Eno leto pred volitvami: Na Švedskem že boj za stolčke, zahtevajo swexit!

Datum:

Švedska evroskeptična stranka Švedski demokrati je tik pred tem, da pridobi na parlamentarni moči, prav tako narašča njena priljubljenost med tamkajšnjim prebivalstvom.

                   

Paula Bieler, članica Švedskih demokratov, je povedala, da si po naslednjih splošnih volitvah želijo sedež pri mizi. Če ne bodo dobili pričakovanega vpliva v vladi, pa Bielerjeva pravi, da potemtakem podpora njihove stranke za premierskega kandidata ne pride v poštev. “To je nesmiselno, da podpiramo kandidata za predsednika vlade, če smo največja stranka, brez pogajanj.” Express še piše, ali gre politična kariera Anne Kinberg Batra, ki je od leta 2015 vodja največje opozicijske stranke, v zaton, na kar Bielerjeva odgovarja, da bi jo zavrnili, še preden bi prevzela kakšno funkcijo. Evroskeptična političarka je namreč prepričana: “Če ne bomo imeli nobene oblike pogajanj oziroma vpogleda v to, kakšno oblikovanje vlade načrtuje, je za nas nesmiselno, da jo podpremo kot predsednico vlade.”

Tuji mediji poročajo, da bi naslednje volitve Švedske demokrate lahko zapisale v zgodovino, saj jim po javnomnenjskih anketah napovedujejo zmago ali v skrajnem primeru drugo mesto. Aprila je anti-evropska stranka še pridobila na priljubljenosti, saj je anketa News Today/Senti pokazala, da bi kar 27,2 odstotka Švedov glasovalo za Švedske demokrate, če bi tisti dan potekale volitve.

Švedi nezadovoljni s članstvom v Evropski uniji
Politik Mattias Karlsson, sicer vodja omenjene stranke, je prepričan, da med Švedi evroskepticizem narašča, ker so ljudje začutili, da je suverenost njihove države ogrožena. “Mislim, da Švedska postaja vse bolj evroskeptična, saj so znane težave z evrom, poleg tega pa se težave, s katerimi se sooča Evropska unija, nanašajo tudi na njih. Ljudje se vse bolj zavedajo, da ne vodimo več svoje države. Mislim, da smo to na začetku videli kot neko zabavno stvar. Lahko prečkamo meje, kadarkoli si to zaželimo, nakupujemo in študiramo v drugih državah. Vendar pa zdaj ljudje občutijo predvsem temno plat tega, organiziran kriminal in dejstvo, da Švedska vsako leto veliko plača Evropski uniji, nazaj pa ne dobi veliko.”

Zahtevajo swexit
Prepričan je, da je brexit pokazal pravo pot tudi za Švedsko, da sledi Veliki Britaniji iz bloka. “Britanci so pokazali, da je Bruselj možno zapustiti.” Evroskeptično gibanje na Švedskem se je povečalo, na to ima velik vpliv tudi brexit. “Ljudje so začeli verjeti, da je res možno zapustiti Evropsko unijo,” je dejal Karlsson. “Stališče moje stranke je, da želimo swexit v najkrajšem možnem času, saj menimo, da je naše članstvo v Evropski uniji boleče. Boleče je za našo finančno in kulturno stabilnost, naša država je manj varna in manj zaščitena pred organiziranim kriminalom. Radi bi videli swexit v najkrajšem možnem času.”

Marjanca Scheicher

Sorodno

Zadnji prispevki

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...

Ustvarjalna svoboda, ne izključevanje – upanje za vse

Za nami so evropske volitve, v katerih smo se...