[Foto] Je anketo Ninamedie o Judih sestavil sam Joseph Goebbels?

Datum:

V javnosti so se pojavila opozorila o zadnji spletni anketi družbe Ninamedia. Ta anketirancem zastavlja vprašanja z jasno antisemitsko vsebino –  ki spada le v najtemnejša poglavja evropske zgodovine. 

Anketirance prosijo, da s številom 1 do 5 ocenijo stopnjo strinjanja s trditvami, ki tvorijo jedro antisemitskih predsodkov verske, politične, gospodarske in druge narave.

Udeleženci ankete so tako ocenjevali trditve, kot so denimo “Smiselno bi bilo omejiti število Judov v določenih poklicih”; “Obstaja tajna judovska mreža, ki vpliva na politične in gospodarske razmere v svetu”; “Križanje Jezusa Kristusa je neodpustljiv greh Judov” in druge.

Vprašanja, ki jih Ninamedia zastavlja populaciji, imajo jasno antisemitsko vsebino. (Vir: X)
Vir: X

Vprašanje ankete je na socialnem omrežju X razkrila spletna uporabnica z uporabniškim imenom Margu501Marija. K objavi je pripela zgornjo sliko.

Ustvarjalci javnega mnenja
Ninamedia sicer velja za (poleg Mediane) za dvorno anketarsko hišo slovenske levice. Njene ugotovitve objavljajo medijske hiše, ki spadajo pod dežnik tranzicijske levice. V preteklosti se je agencija otepala obtožb, da je bolj v poslu ustvarjanja javnega mnenja, kot pa dejanskega merjenja. V nekem primeru se je agencija celo zapletla v sarkastično debato z vodjo opozicije Janezom Janšo o domnevnem prirejanjem rezultatov anket. V tem kontekstu so tovrstna vprašanja še toliko bolj strašljiva.

Antisemitizem na levici
Treba pa je opozoriti tudi na širši družbeni kontekst, v katerem so se takšna vprašanja sploh lahko pojavila. V zadnjih letih je mogoče opaziti krepitev antisemitizma na levici, kjer se kaže predvsem v obliki antizionizma. Pri tem prednjači skrajno leva stranka Levica. Zapisi, ki namigujejo o nelegitimnosti judovske države, torej Izraela, so stalnica v večini dominantnih medijev, tako javne RTV kot zasebnih medijskih hiš. Pojave antisemitizma pa je mogoče tudi natančneje opredeliti.

Nataša Pirc Musar denimo še vedno ni obsodila antisemitizma na javni RTV kljub opozorilu centra Simona Wiesenthala. Po dosegljivih informacijah je vlada preprečila predvajanje filma o grozodejstvih palestinske teroristične organizacije Hamas, do katerega bi moralo priti v Ljubljani. Predvajanje je organizirala izraelska ambasada v sodelovanju z Judovskim kulturnim centrom. Vodstvo slednjega je predvajanje odpovedalo zaradi “tehničnih težav” dve uri pred samim začetkom. Napoved predvajanja filma je sicer naletela na največji odpor pri stranki Levica.

Ž. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Judovski rabin šokiran nad grožnjami s smrtjo, ki jih dobiva od Slovencev

Judovski rabin David Belman, ki deluje v Sloveniji, je...

Krvav obračun v javnih sanitarijah v Celju

Celjski policisti so v nedeljo v enem izmed javnih...

Svet se pripravlja na globalni spopad, Golob pa nabira šparglje in zajtrkuje

Neposredni napad Irana na Izrael je povsem in za...

Utrinki iz nedeljskih srečanj podpornikov stranke SDS

Včeraj je potekalo srečanje članov in podpornikov Posavske in...