Estonski parlament podprl rabo jedrske energije

Datum:

Estonski parlament je v sredo sprejel resolucijo o podpori rabe jedrske energije. Na tej podlagi bo pripravljen zakon o jedrski energiji in jedrski varnosti. Sočasno pa Golobova vlada odlaša z izgradnjo 2. bloka, kar nas bo krepko udarilo po žepih. 

Estonska oblast namerava po potrebi posodobiti obstoječo zakonodajo, ki se nanaša na področje rabe jedrske energije. Vzpostavljena bo institucija, ki bo urejala področje varne rabe jedrske energije in razvoj sektorskih pristojnosti. Sporazum, ki je bil sprejet, temelji predvsem na analizi delovne skupine za jedrsko energijo, ki je ugotovila, da je raba tovrstne energije v Estoniji ustrezna rešitev, poroča ERR News.

Estonska oblast bo s tem zagotovila zanesljivost oskrbe z energijo ob prehodu na ogljično nevtralnost. Pri regulativnem okvirju je treba zagotoviti temeljito oceno s področja tveganj, ki se dotikajo področja nacionalne varnosti, financiranja in lastništva. Država si od uvedbe tovrstne energije obeta številne ugodnosti, zlasti zagotovitev neprekinjenih proizvodnjih zmogljivosti. To bi uravnotežilo nihanja zmogljivosti na področju proizvodnje obnovljive energije.

Vlada želi zagotoviti cenovno ugodno elektriko
Predvsem pa bi jedrska energija Estoniji pomagala doseči ključni cilj – podnebno nevtralnost. Hkrati želi oblast dolgoročno zagotoviti stabilno in dostopno ceno električne energije, spodbuditi raziskave in razvoj ter okrepiti gospodarske koristi in ustvariti nova delovna mesta za lokalno prebivalstvo. Vendar pa resolucija še ne podeljuje pravice za izgradnjo jedrske elektrarne. Večina predstavnikov estonskega parlamenta je dokument podprla.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Pogačar je nesporni kralj toura!

Slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je...

Z Bidnom je konec

Predsednik Joe Biden je danes popoldne sporočil, da odstopa...

[Video] Jelinčič: Maljevac, strokovnjak za lizanje riti, pripravlja nov priročnik

"Govori se, da na levi strani političnega prostora gospod...