Erdogan storil kriminal nad kulturno dediščino: Nekoč največjo krščansko cerkev na svetu znova spremenil v mošejo

Datum:

Vrhovno turško upravno sodišče je v petek nekdanji istanbulski katedrali Cerkev svete božje modrosti (Hagija Sofija) odvzelo status muzeja, s čimer je odprlo pot k temu, da bi lahko znova postala mošeja. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je kmalu zatem podpisal odlok, s katerim je zgradbo odprl za muslimanske molitve. Po svetu se nadaljujejo izrazi obžalovanja ob odločitvi turških oblasti, da status nekdanje istanbulske katedrale Hagija Sofija spremenijo iz muzeja v mošejo. Obžalovanje so med drugim izrazili v Evropski uniji, Franciji in ZDA. V zgradbi so že začeli priprave na odprtje za muslimanske molitve, ki je predvideno 24. julija.

Turški predsednik je storil kriminal nad kulturno dediščino Evrope in nekdaj največjo krščansko katedralo na svetu – Cerkev svete božje modrosti, danes imenovane Hagija Sofija –  iz muzeja spremenil v mošejo. Zgrajena je bila pred 1500 leti, nakar je bila najprej skoraj 700 let bizantinska krščanska stolnica, nato kratek čas katoliška stolnica in zatem dve stoletji grška pravoslavna stolnica, od leta 1453 pa osmanska mošeja. Pod očetom sodobne turške republike Mustafo Kemalom Atatürkom so leta 1935 v njej odprli muzej in tako je ostalo do danes, ko je turški diktator, skladno z islamsko doktrino, uničil del pomembne krščanske kulturne dediščine.

V svetu številni odzivi obžalovanja
Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je izrazil obžalovanje nad turško odločitvijo. “Hagija Sofija ima močno simbolno, zgodovinsko in univerzalno vrednost,” je poudaril ob tem, so zapisali na spletni strani Evropske službe za zunanje delovanje.

Foto: epa

Tudi Francija obžaluje to odločitev turških oblasti, je sporočil francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian. “Treba je ohraniti integriteto tega verskega, arhitekturnega in zgodovinskega dragulja, simbola svobode veroizpovedi, strpnosti in raznolikosti, vpisanega na Unescov seznam kulturne dediščine. Hagija Sofija mora še naprej predstavljati pluralnost in raznolikost verske dediščine, dialoga in strpnosti,” je poudaril, piše na spletni strani francoskega zunanjega ministrstva.

Razočarani smo nad odločitvijo turške vlade, da spremeni status Hagije Sofije,” je povedala tudi tiskovna predstavnica ameriškega State Departmenta Morgan Ortagus. Ob tem je pozvala k enakopravnemu dostopu do znamenitosti za vse obiskovalce, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Za obžalovanja vredno so spremembo statusa tega muzeja označili tudi v Moskvi. Danes ni več veliko takšnih simbolov z večstoletno zgodovino, ki imajo tolikšen vpliv na človeštvo, je poudaril namestnik ruskega zunanjega ministra Aleksander Gruško. Moskovski patriarh Ilarion pa je dejal, da gre za udarec za pravoslavno krščanstvo, poroča STA.

Atene so medtem to označile za “zgodovinsko napako” turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana. “Grčija obsoja takšno Erdoganovo ravnanje in bo storila vse, kar lahko, da bodo Turčijo doletele posledice,” je sporočil tiskovni predstavnik grške vlade Stelios Pecas, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Še naslednjih pet let

"Njene napovedi so dovolj splošne in všečne vsem stranem,...

Zakaj ni slovenske zastave, kjer nastopa državna predstavnica?

Slovenska državna zastava simbolizira zgodovinski pogum skozi stoletja, ki...

Ruska mornarica je izgubila pomorsko bitko na Črnem morju

Ruska črnomorska flota je pred vojno z Ukrajino vzbujala...

Neverjetno veliko Američanov podpira politično nasilje

Ameriška politična resničnost je vedno bolj podobna slovenski. "Pajdaška"...