EU bo s Posebnim odborom za boj proti terorizmu stopila na prste teroristom, za člana predlagan tudi dr. Milan Zver

Datum:

Grožnja terorističnih napadov se na stari celini iz leta v leto bolj krepi, posledice teh pa postajajo vidne tudi tistim, ki so si dlje časa zatiskali oči pred resnico. Terorizem namreč ogroža našo varnost in pravice ter svoboščine evropskih državljanov. Po podatkih Europola je v lanskem letu v terorističnih napadih umrlo 142 ljudi, 379 ljudi pa je bilo poškodovanih. Prav zaradi tega borba proti terorizmu predstavlja eno od glavnih prednosti Evropske unije in njenih držav članic, kar pa dokazuje tudi poteza, da je bil na začetku julija na pobudo Evropske ljudske stranke ustanovljen Poseben odbor za boj proti terorizmu (Special Committe on Terrorism), slovensko delegacijo znotraj stranke pa je doletela posebna čast, saj so evropskega poslanca dr. Milana Zvera predlagali kot polnopravnega člana odbora.

                   

Evropski parlament je že pred tedni sklenil, da bo ustanovil Poseben odbor za boj proti terorizmu. Prvotno je podal idejo predsednik politične skupine EPP, torej Evropske ljudske stranke, Manfred Weber. Njegov motiv je bil po besedah dr. Milana Zvera ta, da je opozoril na dejstvo, da so evropske obveščevalne službe med seboj slabo izmenjevale podatke, kar je zagotovo vplivalo na večjo ogroženost evropskih državljanov. “Na nek način je hotel evropske obveščevalne službe prisiliti k hitrejši izmenjavi podatkov in posledično k večjemu sodelovanju.”

Foto: STA

10 sedežev bo zasedla Evropska ljudska stranka
Od 30 sedežev bo Evropski ljudski stranki pripadel največji delež sedežev, torej 10. Med predlaganimi kandidati so za polnopravnega kandidata poleg Zvera predlagani tudi Monika Hohlmeier iz Nemčije, Ivo Belet iz Belgije, Elisabetta Gardini iz Italije in Arnaud Danjean iz Francije, kot nadomestna članica je predlagana hrvaška evropska poslanka Dubravka Šuica. Dr. Zver je za Nova24TV povedal, da tovrstni predlog imenovanja pomeni, da je predsedstvo Evropske ljudske stranke s tem izkazalo priznanje slovenski delegaciji. Kajti ta organ bo imel zagotovo velik vpliv pri oblikovanju odnosov Evropskega parlamenta do tega ključnega problema, s katerim se sooča Evropska unija.

Foto: Printscreen

Dr. Zver: Z enotnim glasom bomo morali odgovoriti na globalni in vseevropski problem
“Verjetno se bomo širše pogovarjali o varnostni uniji EU ter obravnavali vedenje posameznih držav. Tudi iranNLBgate bo ena izmed tem na tem odboru, predvsem pa bomo poskušali državam članicam priporočiti, da so na področju varnostne politike potrebni večja koordinacija, tesno sodelovanje in morebitno ustanavljanje skupnih struktur.” To je po besedah Zvera korak naprej, saj je do zdaj veljalo prepričanje, da je dovolj, če države članice na področju varnosti in obrambe sodelujejo oziroma koordinirajo svoje aktivnosti. “Situacija nas je namreč pripeljala do tega, da je terorizem globalni in vseevropski problem, da bomo morali z enotnim glasom odgovoriti nanj, ne bo dovolj le sodelovanje med državami, ampak bo treba oblikovati kakšno skupno strukturo, tudi v varnostno-obveščevalnem smislu, ne samo vojaškem.”

Šulin: Posebni odbor za boj proti terorizmu bo omogočil učinkovitejši spopad s terorizmom
Za nas je glede omenjene tematike spregovorila tudi evropska poslanka Patricija Šulin, prav tako predstavnica slovenske delegacije znotraj Evropske ljudske stranke, in poudarila, da nas nedavni teroristični napadi po Evropi opominjajo, kako pomembno je izboljšati področje varnostne in obrambne politike v EU. “To zahteva različne aktivnosti. Kot članica Odbora za proračun v Evropskem parlamentu, denimo, vztrajno podpiram in opozarjam na to, da je treba tem politikam zagotoviti dovolj finančnih sredstev. V proračunu EU za leto 2017 smo tako namenili 11,3 % sredstev več kot leta 2016, ki so na voljo za izboljšanje varnosti evropskih državljanov. Hkrati pa je treba tudi izboljšati sodelovanje med vsemi pomembnejšimi deležniki: državami članicami, institucijami EU ter obveščevalnimi agencijami.”

Patricija Šulin (Foto: osebni arhiv)

Šulinova je prepričana, da bo Posebni odbor za boj proti terorizmu, ki ga je Evropski parlament ustanovil pred poletjem, izboljšal sodelovanje ter izmenjavo vseh bistvenih podatkov med državami članicami in ravno tako ocenil obseg terorističnih groženj na evropskih tleh ter hkrati preučil pomanjkljivosti, ki nam onemogočajo učinkovitejši spopad s terorizmom.

N. Ž.

Sorodno

Zadnji prispevki

Černač: Slovenija je izgubila vso verodostojnost

Po medijskem razkritju zaušnice, ki jo je Evropska komisija...

Na “mavrični maškaradi” tudi LGBTQ+ sekcija za Palestino

Včeraj se je s povorko po ulicah prestolnice zaključil...

SDS: Poraz vladajoče koalicije na evropskih volitvah bo še povečal njeno nesposobnost

Slovenska demokratska stranka je na seji sveta SDS opravila...

Danes: 53. tabor slovenskih pevskih zborov v Šentvidu pri Stični

V Šentvidu pri Stični bo danes osrednja prireditev 53....