Evropsko javno tožilstvo imenovalo Frank Elerjevo in Oštirja za delegirana tožilca

Datum:

Po poročanju STA je kolegij evropskega javnega tožilstva – EPPO danes imenoval Tanjo Frank Eler in Mateja Oštirja za slovenska evropska delegirana tožilca za poln petletni mandat tako kot ostale evropske delegirane tožilce. 

Na evropskem javnem tožilstvu so predlog slovenske vlade glede imenovanja dveh slovenskih evropskih delegiranih tožilcev prejeli v petek, potem ko se je vlada minuli četrtek odločila, da za evropska delegirana tožilca predlaga Tanjo Frank Eler in Mateja Oštirja.

Oba sta bila kandidata od samega začetka procesa, ki traja že več kot eno leto. Predlog je sicer glede na sklep vlade začasen, dokler ne bodo uspešno končali nacionalnega dela postopka imenovanja kandidatov. Evropsko javno tožilstvo je kljub temu oba slovenska kandidata tako kot vse ostale evropske delegirane tožilce imenovalo za poln petletni mandat, so izpostavili v sporočilu na Twitterju.

EU je evropsko javno tožilstvo, pristojno za preiskavo, pregon in obtožbe v primeru kaznivih dejanj, ki škodujejo finančnim interesom EU, vzpostavila junija letos. V projektu sodeluje 22 članic unije, tudi Slovenija, ki do četrtkove odločitve vlade edina še ni imenovala evropskih delegiranih tožilcev. Evropska glavna tožilka Laura Kövesi je v minulih mesecih večkrat opozorila, da zamude v Sloveniji ovirajo delovanje tožilstva, spodkopavajo njegovo učinkovitost pri zaščiti finančnih interesov EU in terjajo ukrepanje z vsemi razpoložljivimi sredstvi.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Furs postavljen na laž; občutljivi podatki “romali” h Golobovim komisijam

Finančna uprava RS zanika namigovanja o pošiljanju podatkov osebam...

[Video] Nov vojaški uspeh ukrajinskih sil – uničena ruska ladja

Ukrajinske sile so ponoči uničile rusko vojaško ladjo Sergej...

Podpišite peticijo proti postavitvi novih azilnih domov!

Vlada Roberta Goloba je prejšnji teden sklenila, da bo...