo britanski parlament dogovor sprejel
Po doseženem dogovoru bodo ekonomski odnosi med EU in Veliko Britanijo potekali po načelih proste trgovine. Za Severno Irsko pa je bil sklenjen tako imenovani dogovor o demokratični podpori, kar pomeni, da bodo predstavniki severnoirskega zakonodajnega sveta čez pet let odločali, ali bodo dogovor še naprej spoštovali ali ne.

Britanski premier je novi dogovor z EU označil za “odličen nov dogovor, ki (Veliki Britaniji) vrača vajeti”. A kljub vsemu, poroča RT, ostaja vprašanje, ali bo Johnsonu uspelo zbrati potrebnih 320 glasov v britanskem parlamentu. Opozicija je namreč že napovedala zavrnitev, medtem ko unionisti nad dogovorom niso pretirano navdušeni.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Nika Kovač “fajta” samo tam, kjer se obetajo politične točke?!

Očitno je, da pri Niki Kovač v ospredju ni...

Znan je datum začetka pristopnih pogajanj Moldavije in Ukrajine

Včeraj proti koncu dneva so se veleposlaniki držav EU...

Novomeški policisti prijeli skoraj 200 nezakonitih migrantov

Masovni prehodi meje s strani nezakonitih migrantov ne pojenjajo....

Voznik začetnik skozi Maribor divjal kar 146 km na uro!

V Sloveniji imamo očitno še veliko dirkačev, ki mislijo,...