Dve izredni osebnosti: Bomo priča najbolj pričakovanemu soočenju sedanjega časa?

Datum:

Skozi vrsto sporočil na Twitterju sta znanstvenik Jordan B Peterson in ustanovitelj Space X Elon Musk razkrila možnost, da bosta imela kmalu intervju. Novica je v minutah obnorela družbena omrežja, saj sta oba velika obraza v svetu akademije in tehnologije.  

Jordan B. Peterson je Elona Muska neposredno na Twitterju prosil, naj se mu pridruži pri intervjuju na njegovem YouTube kanalu “Jordan B. Peterson Podcast”. Elon Musk je na to odgovoril: “O čem bi radi govorili?” Ustanovitelj Tesle in izvršni direktor The Space X se je nato odzval na komentar sledilca, ki je namignil, da je gospod Peterson “obseden s pomenom, moralo, religijo, psihologijo in zgodovino”, na kar je Musk dodal: “Lahko bi govorili o življenju, vesolju in vsemu,” pri čemer je navedel naslov pomembne knjige Douglasa Adamsa, popularnega pisca znanstvene fantastike iz Anglije. Ob upoštevanju polemične figure Elona Muska ter kontroverznih razprav in idej Jordana Petersona je možnost njunega soočenja navdušila mnoge ljudi in odprla veliko vprašanj, kaj se bo zgodilo na srečanju. 

Za nekatere je sporen zaradi svojega konservativnega prepričanja
Jordan B. Peterson je profesor psihologije na Univerzi v Torontu in izreden strokovnjak za osebnost. Po mnenju ekonomista Univerze Georgea Masona, Tylerja Cowena je Peterson “trenutno najvplivnejši javni intelektualec v zahodnem svetu”. Pravzaprav ima 560.000 sledilcev na Twitterju in skoraj 1 milijon naročnikov na YouTubu. Zahvaljujoč svojemu vplivu je tudi pomembna konservativna in desničarska internetna osebnost, zaradi svojih trditev, kot so: “feminizem je nezavedna želja po brutalni moški prevladi”, “razvojne države so jame katastrofe”, pa je bil večkrat tarča kritik, s katerimi je “pometel”. Zaupanje svojih sledilcev lahko pripišemo njegovi sposobnosti združevanja akademskega znanja z izjemno retoriko, prav zaradi svojega akademskega ugleda pa se razlikuje od ostalih javnih osebnosti. Peterson je postal viralen na vseh družbenih omrežjih, zlasti na YouTubu, kjer je doživel izjemno rast in priljubljenost. Njegova tematika je privlačna posebej za mlade, sploh ker se dotika občutljivih tem, kot so: privilegij belih moških, liberalci s šibkimi argumenti, politika identitete, politična korektnost, samopomoč in drugo. Njegov govor včasih definirajo kot radikalen in nespoštljiv, kljub temu pa je postal znan politični govornik na socialnih omrežjih, ki mu je uspelo promovirati nova politična gibanja v sedanjem zahodnem svetu.

Profesor psihologije na Univerzi v Torontu, dr. Jordan Peterson (foto: FB)

Elon Musk kot navdih in zgled
“Naredil je električni avto, kar je praktično nemogoče in deluje, kar je spet nemogoče in potem je ustvaril infrastrukturo, da ga lahko polniš, kjer želiš in tudi to je bilo nemogoče. Potem je naredil, da je bilo to poceni, ker je cena polnjenja električnih avtomobilov skoraj ista kot pri običajnih in to je neverjetno. In potem je zgradil hudičevo raketo ki je bila desetkrat cenejša od obnovljivih NAS-inih raket, kar je zopet neverjetno. In to ni bilo dovolj, potem je na to raketo postavil enega od svojih avtomobilov in jo izstrelil v vesolje. In vse to je res, vse to se je zgodilo! In on je še vedno živ!”, je Peterson na enem od svojih govorov z navdušenjem povedal o Musku, ki ga velikokrat omeni kot primer nekoga, ki ga navdušuje, saj svoj denar vlaga v spreminjanje sveta na bolje. Peterson verjame, da ni pomembno, koliko denarja imaš, ampak kako ga uporabiš in da dejstvo, da milijarderja, kot sta Bill Gates in Elon Musk, svoj denar vlagata v zadeve, ki ne morejo biti izvedene brez velike količine denarja, kot na primer obnovljiva energija, zdravljenje bolezni, upravičuje dejstvo, da sta milijarderja.

Izvršni direktor Tesle, Elon Musk (foto: EPA)

Mnogi pričakujejo zanimiva odkritja dveh velikih umov tega časa
Na eni strani imamo soustanovitelja in izvršnega direktorja Tesle, Elona Muska, ki je izredno priljubljena spletna osebnost s skoraj 50 milijoni sledilcev na Twitterju in ne glede na njegov izreden um ga zaradi svojih izjav nekateri smatrajo kot kontroverznega. Na drugi strani pa Jordan Peterson predstavlja močno in zanimivo spletno medijsko osebnost mnogim, tako v politični kot intelektualni sferi. Medtem ko Muskovih političnih preferenc ni jasno zatrditi, je bil dr. Peterson večkrat kritiziran zaradi svojih ortodoksnih kulturnih in katoliških vrednot, ravno zaradi tega pa mnogi menijo, da bo to izjemna razprava z izjemnimi odkritji. Da pa gre za eno najbolj težko pričakovanih debat, lahko zatrdimo na podlagi mnogih komentarjev sledilcev, ki so Petersonu že večkrat predlagali, naj v svojo oddajo povabi Elona Muska, na spletu obstajajo celo peticije namenjene zbiranju podpisov, da se to soočenje izvede.

Sicer pa bo Jordan Peterson po tem, ko je slovensko občinstvo prvič navdušil leta 2018, ko je na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču več kot 2000 poslušalcem predaval ob knjigi “12 pravil za življenje”, ponovno obiskal Slovenijo letos junija, leto dni po izidu knjige “Onkraj reda – Še 12 pravil za življenje”.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Še naslednjih pet let

"Njene napovedi so dovolj splošne in všečne vsem stranem,...

Zakaj ni slovenske zastave, kjer nastopa državna predstavnica?

Slovenska državna zastava simbolizira zgodovinski pogum skozi stoletja, ki...

Ruska mornarica je izgubila pomorsko bitko na Črnem morju

Ruska črnomorska flota je pred vojno z Ukrajino vzbujala...

Neverjetno veliko Američanov podpira politično nasilje

Ameriška politična resničnost je vedno bolj podobna slovenski. "Pajdaška"...