Fištravec zopet odklonilno do tujcev – tokrat ga ni bilo na odprtju konzulata v Mariboru

Datum:

Mariborski župan Andrej Fištravec zopet dela nepopravljivo škodo, ki velja za socialno bombo, drugemu največjemu mestu in državi Sloveniji kot celoti. Grobo je zavrnil povabilo častnega konzula Republike Kazahstan v RS na odprtje konzulata v Mariboru, poroča Politikis.

                   

Na nedavnem srečanju častnih konzulov na Gospodarski zbornici Slovenije je bilo mogoče zaslediti poudarek, da so častni konzuli Slovenije ključnega pomena za  prodor slovenskega gospodarstva na tuje trge, še posebej na tiste, ki se nahajajo izven Unije. Konzuli so izjavili prepričanje, da Slovenija zaradi okrevanja na gospodarskem področju nudi dosti priložnosti.

Na srečanju je med drugim tudi zunanji minister Karl Erjavec izpostavil, da gospodarska diplomacija predstavlja enega izmed ključnih stebrov zunanje politike Slovenije. Za uspešno delovanje takšne vrste diplomacije je pomembna čvrsta mreža častnih konzulov.

“To so ljudje, ki prihajajo iz poslovnega sveta, imajo izkušnje in določene povezave na domačih trgih in lahko odprejo določena vrata,” je še povedal Erjavec in dodal, da iz tega razloga Slovenija vse svoje napore daje v širjenje mreže častnih konzulov.

Očitno pa se nekateri pomena častnih konzulov ne zavedajo prav dobro. V sredo, 12. oktobra, se bo v Mariboru slavnostno otvorilo večji častni konzulat Republike Kazahstan, ki bo imel sedež v Mariboru, manjši pa bo imel sedež v Novi Gorici.

Za portal Politikis je častni konzul Šifrer povedal, da spodbujanje in razvijanje odnosov na področju kulture, znanosti, izobraževanja in gospodarstva v Mariboru Kazahstanu predstavljata interes. 

Pozornost Fištravca usmerjena k Arabcem in Kitajcem
Portal Politikis navaja, da naj bi mariborski župan grobo zavrnil povabilo s strani častnega konzula Kazahstana, Gorazda Šifrerja, ki je sicer znan mariborski notar. Fištravec naj bi v ozkem krogu Mestne občine Maribor razglašal, da ima zagotovo kaj bolj pametnega za početi, kot da bo hodil na odprtje “nekih” častnih konzulatov. Ni pa zanemarljiv podatek, da bo Republika Kazahstan v naslednjih nekaj letih v regijo srednjeevropskih držav, kamor med drugim spada tudi naša država, vložila investicije v znesku 45 milijard evrov. Očitno župan raje kot z izredno bogatimi Kazahstanci vezi neguje s Kitajci in Arabci, ki do sedaj v Maribor niso vložili prav nič.

N. Ž.

Sorodno

Zadnji prispevki

Evropska poslanka Romana Tomc postala podpredsednica največje politične skupine v Evropskem parlamentu

Evropska poslanka Romana Tomc iz vrst največje opozicijske stranke...

Nad omrežje Jankovićevega tesnega prijatelja ZDA uvedle sankcije

Tesnega prijatelja ljubljanskega župana Zorana Jankovića, predsednika Republike Srbske Milorada...

Argentina: mesečna inflacija je najnižja v dveh letih in pol

Mesečna inflacija je v Argentini padla na 4,2 odstotka....