[Foto in video]Socialni paradiž po meri SD in Levice: V zadnjih 24 urah Madurove sile zajele kar 119 političnih zapornikov, med njimi tudi otroke!

Datum:

Potem ko torkovi nasilni spopadi v Venezueli niso prinesli sprememb, je prehodni predsednik Venezuele Juan Guaido v torek zvečer pozval Venezuelce, da naj z upori nadaljujejo tudi v prihodnje z namenom, da se diktatorja Nicolasa Madura prisili, da se odreče oblasti. Medtem pa Maduro vztraja, da naj bi poskus vsiljevanja nezakonite vlade propadel, po njegovem naj bi šlo za velik šov. 

                   

Človekoljubne organizacije in novinarji s terena so v sredo potrdili eno smrtno žrtev in več kot 100 poškodovanih v protestih proti socializmu v Venezueli, potem ko je Guaido pozval civiliste, da naj gredo na ulice in obkolijo lokalne vojaške postojanke ter s tem podprejo vojake, ki so ga sprejeli kot svojega poveljnika.

https://twitter.com/Nachomeneses/status/1123694124937424897

Obstajajo ocene, da se je na poziv Guaidoja odzvalo več tisoč ljudi, še posebej je bil viden velik odziv v Caracasu, kjer je majhno število vojakov Madura pričelo celo s streljanjem v protestnike. Venezuelska nevladna organizacija Provea je v sredo poročala, da je vsaj en moški umrl, in sicer 24-letni Samuel Enrique Méndez. Organizacija ni podrobno razložila, na kakšen način je moški umrl, le da je življenje izgubil v protestih v zvezni državi Aragua, poroča Breitbrat.

Venezuelci v Aragui so objavili posnetke posameznikov, ki so pomagali Méndezu, da bi pravočasno prispel v lokalno bolnišnico, kjer pa ga na žalost niso uspeli oživiti. Tisti, ki so ga nosili, so mu telo prekrili z venezuelsko zastavo in ob približevanju bolnišnici peli venezuelsko himno.

Foto: Twitter

Število političnih zapornikov strmo narašča
Provea ugotavlja, da je letos v protestih proti Maduru umrlo 54 ljudi, 109 ljudi pa naj bi utrpelo poškodbe. Glede na to, da nasilju ni videti konca, je težko govoriti o realnih številkah. Venezuelska nevladna organizacija Venezuelan Penal Forum, ki se ukvarja s sledenjem disidentskim aretacijam,  je v sredo poročala, da so Madurove sile v zadnjih 24 urah zajele kar 119 političnih zapornikov, med njimi tudi 11 mladoletnih oseb. Med aretiranimi je bilo vsaj 11 zdravnikov, od katerih je bila večina aretirana v zvezni državi Zulia, ki se je soočila z električno krizo. V zadnjih 24 urah je glede na skupno število zapornikov prišlo do 15-odstotnega povečanja števila političnih zapornikov v državi. Medtem ko se Maduro oklepa oblasti, pa najbolj trpijo Venezuelci, ki se soočajo s pomakanjem hrane in zdravil.

https://twitter.com/spectatorindex/status/1123844571576692736

H. M.

Sorodno

Zadnji prispevki

Trump dosegel novo pomembno zmago

"Združimo se, da bi končali z vsakršnim oboroževanjem našega...

“Golobnjak” poskrbel za ponižanega Brgleza

"Vlada Republike Slovenije je na današnji dopisni seji na...

Podobnik podprl povezovanje SLS in NSi

Po dolgoletnem evropskem poslancu in nekdanjem predsedniku SLS Francu...

Je Klakočarjeva spoznala razsežnosti sejanja sovraštva do drugače mislečih?

Zaradi poskusa atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se je...