Evropska komisija želi prepovedati “desničarski” humor – Nad šale gredo s sloganom “Ni nam več smešno”

Datum:

Februarja je Evropska komisija izdala poročilo, v katerem ugotavlja, kako skrajni desničarji uporabljajo humor kot orodje za “širjenje svojih rasnih ideologij”. Ti so prepričani, da so novi trendi zabrisali meje med igrivostjo in širjenjem radikalnih vsebin, kar pa še dodatno spodbuja nasilje tudi v družbi. Drugi pri tem opozarjajo, da gre pri teh sporočilih lahko zgolj le za opozarjanje na izzive v družbi, pred katerimi se skriva levica. Kakorkoli, EK se kljub svojim ugotovitvam zaveda, da je pregon takšnih vsebin skoraj nemogoč, zato svetujejo, da je “najbolje strateško ignorirati pretirane izjave in zavajajoče vsebine”.

Evropska komisija je izdala poročilo, v katerem je sprožila poskus prepoznavanja emojev in šal, ki jih uporablja skrajna desnica. Nekateri menijo, da so bruseljski birokrati na račun tega poročila tarča posmeha. Gre namreč za poročilo z naslovom: “Ni več smešno. Raba humorja med ekstremnimi desničarji”, ki so ga pripravili februarja, a je zaradi svoje vsebine postal viralen šele v zadnjih dneh.

V poročilu EK ugotavlja, da je humor postal osrednje orodje ekstremističnih gibanj, s katerim skušajo spodkopati odprto družbo in zniževanje nasilja. Še posebej so opazovalci to zaznali med nedavnim valom napadov ekstremnih desničarjev, ki so uporabljali “igrive” načine sporočanja o rasnih ideologijah. V nadaljevanju opažajo, da se je ta trend tudi strateško spremenil, ko se je skrajna desnica na družbenih omrežjih povezala tudi z drugimi kulturami, kar pa se je razširilo po celotnem svetu.

Vse bolj se po ugotovitvah opazovalcev širi humor ekstremnih desničarjev, ki s pomočjo “igrivih” vsebin širijo svojo rasno ideologijo. (Foto: Pixabay)

V tem primeru gre pretežno za spletno gibanje, ki je postavilo nove smernice v ironični preobleki, kar pa briše meje med navihanostjo in potencialnim radikalnim sporočanjem. Kot posledica takšnega delovanja je nastala “nihilistična” oblika humorja, ki je usmerjen proti etničnim in rasnim manjšinam. Slednje naj bi tako tudi spodbujalo fantazije o nasilju, kar pa se lahko izrazi tudi z dejanji. Tudi dejanja skrajne desnice in ekstremizma iz preteklosti naj bi nakazovala, da so slednji prvine humorja dejansko uporabljali za “mobilizacijo sovraštva”.

S pomočjo “humorja” je lažje zanikati nastalo škodo
Poročilo tudi med drugim natančno preučuje, kako humor deluje na nasilje ekstremnih desničarjev. Pri tem so zasledili širjenje skrajno desničarske prepovedi in razprav o tem, kako skrajneži zanikajo svoja “ljudomrzniška” sporočila, da bi zanikali nenamerno ali namerno škodo, ki so jo povzročili. Ker nova digitalna generacija nasilnih skrajnežev izhaja iz digitalne subkulture brez jasnega organizacijskega središča, to za odgovorne predstavlja velik izziv, saj bo potrebno postaviti nove strategije in se ponovno osredotočiti ter spoprijeti z nematerialnimi prvinami spletnih kultur.

“Humor aktivira potlačena čustva, sprošča zavore in omogoča takojšnjo in spontano izmenjavo čustev,” so poudarili v poročilu. Humor pa lahko vpliva tudi na spremembe v pogledih in poveča tovarištvo znotraj skupin. Prav iz tega razloga pa naj bi bil nevaren v napačnih rokah, saj lahko sicer smešne vsebine privedejo v “množično rasistično nasilje”. Pri tem so še posebej izpostavili tri tipe emojev, ki nakazujejo na takšno vsebino – “Wojak”, “Doge” in “Žaba Pepe”. Vsi trije liki so lahko na spletu uporabljeni v popolnoma normalne namene, medtem ko so pogosto uporabljeni tudi za namene sovražnih vsebin. Vsi trije liki so denimo uporabljeni za kampanjo KFC, a to še ne pomeni, da gre za rasistične vsebine.

Emoji po ugotovitvah Evropske komisije lahko vsebujejo prvine rasističnih vsebin. (Foto: Facebook/Twitter)

Desničarski emoji med drugim tudi opozarjajo na opazno, a neprijetno resničnost, medtem ko levica obstoj slednjih zanika. Kot je zapisal RT poročilo EK med vrsticami tudi priznava, da se s takšnimi sporočili ni smiselno prepirati, temveč je “najbolje strateško ignorirati pretirane in zavajajoče izjave ter vizualne vsebine” in ne sprejeti njihove vabe. “Nekatere stvari se lahko bolje ujamejo, kakor pa ogorčene reakcije in povzročanje škandalov, ki lahko popolnoma zgrešijo bistvo,” še ugotavljajo v poročilu. Kljub temu se financiranje in izdelava poročil, ki analizirajo problematično naravo rasističnih šal, samo po sebi zdi kot “škandalizirana in ogorčena reakcija, ki popolnoma zgreši bistvo”.

Humor ekstremne desnice kot grožnja liberalni demokraciji
Rasistične skupine so organizirane podobno, kot ostale družbene skupine. Odločitev o uporabi mešanice humorja in rasizma pa prihaja od zgoraj navzdol, mladi pa so svoj način delovanja spremenili v ekstremizem. “Zadnje generacije skrajnih desničarskih skupin so izbrale transgresivni humor in domnevno satiro za boj zoper liberalno demokracijo,” so še ugotovili. Prav s tem namenom pa avtorji poročila Evropski uniji priporočajo, da vnese nekaj “demokratičnega posredovanja”, tako da mladim pomaga prepoznati potencialno škodljivo vsebino in jo razkriti na spletu s pomočjo zaupanja vrednih družbenih medijev.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Furs postavljen na laž; občutljivi podatki “romali” h Golobovim komisijam

Finančna uprava RS zanika namigovanja o pošiljanju podatkov osebam...

[Video] Nov vojaški uspeh ukrajinskih sil – uničena ruska ladja

Ukrajinske sile so ponoči uničile rusko vojaško ladjo Sergej...

Podpišite peticijo proti postavitvi novih azilnih domov!

Vlada Roberta Goloba je prejšnji teden sklenila, da bo...