Finci dobili še konservativnega predsednika

Datum:

To je največja čast v mojem življenju,” je ob zmagi po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Alexander Stubb, zmagovalec predsedniških volitev na Finskem.

Na predsedniških volitvah na Finskem je glede na prve neuradne rezultate zmagal nekdanji premier Alexander Stubb, ki je po 98 odstotka preštetih vseh glasov dobil 51,7 odstotka glasov. Njegov tekmec Pekka Havisto je že priznal poraz in tekmecu čestital za zmago, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po več kot desetletju vodenja Finske se tako poslavlja priljubljeni predsednik Sauli Niinistö, ki po dveh zaporednih šestletnih mandatih ne more znova kandidirati za položaj.

Kandidat vladajoče konservativne Stranke nacionalne koalicije (NCP) za njegovega naslednika Alexander Stubb je v prvem krogu volitev, v katerem se je za predsedniški stolček potegovalo devet kandidatov, prejel 27,3 odstotka glasov, Peka Haavisto iz vrst Zelenih pa 25,8 odstotka.

Kandidat Zelenih Pekka Haavisto je zmagovalcu Stubbsu že čestital za zmago. (Foto: AFP)

Ena najpomembnejših nalog finskega predsednika je, da skupaj z vlado odloča o zunanji in varnostni politiki, imenuje vlado in potrjuje zakone, navaja STA.

Ključni temi predvolilne kampanje sta bili zunanja politika in odnosi s sosednjo Rusijo, tudi v luči nedavnih pritiskov in zapiranja prehodov na rusko-finski meji, ruske agresije v Ukrajini in posledičnega vstopa Finske v zvezo Nato julija lani.

C. Š.

Sorodno

Zadnji prispevki

[V ŽIVO] Branko Grims: Dolžnost vlade je braniti meje

"Dolžnost Vlade RS je braniti meje in če bi...

Zaključujejo se dnevi Škofjeloškega pasijona

Letošnji Dnevi Škofjeloškega pasijona se zaključujejo. Pred nami je...

Branko Grims bo danes predstavil “Zmago dobrega” v Kopru

Poslanec SDS in kandidat za evropskega poslanca mag. Branko...

Shema, ki pojasni, kakšno bogastvo so si nagrabili “necenzurirani”

"Necenzurirano" novinarstvo ni poceni. Iz sheme, ki jo objavljamo...