[FOTO] Odlazkov medijski imperij propada, on pa uživa v prenovljeni in močno ograjeni graščini na Dolenjskem

Datum:

Množica podjetij, ki jih je obvladoval tajkun Martin Odlazek, je v rdečih številkah, a ga očitno to ne moti, da ne bi užival v graščini, ki se razprostira v vasi Selo pri Radohovi vasi v občini Ivančna Gorica. Poleg tega so že zadnjih nekaj let vse glasnejše govorice, da naj bi nekatere svoje izbrane zaposlene povabil v hišo z bazenom v Sežani, ki naj bi jo imel kljub številčnim nepremičninam, ki jih poseduje, kar najeto.

Med njegovimi zaposlenimi so pogoste govorice, sploh v poletnem času, kako “super je Martin Odlazek, ko na morje, na svojo jahto, povabi vse svoje otroke in njihove mame”. Prav tako niti ni skrivnost, da naj bi bili dve njegovi partnerici noseči kar istočasno, za piko na i pa naj bi se celo poznali in prijateljevali, je slišati od ljudi, ki so blizu Odlazku. Sicer pa naj bi medijski tajkun poletje med drugim preživljal tudi na kopnem, ne le na morju. Med drugim so mediji pisali, da je v zbirko svojih nepremičnin dodal še vilo na Čiovu pri Trogirju v Dalmaciji. Ta vila je bila pred tem v lasti nekdanjega vrhunskega nogometaša Ivice Šurjaka, Odlazku pa naj bi jo prodal za 2,5 milijona evrov. Lastnik podjetja naj bi bilo sicer Odlazkovo podjetje Lepin, lastnik tega pa je podjetje Algas. Na čelo Lepina pa je postavljen kar Odlazkov sin Gašper, ki bo naslednje leto star 30 let. Posebnost te vile je, da ima celo lasten privez za jahto, poleg tega pa je ravno dovolj skrita med drevesi, da lahko Odlazek in njegovo potomstvo mirno uživajo skriti pred pogledi radovednežev.

Prejel kmetijske subvencije 
To pa ni edini primer, ko je Odlazek svojo vilo podaril kateremu od svojih otrok. Graščino v vasi Selo pri Radohovi vasi v občini Ivančna Gorica je napisal na svojega sina Nejca, ki sicer tudi dela kot menedžer pri Media24, graščino pa obdaja več hektarjev zemljišč. Nejc je tako lastnik vile postal že leta 2010, pred tem pa je bilo lastnik te graščine podjetje Algas, kot v primeru dalmatinske vile. Nejc je verjetno lastnik le na papirju, “oblast” nad nepremičnino pa ima v rokah kar njegov oče Martin, ki ima na tem naslovu prijavljeno svoje stalno prebivališče. Spletna stran FarmSubsidy pa razkriva, da je leta 2007 prejel 9.988 evrov s strani Evropske unije kmetijskih subvencij za zemljišče v Ivančni Gorici. Ironično, medtem ko slovenski kmetje životarijo, si eden najbogatejših Slovencev Odlazek pribori še kmetijske subvencije.

Odlazkova graščina v občini Ivančna Gorica je zagrajena z vseh strani. Foto: Nova24tv

Nepremičninski mogotec
Dnevnik je sicer v preteklosti poročal, da Odlazek poleg teh nepremičnin poseduje še vilo v Strunjanu in apartma v Luciji, posestvo v okolici Krškega, ima tudi hišo le streljaj stran od samostana v Stični, pa tudi več hektarjev zemljišč, predvsem na Dolenjskem in v Beli krajini. Nekatere od teh naj bi sicer prepisal na svoje otroke, kar je ustaljena praksa do grla zadolženih tajkunov.

Pred graščino se pasejo konji. Foto: nova24tv

Spomnimo, da je Martin Odlazek nekoč obvladoval ogromno hobotnico podjetij (od predelave papirja do medijskih hiš). Prek podjetja EVROFIT, d. o. o., katerega lastniki so v večini Martin Odlazek, vsak po 8 odstotkov pa še Domen OdlazekNejc OdlazekLiza OdlazekMaja OdlazekMeta OdlazekTina Odlazek in Gašper Odlazek, je ‘klan’ Odlazek neposredno lastniško obvladoval podjetja Dolenjski list, d. o. o., Salomon, d. o. o., RGL, d. o. o., Veseljak TV, d. o. o., Kočevski tisk, d. d., Media storitve, d. o. o., Studio D, d. o. o., Radio Kum, d. o. o., Lepenka, d. d., Agencija24, d. o. o., Svet24, d. o. o., Blue trade, d. o. o., in še bi lahko naštevali. Posredno prek družbe Salomon pa je obvladoval skupino Krater, pod katero so spadala podjetja Papir servis, d. o. o., SET, d. o. o., Delo-TČR, d. d., Algas, d. o. o., in druga. Kljub tej razvejani hobotnici radijev, rumenih časnikov in različnih agencij se imperij počasi sesuva sam vase. Pisali smo, da se je že maja začel počasen propad mnogih podjetij Odlazkove poslovne mreže. V popolnoma rdečih številkah so končala podjetja SET, Papir servis in Korotan.

Za zaposlene pa je dobra že pisarna v skladišču
Medtem ko se Martin Odlazek in njegovo potomstvo “kopa v denarju”, pa so na slabšem njegovi zaposleni. Še posebej novinarji iz rumenega levičarskega trobila Svet24, ki vztrajno napadajo prvaka SDS Janeza Janšo, saj se, kot je postalo jasno tudi levičarjem, bližajo volitve, selijo iz enega konca Ljubljane v drugega. Medtem ko so imeli prvotno svoj sedež v Vevčah, tam, kjer so tudi radio Salomon, Veseljak in Aktual ter športni dnevnik Ekipa, so jih kasneje preselili na Bravničarjevo v Črnuče, kjer so imeli svoje prostore v predelanih skladiščih. Toda po dveh letih se selijo nazaj v Vevče, vendar po naših informacijah na lokacijo, ki je le streljaj stran od prej omenjenih radijev. Za njegove zaposlene je torej primerno delo celo v nekakšnem skladišču, medtem ko sam uživa v razkošju. Med njegovimi zaposlenimi, predvsem ženskimi predstavnicami, pa se pogosto šušlja, da naj bi Odlazek menda vabil nekatere od njih v hišo z bazenom, ki se nahaja v Sežani in naj bi jo imel s tem namenom tudi najeto. Ali si to želijo ali pa je res, pa je drugo vprašanje.

To so obrazi, ki v javnost lansirajo “fake-news” prek trobila Svet24: odgovorna urednica Petra Rupnik in novinarja Alesh Maatko in Simon Rosc. Foto: Demokracija

Nekdanja zaposlena tožila Odlazkovo podjetje in zmagala, ker so jo neupravičeno odpustili
Po drugi strani pa naj bi bili zaposleni v omenjenih podjetjih obravnavani zgolj kot sredstvo, kako bi v podjetja priteklo čim več denarja. Pogosto spremljamo zgodbe, kako so njegovi zaposleni ostali brez dohodkov, saj so dobili odpoved, ker so postali presežek. Ena od teh, Barbara Barbič, se je celo javno izpostavila in razkrila zgodbo, kako je tožila podjetje v njegovi lasti, ki jo je odpustilo “zaradi racionalizacije”, in zmagala.

J. G.

Sorodno

Zadnji prispevki

Odstopila vodja ameriške tajne službe

Vodja ameriške tajne službe Kimberly Cheatle je odstopila. Po...

Musk: “Moj sin je mrtev, ubil ga je virus prebujenstva”

Elon Musk je v nedavnem intervjuju delil osebno zgodbo...

Republikanski senator zahteva Bidnovo razrešitev

Republikanski senator Eric Schmitt je pozval vse člane Bidnovega...