Režimski mediji so vam zamolčali, da je v Ljubljani v priporu že več tednov libanonski migrant, kemik, ki je naročil umor dr. Janeza Plavca – Ali poti vodijo tudi do umora dr. Jamnika, isti človek je bil takrat med osumljenci?

Datum:

Iz zanesljivih virov smo izvedeli, da je dr. Michel Stephan, Libanonec, ki je bil v preteklosti zaposlen na Kemijskem inštitutu, že nekaj tednov v priporu v Ljubljani zaradi naročila umora dr. Janeza Plavca. Stephan zadnjih 16 let živi v Sloveniji, sicer pa gre za nekdanjega specialca v libanonski vojski, ki je po dvanajstih letih državljanske vojne skupaj z bratom pobegnil v Pariz, kjer je nato tudi doktoriral iz kemije. Živel in deloval je v več državah po svetu, preden se je leta 2001 na povabilo raziskovalke ljubljanskega Kemijskega inštituta preselil v Slovenijo, kjer je tudi ostal, čeprav so plače v tuji tudi dva- do trikrat višje. Razkritje, da je dr. Michel Stephan, ki je bil med osumljenimi za umor direktorja Kemijskega inštituta dr. Janka Jamnika decembra leta 2014, v priporu, daje povsem novo dimenzijo tezam, da je bil Jamnik umorjen zaradi kemikalije, ki so jo na Kemijskem inštitutu kupovali za ilegalne laboratorije z drogo in da je dr. Milko Novič v resnici nedolžen.

Preiskovalna sodnica Marjutka Paškulin z Okrožnega sodišča v Ljubljani pričam že pošilja vabila na zaslišanja, ki bodo opravljena v novembru 2017, a zaradi varstva osebnih podatkov imen in datuma ne objavljamo. Poleg vprašanja, ali bi lahko naklep kaznivega dejanja omenjenega dr. Stephana vodil tudi do umora dr. Janka Jamnika, se poraja še veliko večje vprašanje, zakaj so režimski mediji to slovenski javnosti povsem prikrili?

Kdo sploh je v resnici dr. Michel Stephan, ki je že nekaj tednov v priporu v Ljubljani in čaka na začetek sojenja? Zanimivo, z njim je Radio Slovenija na svojem prvem programu maja letos opravil intervju in ga predstavil kot uspešnega kemika, ki v Sloveniji živi že zadnjih 16 let. Rodil se je leta 1965 v Bejrutu, glavnem libanonskem mestu, ko je bil star vsega 10 let, pa se je v njegovi domovini začela državljanska vojna med manjšinskim krščanskim delom prebivalstva in večinskim muslimanskim delom prebivalstva. V Francijo je skupaj z bratom iz vojnega žarišča pobegnil leta 1987, ko mu je bilo 22 let.

Foto: Nova24TV. Libanonski kemik dr. Michel Stephan čaka na začetek sojenja zaradi naročila umora.

“Živel sem v samem žarišču vojne. Težke razmere so izoblikovale tudi moj značaj. Drži, da vojna iz človeka spravi vse najslabše, ni pa nujno vojna samo slaba stvar, saj lahko hkrati izzove iz človeka tudi najboljše,” je v intervjuju za Radio Slovenija takrat povedal Stephan, ki meni, da brez 2. svetovne vojne človeštvo ne bi napredovalo in da ne bi bilo številnih izumov in dosežkov. “Žalostno, a hkrati resnično,” je razlagal Stephan.

Deloval tudi v ZDA, Veliki Britaniji, Vzhodni Nemčiji in na Japonskem
Libanonski kemik je takrat še razložil, da po 2. svetovni vojni nobena vojna ni imela več jasne ideologije in da gre samo za posel. To so igre smrti. “Ljudje drug od drugega kupujejo, kradejo, en dan so skupaj, naslednji dan pa so na nasprotnih bregovih,” je razkril svoje življenjske poglede Michel Stephan, ki je danes za zapahi. Naj spomnimo. Libanonska državljanska vojna je trajala približno poldrugo desetletje in je povsem opustošila nekoč zelo uspešno državo, ki je veljala celo za neke vrste bližnjevzhodno Švico.

Stephan je sicer v Parizu doktoriral iz kemije, potem pa si je delo poiskal v številnih državah sveta, od Japonske, do Združenih držav Amerike, Velike Britanije, Nizozemske in Vzhodne Nemčije, a nikjer ni ostal prav dolgo. Ustalil se je šele v Ljubljani, v katero je prvič prišel leta 2001 na povabilo sodelavke s Kemijskega inštituta. V intervjuju za Radio Slovenija letos maja je sicer omenjeni libanonski migrant trdil, da si za življenje vedno izbere tisto okolje, v katerem se čuti zmožnega pomagati s svojim znanjem. Izjavil je tudi, da če bi mu šlo samo za denar, bi se iz Slovenije že zdavnaj odselil, tako kot številni mladi Slovenci, saj so plače v sosednjih državah, kot sta Italija in Avstrija, pa tudi v Nemčiji, dvakrat ali celo trikrat višje.

Kaj je torej zadrževalo v Ljubljani dr. Michela Stephana, ki nima ne žene, ne otrok? Naši viri trdijo, da bržkone nelegalni posli z drogo, zaradi česar je moral z življenjem plačati tudi direktor Kemijskega inštituta dr. Janko Jamnik. Stephan je bil dejansko med osumljenimi za njegov umor. Za Jamnikov umor so, kot je znano, obsodili nekdanjega zaposlenega na inštitutu, dr. Milka Noviča, čeprav za kaj takšnega nikoli ni bilo zadostnih dokazov, kar so pokazale tudi analize nemških forenzikov, a so slovenska sodišča vseeno sledila zgodbi tožilke Blanke Žgajnar. Ob tem je vredno dodati, da gre za isto osebo, ki je prepozno vložila obtožnico zoper Zorana Jankovića v zadevi spolnega izsiljevanja farmacevtke, zaradi česar je bilo sodišče primorano uničiti dokaze, pridobljene s pomočjo prisluhov.

Dr. Milko Novič na pravico čaka že dve leti in pol
Naj spomnimo. Novič je bil obsojen na 25 let zapora (v priporu pa je že več kot dve leti in pol), čeprav obramba v pritožbi trdi, da obdolženi motiva za Jamnikov umor ni imel, z oškodovancem tudi ni imel praktično nobenega stika, slednji ga ni dojemal kot grožnjo. Je pa oškodovanec v zadnjem letu povsem spremenil obnašanje, dobival je grožnje, bal se je za svoje življenje. Obdolženi s tem nima absolutno nič, kar je bilo ugotovljeno, sodišče pa je navedeno popolnoma ignoriralo.

Kljub temu, da je okolica kraja kaznivega dejanja v celoti pokrita z varnostnimi kamerami, obdolženca na posnetkih ni. Kolesar brez luči, za katerega sodišče zaključuje, da je obdolženi, slednji ne more biti zaradi časovnega aspekta in povsem nasprotne strani prihoda na kraj. Obdolženca tudi ni zaznala nobena od varnostnih kamer na poti od njegovega prebivališča do kraja dejanja. Obdolženi ima alibi vse do nekaj minut preden je bilo kaznivo dejanje storjeno. V času, ki mu je bil na voljo, ni mogel priti na kraj kaznivega dejanja, upoštevajoč tako izvedeno rekonstrukcijo (ki je bila sicer izvedena pomanjkljivo), kot tudi posnetke varnostnih kamer, iz katerih izhaja, da se je t. i. kolesar brez luči na kraju nahajal že kar nekaj minut pred umorom. Sodišče torej v izpodbijani sodbi ne upošteva osnovne logike “zdrave pameti”.

Foto: STA. Dr. Milko Novič čaka na svojo pravico, potem ko ga je sodišče obsodilo brez trdnih dokazov.

Umor bi se moral zgoditi 26. oktobra 2017
Kakšen motiv je imel Michel Stephan, da je naročil umor dr. Janeza Plavca, sicer še ni jasno. Iz zanesljivih virov pa smo izvedeli, da je bil umor naročen za 26. oktober 2017. Plavec je sicer doktoriral leta 1995 na Švedskem s področja bioorganske kemije. Od leta 1995 je vodja Nacionalnega centra za NMR spektroskopijo visoke ločljivost na Kemijskem inštitutu, od leta 2000 je tudi blagajnik Slovenskega kemijskega društva. V javnosti se je Plavec nazadnje pojavljal letos spomladi, ko je STA poročal, da je skupaj s sodelavcem – študentom prišel do pomembnega odkritja v povezavi z DNK. Njuno odkritje, ki prinaša pomembne implikacije za razvoj zdravil, je bilo objavljeno celo v članku v ugledni znanstveni reviji Nature Communications.

Poznavanje struktur, v katere se zvijejo ti deli DNK, je bistvenega pomena za uspešen razvoj in karakterizacijo zdravilnih učinkovin. Raziskovalca sta odkrila, da se v DNK pojavljajo ponovitve, imenovane AGCGA, ki se pojavljajo v genih, povezanih z avtizmom, rakavimi obolenji, razvojem kosti in hrustanca. “Posebej zanimivo je, da tvorijo strukturo, ki je doslej nihče ni opisal, kar je izjemnost dosežka,” je za STA takrat poudaril Plavec.

O sojenju dr. Michelu Stephanu in morebitnih povezavah z umorom dr. Janka Jamnika bomo na Novi24TV v prihodnje podrobno poročali.

T. F.

Sorodno

Zadnji prispevki

Joveva na zaslonih škodi svoji stranki

Nosilka liste Gibanje Svoboda za evropske volitve Irena Joveva...

Dr. Krek: Referendum o konoplji se lahko zelo grdo zlorabi

"Referendum o konoplji, tako kot je napisan, se lahko...

Je oblast res tako mamljiva?

V Ilirski Bistrici še vedno vre. Temperatura je dosegla...

Putiniste in prebujence druži več, kot želijo priznati

Tucker Carlson je znan ameriški konservativni komentator. V nasprotju...