EU o širitvi na Zahodni Balkan in o podpori gospodarskega razvoja regije

Datum:

Evropska komisija bo odprla širitveni sveženj, ki bo vključeval poročila o napredku posameznih držav na poti v EU ter gospodarski in naložbeni načrt v podporo regiji Zahodnega Balkana. To bo prvi sveženj po sprejetju nove širitvene metodologije, ki naj bi zagotovila bolj političen, dinamičen, verodostojen in predvidljiv proces.

                   

Sveženj vključuje poročila o Srbiji in Črni gori, ki sta že v pristopnih pogajanjih za vstop v Evropsko unijo. V poročilih pa so prav tako vključena poročila o kandidatkah za članstvo Severni Makedoniji in Albaniji, ki čakata na začetek pristopnih pogajanj, o potencialnih kandidatkah Bosni in Hercegovini in Kosovu, ki pa sta trenutno na zadnjih mestih za članstvo v uniji, ter tudi poročilo o najstarejši kandidatki Turčiji, je poročal STA.

S pomočjo gospodarskega in naložbenega načrta za države Zahodnega Balkana, ki so ga že sicer predvideli letos maja, bi se lahko izboljšala povezanost regije Zahodnega Balkana in povezanost teh držav z Evropsko unijo, predvsem na področju prometa in energije. Preko povezanosti si tako tudi želijo urediti zeleni energetski prehod omenjenih držav, še posebej na področju zniževanja proizvodnje ogljične energije in pri digitalni preobrazbi omenjenih držav.

Evropska unija je spomladi nadgradila širitveno metodologijo
Zaradi zastoja v procesu Severne Makedonije in Albanije je unija spomladi nadgradila širitveno metodologijo. Proces naj bi bil sedaj bolj političen, dinamičen, verodostojen in predvidljiv, tako glede pozitivnih kot glede negativnih posledic v primeru napredka ali nazadovanja pri uresničevanju reform. Med novimi elementi je, predvsem na zahtevo Francije, večji poudarek na možnosti spreminjanja procesa. Če država nazaduje pri uresničevanju reform, lahko unija pogajanja ustavi na nekaterih področjih. V najresnejših primerih lahko pogajanja povsem zamrzne, ponovno odpre že zaprta poglavja, prekine dostop do programov EU ter zmanjša ali zamrzne finančna sredstva EU, z izjemo podpore civilni družbi.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Žensko v francoskem safari parku hudo pogrizli volkovi

Iz Francije se je razširila vest, da je ena...

Slovenska “feministična zunanja politika” na preizkusu – se bodo zavzeli za afganistanske ženske

Združeni narodi pripravljajo posebno konferenco posvečeno Afganistanu, na kateri...

So volivci res nagradili Goloba za poraz na volitvah?

Volivci Gibanje Svoboda, še isti mesec, po hudem porazu...