Napad Islamske države v Istanbulu: Žrtve nemški turisti

Datum:

Eksplozijo v Istanbulu, v kateri je danes umrlo najmanj 10 ljudi, 15 pa je ranjenih, je zakrivil samomorilski napadalec iz Sirije, pripadnik borcev Islamske države, je v Ankari izjavil turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Napad je ostro obsodil in ocenil, da je Turčija prva tarča vseh terorističnih organizacij, dejavnih v regiji.

Na eni izmed najbolj turističnih točk Istanbula, na trgu med Modro mošejo in muzejem Hagia Sofia, je danes odjeknila močna eksplozija. Med mrtvimi so bili večinoma tujci. Po poročanju lokalnih medijev se je napadalec razstrelil sredi skupine nemških turistov.

Erdogan: Spričo terorja moramo držati skupaj
“Ostro obsojam teroristični napad, ki ga je izvedel samomorilski napadalec sirskega izvora,” je dejal Erdogan. Ob tem je obžaloval, da je napad terjal žrtve, med katerimi so tudi tujci: “Ta incident je znova pokazal, da moramo spričo terorja držati skupaj.”

Erdogan je sicer poudaril še, da Turčija ne bo delala razlik med imeni ali okrajšavami terorističnih skupin. “Prva tarča vseh terorističnih skupin, dejavnih v regiji, je Turčija. Ker se Turčija proti vsem bori z enako odločnostjo,” je dodal.

Turčija napovedala boj tudi proti Kurdski delavski stranki
Turčija poleg boja proti IS na vseh ravneh hkrati bije tudi vojno proti prepovedani Kurdski delavski stranki (PKK). Na pretežno kurdskem jugovzhodu Turčije se tako od sredine lanskega leta, ko je propadel mirovni proces med Ankaro in Kurdi, krepi nasilje. V spopadih je v zadnjih mesecih umrlo več sto ljudi. Na nekaterih območjih so oblasti uvedle policijsko uro.

BBC-jev dopisnik iz Istanbula Mark Loven je razkril, da je v zadnjih mesecih tam prišlo do občasnih napadov s strani skrajno levičarske skupine v Istanbulu.

Turčija je bila že večkrat žrtev terorističnih napadov s strani Islamske države, dva samomorilska napada v Ankari sta v oktobru terjala več kot 100 smrtnih žrtev.

https://twitter.com/bhaberajansicom/status/686831036316147712

https://twitter.com/hasavrat/status/686837514372530176

M. G., N. K., STA

Sorodno

Zadnji prispevki

Odstopila vodja ameriške tajne službe

Vodja ameriške tajne službe Kimberly Cheatle je odstopila. Po...

Musk: “Moj sin je mrtev, ubil ga je virus prebujenstva”

Elon Musk je v nedavnem intervjuju delil osebno zgodbo...

Republikanski senator zahteva Bidnovo razrešitev

Republikanski senator Eric Schmitt je pozval vse člane Bidnovega...