Ekskluzivno: Klemenčič s policijsko preiskavo nad Aleša Primca in Odbor 2014

Datum:

Zaradi suma storitve prekrška Zakona o javnih zbiranjih je policija le nekaj dni po znamenitem referendumu, na sam božični večer, sprožila postopke zoper organizatorje shodov Odbora 2014 pred sodiščem, saj le-ti niso priložili soglasja ministrstva za pravosodje. Primc: Če Klemenčič misli, da nas bo s takim zastraševanjem ustavil, se moti. Zato za jutri že napoveduje nov shod.

                   

Policija je dopis poslala Darji Bučar, ki je v Odboru 2014 zadolžena za prijavo shodov pred sodiščem. Kot so zapisali, je omenjena vse shode na policiji prijavila dne 2. 11. 2015. “K prijavi ste v skladu s 14. členom Zakona o javnih zbiranjih priložili prijavo zvočnih naprav na javnih shodih in obvestilo o shodih, naslovljen na lokalno skupnost,” so zapisali na policiji.

V nadaljevanju pa dodali, da je bilo iz prijave razvidno, da bodo shodi organizirani pred vhodom na sodišče. Ker pa je omenjeno zemljišče v lasti ministrstva za pravosodje, bi moral organizator shoda priložiti tudi njihovo soglasje.

Problemi po več kot letu dni
Spomnimo. Zaplet z organizacijo in izvedbo shodov je nastal v septembru. Do tedaj so člani Odbora 2014 shod pred sodiščem organizirali kar 186-krat, pa se ni nihče spomnil, da bi lahko kakorkoli kršili zakon.

V septembru pa so se na ministrstvu spomnili, da jih shodi pred sodiščem motijo in začeli z birokratskim izrabljanjem zakonodaje, češ da je to zasebno zemljišče, zaradi česar morajo organizatorji pridobiti soglasje lastnika zemljišča.

Goran Klemenčič vse zanikal
Ker se je izkazalo, da je šlo za poskus utišanja režimu neljubih protestnikov, je minister za pravosodje Goran Klemenčič v Odmevih vse skupaj zanikal. Poglejmo, kako je potekal pogovor z ministrom Goranom Klemenčičem 9. septembra 2015 v oddaji Odmevi:

Voditelj: “Gospod Klemenčič, ne bodo smeli več protestirati tam, kjer so protestirali doslej …
Goran Klemenčič: Ni res …
Voditelj: Ampak …
Goran Klemenčič: Ne, saj niso. Nikoli niso protestirali neposredno pred vrati.
Voditelj: Lahko bodo na tistem stopnišču.
Goran Klemenčič: Seveda. Še zdaj mi ni, čisto iskreno, jasno, ali je šlo za napako, neumnost ali za provokacijo, ker nič drugače ni, kot je bilo.
Voditelj: Prav. Lahko bodo torej izražali svoje mnenje na istem mestu, kot so ga do zdaj.
Goran Klemenčič: Absolutno.

Primc napoveduje paket reformnih zakonov
“Klemenčič nam je lani septembra pred celo Slovenijo na Odmevih dovolil, da lahko imamo shode pred Vrhovnim sodiščem, tako kot prej 186-krat. Sedaj nam pa grozi s kaznijo, ker smo delali tako, kot je rekel, da lahko,” pa pojasnjuje Aleš Primc iz Odbora 2014.

Ministra Gorana Klemenčiča smo vprašali, kako komentira aktualni pregon članov Odbora 2014 zaradi shodov, ki so jih organizirali natančo tam, kjer je trdil, da jih imajo lahko. Ob tem smo ga vprašali, če je že seznanjen z reformnim paketom in ali se bo odzval na vabilo Aleša Primca in prisostvoval razpravi o predlaganih zakonih. Na odgovore še čakamo.

Ob tem Primc še meni, da ministra očitno zelo moti, da že leto in pol vsak teden ne glede na vreme opozarjajajo na zlorabe v pravosodju. “Naš odgovor na njegovo zlorabo moči in nasilje nad nami je kulturen, miren in dostojanstven. Danes začenjamo 20-dnevno javno razpravo o zakonskih sprememba za javnost, preglednost in odgovornost v pravosodju,” poudarja.

Paket zakonov za zaščito malega človeka
Ob tem pojasnjuje, da predlagajo “zakonski paket sprememb Zakona o sodiščih, Zakona o sodniški službi, Zakona o državnem tožilstvu in Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. To je paket zakonov za zaščito malega človeka pred pravosodno elito, ki misli, da lahko dela, kar hoče”.

Vse državljanke in državljane zato vabijo, da jim v naslednjih 20 dneh posredujejo svoje predloge in izboljšave, celoten paket sprememb zakonov pa si lahko preberete tudi tukaj: Predlog zakona“21. 1. ob 18.30 pa bomo pripravili javno tribuno, na kateri bosta javnost in stroka soočili svoja mnenja o teh predlogih.” Na javno tribuno pa vabijo tudi ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča.

Zoper Aleša Primca oziroma sovoditeljico Koalicije “Za otroke gre!” Metko Zevnik pa so po referendumu sporožili še en postopek – tokrat inšpekcijski. Kot poroča Dnevnik, je problem neznani avtor videospota pred referendumom z naslovom Slovenija je proti. Dnevnik ob tem navaja, da je bloger Roni Kordiš “iz zelo zanesljivih virov na primer dobil namig in ga tudi objavil, da naj bi za spotom stala sovoditeljica Koalicije “Za otroke gre!” Metka Zevnik in njen sin, saj naj bi ju nekateri videli na več snemalnih lokacijah”.

Uroš Urbanija

Sorodno

Zadnji prispevki

Izraelsko sodišče je razsodilo, da se morajo tudi ultraortodoksni judje priključiti vojski

Izraelsko vrhovno sodišče je danes odločilo, da morajo obvezen...

Challe Salle povedal nekaj krepkih na račun Zlatka Čordića

Na slovenski hip hop sceni je resnično vroče. Raper...

Orban in Melonijeva se znotraj Evropskega parlamenta ne bosta povezala

Italijanska premierka Giorgia Meloni je na srečanju v ponedeljek...

[Foto] Koga vse je ujel fotografski objektiv na državni proslavi

Osrednje državne proslave na Kongresnem trgu v Ljubljani, s katero...