Evropa je najhuje prizadeta celina: S covid-19 okuženih že 2,5 milijona ljudi!

Datum:

V Evropi so doslej skupaj zabeležili že več kot 2,5 milijona okuženih z novim koronavirusom. Skoraj polovico tega skupnega števila so zabeležili v Rusiji, Veliki Britaniji, Španiji in Italiji. Skupno pa so v svetu potrdili že skoraj 8,7 milijona okužb z novim koronavirusom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Evropa je z 2.500.091 potrjenimi primeri okužbe in 192.158 smrtnimi žrtvami covida-19 najhuje prizadeta celina v pandemiji. V Južni Ameriki pa trenutno okužbe najhitreje rastejo.

Skupno so v svetu zabeležili 8.680.649 okužb in 459.976 smrtnih primerov zaradi covida-19, je iz uradnih virov še seštela agencija AFP. V Evropi so največ okužb zabeležili v Rusiji – 576.952. Poročajo pa o vsega 8002 smrtih zaradi covida-19. Na drugem mestu v Evropi je Združeno kraljestvo s 301.815 primeri okužbe in 42.461 smrtmi, sledi Španija z 245.575 okužbami in 28.315 smrtnimi žrtvami ter Italija z 238.011 potrjenimi primeri okužbe s koronavirusom ter 34.561 umrlimi, še navaja AFP.

Srbija
V Srbiji so od petka zabeležili še 94 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. Ena oseba je zaradi covida-19 tudi umrla, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. V Srbiji je trenutno 654 aktivno okuženih z novim koronavirusom. 18 jih morajo zdraviti z medicinskimi ventilatorji. Skupno so doslej zabeležili 260 smrtnih žrtev covida-19.

Nemčija
Med zaposlenimi v nemškem mesnopredelovalnem obratu Tönnies v zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija so potrdili že več kot 1000 okužb z novim koronavirusom, so sporočile lokalne oblasti. Doslej so izvedli 3127 testiranj, odkrili pa 1029 primerov okužbe.Oblasti okraja Gütersloh, kjer je mesnica, so v petek odločile, da mora vseh okoli 6500 zaposlenih v tem obratu skupaj z njihovimi družinskimi člani v karanteno. To velja tudi za upravo in vodstvo koncerna. Nekateri sicer lahko prihajajo v obrat, a se lahko gibljejo samo med bivališčem in klavnico. “Bistvenega prenosa med splošno javnost nismo zaznali,” so ob tem še navedle lokalne oblasti po poročanju nemške tiskovne agencije dpa. So se pa okužbe razširile med prijatelje in družinske člane zaposlenih.

Hrvaška
Na Hrvaškem so od petka zabeležili še 19 primerov okužb z novim koronavirusom, kar je najvišje dnevno število po 8. maju, ko so imeli 36 primerov. Največ okuženih v preteklih 24 urah, po sedem, je bilo na območju Zagreba in Splita, je objavil hrvaški štab civilne zaščite. Skupno število okuženih z novim koronavirusom se je tako na Hrvaškem od začetka pandemije povišalo na 2299. Doslej se je pozdravilo 2142 ljudi, umrlo pa je 107, so objavili v današnjem sporočilu nacionalnega štaba. Kot so dodali, je 50 oseb aktivno obolelih, od tega se jih osem zdravi v bolnišnicah. Nihče pa ne potrebuje medicinskega ventilatorja. Poleg Zagreba in splitsko-dalmatinske županije so okužbe zabeležili tudi na območju primorsko-goranske in šibeniško-kninske županije, kot tudi v dveh županijah v Slavoniji. V zadnjih 24 urah so izvedli 388 testiranj, skupno pa več kot 72.200 oseb.

Hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš je v današnjem pogovoru za hrvaški radio dejal, da je število okuženih znatno, a glede na epidemiološko stanje v sosednjih državah tudi pričakovano. V preteklih treh dneh so na Hrvaškem zabeležili 41 primerov okužbe, večinoma je šlo za hrvaške državljane, ki so potovali v Bosno in Hercegovino ter Srbijo, in njihove stike. Na Hrvaškem opozarjajo, da so se prebivalci v preteklih treh tednih nekoliko sprostili, ker ni bilo večjega števila zbolelih s covidom-19. Ocenjujejo, da je novo zvišanje števila okuženih posledica rahljanja epidemioloških ukrepov, še zlasti ko gre za potovanja zunaj kraja bivanja. Pozvali so državljane, naj upoštevajo priporočila epidemiologov, posebej ko gre za vzdrževanje nujno potrebne medsebojne razdalje ter pogosto umivanje rok. V Zagrebu je videti, da mnogi prebivalci ne upoštevajo priporočil epidemiologov glede razdalje, niti ne uporabljajo razkužil za roke, ki so postavljena na vhodih v trgovine in podobne prostore. V javnem prevozu mnogi ne nosijo zaščitnih medicinskih mask.

Makedonija
V Severni Makedoniji so v zadnjem dnevu zabeležili 185 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, je danes sporočilo zdravstveno ministrstvo. Zabeležili so tudi enajst novih smrtnih žrtev covida-19, poroča makedonska tiskovna agencija Mia. Skupno so doslej v Severni Makedoniji zabeležili 5005 okužb s koronavirusom. Okrevalo jih je 1904, umrlo pa jih je 233. Aktivno obolelih je v državi 2868, navaja Mia.

Italija
V Italiji so danes znova zabeležili nekoliko višje število novih okužb s koronavirusom v zadnjem dnevu. Od petka so potrdili 262 novih okužb, medtem ko so jih dan prej 251. Zabeležili so tudi 49 novih smrtnih žrtev covida-19, kar je dva več kot dan pred tem, je sporočila italijanska agencija za civilno zaščito. Od začetka epidemije covida-19, ki se je v Italiji začela 20. februarja, so v tej zahodni sosedi Slovenije zabeležili 34.610 smrtnih žrtev te bolezni. Aktivno okuženih v državi je še vedno 21.212. Je pa upadlo število pacientov v bolnišnicah na 2474 in tudi na intenzivni negi na 152, povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

Še vedno najhujše breme nosi dežela Lombardija, kjer so v zadnjih 24 urah našteli 23 smrtnih žrtev covida-19. Skupno je samo v tej deželi, ki je bila v Italiji najhuje prizadeta, zaradi covida-19 umrlo 16.561 ljudi.

Rok Krajnc

Sorodno

Zadnji prispevki

Skrivnostno izginotje in brutalni umor pretresata Slovenijo

Slovenijo je pretresel brutalni umor 33-letne Sabine Arklinič, matere...

Škocjan: V Dobruški vasi bodo postavili nov vrtec

V romskem naselju v Dobruški vasi, v občini Škocjan,...

Shema, ki pojasni, kakšno bogastvo so si nagrabili “necenzurirani”

"Necenzurirano" novinarstvo ni poceni. Iz sheme, ki jo objavljamo...