Dve leti za zapahe: Krščanski guverner Džakarte obtožen bogoskrunstva

Datum:

Guvernerja Džakarte Basukija Tjahajaja Purnamo, širše znanega kot Ahok, so obsodili na dve leti zaporne kazni, potem ko je bil spoznan za krivega bogoskrunstva. Sojenje naj bi bil preizkus verske strpnosti v Indoneziji, na katerem pa je ta muslimanska država pogorela.

                   

Kitajskemu politiku, ki je za piko na i še kristjan, so začeli soditi že v decembru, saj so mu očitali, da je užalil islam med svojo volilno kampanjo. Purnama je obtožbe večkrat zanikal. Pridržali so ga takoj po obtožbi in ga namestili v zaporu Cipinang v vzhodni Džakarti, poroča Jihad Watch. Sicer je že napovedal, da se bo nemudoma pritožil na odločitev sodišča.

V Indoneziji so zahtevali smrtno kazen za krščanskega guvernerja, ki je citiral del iz korana.           Foto: epa

Guverner Džakarte je sprožil vrsto polemik konec leta 2016, ko je v svojem javnem govoru izpostavil, da so njegovi nasprotniki citirali del iz korana, in sicer z namenom, da bi zavedli volivce. Verz, ki ga je Purnama uporabil, je namreč mogoče interpretirati tudi na način, da muslimani ne smejo živeti pod oblastjo nemuslimana. To pa je sprožilo veliko zgražanja med konservativci v najštevilčnejši muslimanski državi na svetu – v Džakarti so se zatem začeli množični protesti, nekateri so zahtevali celo njegovo smrt.

Protestniki so zahtevali guvernerjevo smrt. Foto: epa

Dejstvo je namreč, da še nikomur, ki je bil obtožen bogoskrunstva, ni uspelo pobegniti pred kaznijo, je prepričan izredni profesor za indonezijsko politiko na avstralski nacionalni univerzi Greg Fealy. Indonezija bi si ravno na njegovem primeru lahko pridobila ugled strpnega naroda, ki sprejema raznolikost, vendar pa je s tem spet dokazala, da država tone v vse večjo konzervativnost. Dober primer tega so proti-LGBT protesti v Džakarti v začetku leta 2016, ko so želeli izsiliti, da so bogokletstvo tudi homoseksualni spolni odnosi.

M. S.

Sorodno

Zadnji prispevki

Kaznovali bi totalitarne simbole – bodo najprej začeli pri sebi?

Levica bi spremenila kazenski zakonik in kaznovala uporabo nacifašističnih...

Akademsko društvo Pravnik s kritiko nad odločitvijo DZ o priznanju Palestine

Akademsko društvo Pravnik je ostro kritiziralo nedavno odločitev državnega...