Ekskluzivno za Nova24TV, predsednik stranke DeSUS Ljubo Jasnič: Bodo iz stranke odstopili trije poslanci ali bo odstopil njihov predsednik?

Datum:

“DeSUS se bo moral vrniti k svojim koreninam, če želimo, da ljudje razumejo, da smo na njihovi strani. To je predvsem na strani malega človeka, tistega ki je brez potrebe lačen, ali pa ga zebe, prav tako brez potrebe,” je v oddaji Tema dneva med drugim povedal predsednik stranke DeSUS, Ljubo Jasnič. Te dni je stranko doletel prehod 250 njihovih članov v stranko SAB, pri čemer Jasniča boli edino to, da se mu stvari ni povedalo v obraz, da so delovali za njegovim hrbtom. Predvidoma naslednji teden pa bo svet stranke odločal o pozivu k odstopu poslancev Ivana Hrška, Franca Jurše in Branka Simonoviča.

Klavzura stranke DeSUS je po večurni razpravi svetu stranke z glavno pobudnico Brigito Čokl predlagala, da  poslance Ivana Hrška, Franca Juršo in Branka Simonoviča pozove k odstopu. Na njihova mesta naj bi prišli nadomestni poslanci, je pojasnil predsednik stranke DeSUS Ljubo Jasnič. Svet stranke bo o tem odločal predvidoma prihodnji teden. Če bo svet stranke zavrnil predlog o pozivu k odstopu, bo Jasnič razmislil o svojem odstopu, saj bo to razumel, kot da je stališče stranke na strani poslancev. Tudi če svet podpre predlog, pa to poslancev ne zavezuje k odstopu. A če bo poziv sprejel tudi svet stranke in mu poslanci ne bodo sledili, se bo DeSUS po napovedih Jasniča odpovedal kakršnikoli razpravi in stiku z njimi. Odnosi vodstva stranke s poslansko skupino so torej še vedno napeti, tudi po tretji zamenjavi predsednika stranke. Ali je sodelovanje stranke z njenimi poslanci sploh še mogoče, ostaja odprto vprašanje. Trije poslanci namreč delujejo kot konstruktivna opozicija in podpirajo nekatere vladne zakone, kar gre v nos ideološko pretežno levo opredeljenemu članstvu.

Na vidiku je razhod stranke s poslanci, ali si stranka to v tem trenutku sploh lahko privošči, je voditelj Teme dneva Luka Svetina vprašal predsednika Jasniča. “Jaz sem v svoji uvodni besedi obrazložil vsem prisotnim, kaj pomeni, če poslanci odidejo in kaj pomeni, če ostanemo sami stranka brez poslancev v parlamentu. Eno in drugo je težko. Ampak so se v teh razpravah nekako nagnili k temu, da oblikujemo takšno stališče,” je pojasnil Jasnič ter dodal, da se v svetu stranke sprejemajo politične odločitve. Glede svojega morebitnega odstopa pa je dejal, da mu v primeru, če svet zavrne predlog, ne bo nič drugega preostalo. Nadalje ga je voditelj vprašal, kaj je DeSUS dosegel v tej vladi Janeza Janše, iz katere je potem DeSUS sicer odšel. Poslanci te stranke so podpirali tudi zakon o demografskem skladu, medtem ko je bil Jasnič mnenja, da to ni dobra poteza. “Pokazalo se je, da kaj veliko premoženja, ki bi bil temu namenjen, torej pokojninam, ni. Tako da predvsem ne vidimo perspektive kaj bi lahko še prišlo v sklad in če bo to sedaj obrazloženo v tretjem poskusu sprejema zakona, potem bo takrat tekla razprava, o tem ali se podpre zakon ali ne. Ampak v tem trenutku, v tej obliki, ga je zelo težko sprejeti,” je dejal Jasnič, ki se boji, da bo v primeru, da se ta zakon sprejme, prišlo do referenduma.

Veliko je bilo narejenega, a država ni dovolj poskrbela za starejšo generacijo
Je torej DeSUS ta trenutek opozicijska stranka, je še zanimalo Svetino, na kar je Jasnič odgovoril, da gre za neko konstruktivno opozicijo, tak je bil tudi sklep sveta stranke, tako so ravnali tudi poslanci.  Ljudje na terenu pa so, po besedah Jasniča, to jemali popolnoma drugače in zdaj se je tudi pokazal ta glas s terena, ki je preglasil poslanski glas.  Svetina je vztrajal z vprašanjem, ali so dosegli kaj dobrega za upokojence, ko so sodelovali z aktualno vlado, predsednica stranke SAB Alenka Bratušek namreč trdi, da so edino oni naredili kaj dobrega za upokojence. Jasnič je dejal, da ne zanika, da je bilo veliko narejenega. A vseeno je še nekaj stvari, ki jih je treba doreči do konca  in po njegovih izkušnjah v koaliciji ni bilo nikoli nobenega problema za dogovore in upa, da bo tako tudi v prihodnje. “Neminovno je bilo kar veliko narejenega. Pa ne samo na tem področju, tudi na drugih področjih. Tako da, kar se tega tiče, je treba reči bobu bob, da je to dejansko res.” je priznal Jasnič, vendar obenem opozoril, da država ni dovolj poskrbela za starejšo generacijo, ali pa je poskrbela veliko prepozno.

Foto: Nova24TV

Voditelja oddaje Tema dneva je še zanimalo, kako predsednik stranke DeSUS doživlja prehode članov v stranko SAB, imeli so celo sprejem na Livadi, kar je bil sicer tradicionalen štab DeSUS-a. Kako doživlja, da Bratuškova skuša prevzeti volilno bazo? Jasnič je povedal, da ga boli vsaka stvar, ki ni odkrita, ki se ne pove v obraz in ki se dela za hrbtom ter ni v korist ne enemu ne drugemu.  “To ni dobro. Če hočeš sodelovati, če hočeš biti uspešen pri stvareh, potem moraš delati z roko v roki. Jaz sem v ponedeljek poklical predsednico v Velenje in ni hotela povedati popolnoma nič, celo prepovedala mi je priti na njihovo srečanje, češ da tam nimam kaj početi,” je obelodanil redosled dogodkov v tem tednu, kmalu zatem je namreč prišlo do prestopa, o katerem sam ni bil seznanjen. Ob tem je še dodal, da ko se pojavi tak odnos z občinskega nivoja do predsednika stranke, je jasno, da se v ozadju nekaj dogaja.  Do prehoda članov sam sicer nima nobenih zadržkov, saj so demokratična stranka, obenem pa je tudi poudaril, da stranke ta prehod ne bo oslabil, DeSUS ima namreč v tem trenutku okoli od 8 do 9 tisoč članov.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Huligan sredi Ljubljane napadel Ukrajinko!

Na spletnem forumu Reddit se je pojavil videoposnetek incidenta...

[Video] Prizori z ameriških univerz vse bolj spominjajo na nacistično Nemčijo

"Al Qassam nas naredi ponosne, zdaj ubij še enega...