Fajonina dvojna ruska igra

Datum:

Prejšnji teden je Aleksej Navalni, sicer najglasnejši kritik ruskega predsednika, umrl med prestajanjem 19-letne kazni v zaporu na skrajnem severu Rusije. Vzrok njegove smrti uradno še ni znan, številni predstavniki držav Zahoda pa so odgovornost za smrt Navalnega pripisali ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu.  V EU se tako dogovarjajo o možnih ukrepih v odgovor na njegovo smrt. Zunanja ministrica Tanja Fajon je ob tem dejala, da to zagotovo ne bo šlo neopaženo mimo Unije. Ob teh njenih praznih proklamacijah spomnimo, da je Fajonova pred kratkim izjavila, kako si evropske varnosti in stabilnosti ne prestavlja brez Rusije, ter da je Rusija del zahodne varnostne infrastrukture in je z njo treba najti skupno pot.

Kolegi Tanje Fajon iz EU se z njo očitno ne strinjajo. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je po srečanju ministrov z ženo umrlega Julijo Navalno omenil tudi možnost uvedbe sankcij.

Dvojna “ruska” igra Tanje Fajon
O politični poziciji Fajonove in tudi sicer o njeni slabo prikriti naklonjenosti režimu v Kremlju smo v preteklosti veliko pisali. Do tega, da želi z Rusijo sodelovati, do tega, da je navduševala Putinove medije, ki so pisali o besedah naše zunanje ministrice, da trajni mir in stabilnost v Evropi brez Rusije nista mogoča. Sedaj pa dvolično “pozdravlja” sporočilo vdove v petek preminulega ruskega opozicijskega voditelja, da bo ruski predsednik odgovarjal za vse storjene zločine. “To je tudi naše sporočilo, ko gre za odgovornost,” je dejala.

Putin bo odgovarjal za svoje zločine
Na zasedanju zunanjih ministrov EU so se namreč včeraj dogovarjali o možnih ukrepov proti Rusiji. Borrell je po srečanju ministrov z Julijo Navalno prek družbenega omrežja X sporočil, da bosta Putin in njegov režim odgovarjala za smrt Alekseja Navalnega. “EU bo v tesnem sodelovanju s partnerji storila vse, da bodo rusko politično vodstvo in oblasti odgovarjali,” je poudaril v izjavi o smrti Navalnega, ki jo je v imenu EU objavil po koncu zasedanja. Pri tem je omenil tudi možnost uvedbe sankcij.

Foto: epa

Tanja Fajon ne vidi sistematične represije in terorizma
Smrt Navalnega je po Borrellovih besedah še en znak vse večje in sistematične represije v Rusiji, pri čemer je pozval k izpustitvi vseh preostalih političnih zapornikov. Pri tem se spomnimo, da so Tanja Fajon in koalicijske stranke enotno zavrnile obsodbo Rusije kot podpornice terorizma.

Da boj za svobodo živi naprej, je po srečanju z Navalno v Bruslju sporočil tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel. “Vi in vaša družina ste izgubili moža in očeta. Svet pa je izgubil bojevnika, ki se ni nikoli nehal zoperstavljati zatiranju Rusije,” je zapisal na omrežju X.

A. G.

Sorodno

Zadnji prispevki

Šestim novinarjem odpoved pogodb, Martić nadaljuje Golobove čistke

Še šestim izkušenim novinarjem in urednikom RTV Slovenija –...

[Video] Poslanec sovražne “Svobode” poslanske kolege označil za sodrgo

Poslanec Gibanja Svoboda Aleksander Prosen Kralj zase pravi, da...

[Ekskluzivno] Milović razkriva, kako je Čeferin pripravljen izdati svoje najbližje

Boris Tomašič je v tokratni ekskluzivni oddaji gostil Miloša...

[Video] Klavca, ki se je z nožem lotil dojenčka, je pokončala policistka

Iz Avstralije poročajo o tragičnem napadu na civiliste. Skrajni...