Finska zgradila prvi odsek tri metre visoke in z bodečo žico okrepljene ograje

Datum:

Finska obmejna straža je v petek predstavila prvi odsek 200-kilometrske ograje na meji z Rusijo, ki so jo začeli graditi po ruski invaziji na Ukrajino. Finska se je nedavno po daljšem obdobju nevtralnosti pridružila zvezi Nato ter s tem podvojila dolžino meje med Natom in Rusijo na 1300 kilometrov.

                   

Tri metre visoka in z bodečo žico okrepljena ograja bo stala približno 380 milijonov evrov, dokončana pa naj bi bila do leta 2026. Uradniki so v petek na gradbišču predstavili prvi trikilometrski odsek v bližini mejnega prehoda in obmejnega mesta Imatra na jugovzhodu Finske. Pri nas, v vladi Roberta Goloba pa velja mišljenje, da ograje niso potrebne in da so neučinkovite. Spomnimo se njegove prve poteze: kot predsednik vlade je zahteval odstranitev ograje na južni meji, ki je pomagala pri preprečevanju množičnih vdorov ilegalnih migrantov.

Približno 70 odstotkov ograje bo postavljene na jugovzhodu Finske, več manjših odsekov pa je načrtovanih za osrednjo Finsko in večinoma nenaseljeno arktično mejo na Laponskem. “Tipična ciljna območja bodo mejni prehodi in njihova okolica ter ceste, ki vodijo čez mejo. Območja, kjer je dostop za ljudi enostaven,” je  povedal brigadir Jari Tolppanen.

“Potrebo po ograji je sprožila sprememba varnostnih razmer v Evropi. Treba je zmanjšati odvisnost od ruskega mejnega nadzora in to je bil edini učinkovit in varen način za nadzor vstopa v velikem obsegu,” je dodal.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Trump dosegel novo pomembno zmago

"Združimo se, da bi končali z vsakršnim oboroževanjem našega...

“Golobnjak” poskrbel za ponižanega Brgleza

"Vlada Republike Slovenije je na današnji dopisni seji na...

Podobnik podprl povezovanje SLS in NSi

Po dolgoletnem evropskem poslancu in nekdanjem predsedniku SLS Francu Bogoviču,...

Je Klakočarjeva spoznala razsežnosti sejanja sovraštva do drugače mislečih?

V luči poskusa atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se...