Evroposlanec Marc Tarabella iz politične skupine S&D obtožen korupcije

Datum:

Belgijski evroposlanec Marc Tarabella je bil včeraj obtožen zaradi korupcije, pranja denarja in sodelovanja v kriminalni združbi, potem ko je policija včeraj preiskala njegov bančni sef in Tarabello tudi pridržala. Zaradi preiskav korupcije v Evropskem parlamentu je bil belgijski evropski poslanec Marc Tarabella začasno izključen iz skupine socialistov in demokratov (S&D) ter izključen iz svoje nacionalne stranke Parti Socialiste (PS).

Belgijski organi pregona so včeraj izvedli več racij v okviru preiskave korupcijskega škandala o podkupovanju v Evropskem parlamentu s strani Maroka in Katarja, v katerih so preiskali sef 59-letnega Tarabelle v mestu Liege in pisarno v mestni hiši Anthisnes, kjer je evropski poslanec tudi župan. Pozneje so v Italiji prijeli še enega evroposlanca, domnevno vpletenega v škandal, in sicer Italijana Andrea Cozzolina. Oba sicer vztrajata, da sta nedolžna. Oblasti v Katarju in Maroku medtem zanikajo kakršno koli vpletenost v primer.

Zaradi vpletenosti v škandal, ki je močno pretresel Evropski parlament, so se v priporu znašli še štirje drugi osumljenci. To so nekdanji evropski poslanec Antonio Panzeri, nekdanja podpredsednica parlamenta Eva Kaili, parlamentarni pomočnik in njen partner Francesco Giorgi ter vodja nevladne organizacije No Peace Without Justice, Niccola Figa-Talamanca. Figo-Talamanco so 6. februarja nato izpustili.

V povezavi s preiskavo so preiskovalci že decembra, ko je afera izbruhnila, izvedli racije na več naslovih, med drugim na domovih in v pisarnah v Belgiji, Italiji in Grčiji. Zasegli so 1,5 milijona evrov v gotovini, računalnike in mobilne telefone.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Revoz: Kaj pomeni včeraj podpisani neobvezujoči dokument?

Predstavniki francoskega proizvajalca vozil Renault, v okviru tega tudi...

“Vrhunski menedžer” bo škodo zavarovalnicam poplačal iz proračunske rezerve

Od "zamrznitve" cene dodatnega zdravstvenega zavarovanja do fantomske "ukinitve"...

Politični analitik: Mene bi bilo sram!

Predsednik vlade je zakuhal nov PR škandal, ko se...

Za oblečene kopalke islamske veroizpovedi kopalni red ne velja?

V kranjskem javnem kopališču so obiskovalci priča vse večjemu...