[Foto] Romski otrok pretepel šolarja, kasneje pa grozil drugim in se posmehoval policiji

Datum:

Na Osnovni šoli Velika Dolina je romski otrok napadel devetošolca z iste šole. Napadeni otrok je bil zaradi poškodb in šoka odpeljan v bolnišnico Brežice, ravnateljica šole Anja Zevnik pa je razglasila, da od včerajšnjega dne dalje ne more zagotoviti 100 odstotne varnosti otrok in zaposlenih. Počutijo se nemočne, danes so v šolo prišli le štirje učenci od 130. 

                   

“Kot ravnateljica šole ne morem več zagotoviti 100-odstotne varnosti na šoli, počutimo se nemočne, starši si svojih otrok več ne upajo pustiti v šolo. Dolgo časa smo govorili: ’saj je varno, nič ne bo’, danes si tega ne upam trditi,” je za Radio Brežice komentirala ravnateljica šole.

Incident je potrdila tudi policija: “Policisti so v ponedeljek zjutraj obravnavali medvrstniško nasilje na eni izmed osnovnih šol v okolici Brežic. Poškodovani učenec je moral iskati zdravniško pomoč. Na primer so v šoli takoj odzvali in o tem obvestili policiste, ki preiskujejo primer zaradi suma storitve kaznivega dejanja povzročitve lahke telesne poškodbe. Policija izvaja dodatne aktivnosti za zagotavljanje varnosti. Zaradi varstva osebnih podatkov in udeleženih mladoletnih oseb drugih podrobnosti ne moremo posredovati javnosti.”

Manjšina terorizira večino
Z resnim incidentom so se seznanili tudi na Občini Brežice. Kot izhaja iz zapisa na občinskem Facebook profilu, se starši “bojijo poslati otroke v šolo, večinsko prebivalstvo se umika nasilnim posameznikom v kraju.”

Napadeni učenec je utrpel poškodbe glave, še posebej nevarne se zdijo poškodbe blizu levega očesa. Sliko je objavila, s privoljenjem staršev, spletna stran Radia Brežice.

Je mladi Rom z družbo hotel še koga poškodovati?
Ravnateljica je za Radio Brežice potrdila, da bi se lahko končalo še huje. Ta isti Rom, ki je napadel osmošolca, se je kasneje z dvema Romoma kasneje znova vrnil pred šolo oz. na bližnjo avtobusno postajo, kjer je prihajalo do nadaljnjih groženj. Ponovno je bila pozvana policija, ki se je pojavila na licu mesta, ko so se Romi začeli ponovno približevati šoli.

“Kar je najhuje, pa je, da se je romski učenec, ki je to naredil osmošolcu, posmehoval in policistom dejal, da mu itak nič ne morejo. In to me zelo skrbi, predvsem, kako zagotoviti varnost na naši šoli v teh zadnjih dneh šolskega leta,” je povedala za brežiški radio. 

Občina nemudoma ukrepala
Po incidentu je župan Ivan Molan nemudoma kontaktiral policijo in varnostno službo, ki bosta od današnjega dne pa vse do konca šolskega leta skrbela za varnost učencev in zaposlenih. Direktor ZD Brežice bo tudi zagotovil psihološko pomoč otrokom in zaposlenim v šoli.

“Na občini incident, ki se je zgodil v šolskem okolju, kjer naj bi pedagoški proces potekal v varnem in mirnem okolju, obžalujemo in si želimo, da bo konec šolskega leta minil mirno za otroke, ki nestrpno pričakujejo poletne počitnice,” sporočajo z občine Brežice.

Zaradi napada izredna seja občinskega sveta
Župan Molan opozarja, da v Občini Brežice beležijo porast kaznivih dejanj Romov, zaradi česar bo sklicana izredna seja občinskega sveta s predstavniki pristojnih institucij, saj ima občina z zakonodajo omejen obseg ukrepanja na področju varnosti.

Molan pa je tudi spomnil na pobudo za spremembo zakonodaje, katere cilj je bil izboljšati razmere na področju romske problematike. Pod predlog za spremembo zakonodaje, ki je imelo podporo 11 županov občine jugovzhodne Slovenije, se je podpisalo več tisoč državljanov, vendar je bil kljub temu zavrnjen.

“Pristojna ministrstva naj bi do konca leta 2023 pripravile boljše predloge spremembe zakonodaje a do danes se ni zgodilo nič,” piše na občinskem Facebook profilu.

Ž. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Klakočarjeva užaljena, ker nesojenega partnerja na slavnostno sejo spet ne bo

Premier Golob se bo na predvečer dneva državnosti udeležil...

Francoska desnica pripravljena voditi državo

Da so pripravljeni vladati Franciji, je na programski konferenci...