[Foto] Tudi Hrvaška ima svojo Lidijo Mavretič: Policisti aretirali več oseb, osumljenih tihotapljenja migrantov, med katerimi je tudi 29-letnica!

Datum:

Tihotapljenje migrantov za številne kriminalce predstavlja nadvse donosen posel, sploh v zadnjem času, ko je migrantska kriza v Evropi dokončno eskalirala. Veliko dela ima z njimi posledično tudi policija. Spomnimo se samo škandala, ko je slovenska policija konec julija pri protizakonitem poslu, tihotapljenju ilegalnih migrantov, zalotila kar nekdanjo kandidatko stranke SD na evropskih volitvah, Lidijo Mavretič. V povezavi s tihotapci pa so aktivni tudi na Hrvaškem. Tamkajšnja policija je namreč aretirala devet oseb, za katere sumijo, da so migrante tihotapili z območja Bosne in Hercegovine proti Sloveniji. Med njimi je bila tudi 29-letna ženska.

                   

Hrvaška policija je po poročanju Jutarnjega lista končala večmesečno kriminalistično preiskavo, v kateri je odkrila dobro organizirano kriminalno združbo, ki se je ukvarjala s tihotapljenjem ilegalnih migrantov. Akcija je bila izvedena v sodelovanju s kriminalistično policijo, različnimi policijskimi postajami ter uradom za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala.

Hrvaški varuhi pregona so v okviru akcije na območju Buj, Motovuna, Baške, Reke, Raba in Slavonskega Broda aretirali devet oseb: 54-letnika, 49-letnika, 33-letnika, 31-letnika, 29-letnika, 29-letnico, dva 26-letnika in 23-letnika. Vse sumijo storitve različnih kaznivih dejanj, povezanih s tihotapljenjem ilegalnih migrantov. Ob že omenjenih so teh kaznivih dejanj osumljeni tudi dva državljana Kosova, stara 53 in 37 let, ter dva hrvaška državljana, stara 31 in 21 let, ki so trenutno nedosegljivi in jih še iščejo.

Fotografija je simbolična. (Foto: iStock)

Ilegalne migrante tihotapili iz smeri Bosne in Hercegovine proti Sloveniji
Osumljenci so obtoženi, da so se zunaj ali znotraj kriminalne združbe pridružili skupnemu cilju pridobivanja nezakonite premoženjske koristi in so od začetka decembra lani vsaj 26-krat organizirali ter izvedli tihotapljenje in prevoz migrantov. Migrante so prevzeli na različnih lokacijah v bližini državne meje z Bosno in Hercegovino ali Reke, od tam pa so jih prepeljali v bližino državne meje s Slovenijo ali Zagreba. Na ta način so nezakonito premestili vsaj 96 tujih državljanov ter skupno zaslužili najmanj 94 tisoč evrov.

Privedena osumljenka (Foto: Matija Djanjesic/ CROPIX)

Slovenska policija pri tihotapljenju migrantov zalotila nekdanjo kandidatko stranke SD na evropskih volitvah
Pri preiskavi so hrvaški varuhi pregona med drugim sodelovali s koprsko policijsko postajo. Slovenska policija ima z odkrivanjem tihotapcev ilegalnih migrantov tudi sicer že veliko izkušenj. Konec julija so na primer pri tihotapljenju ilegalnih migrantov zalotili nekdanjo kandidatko stranke SD na evropskih volitvah in vinsko kraljico Lidijo Mavretič ter njenega moža, kar je bil svojevrsten škandal. Par so takrat pridržali ter začeli s predkazenskim postopkom zaradi suma storitve kaznivega dejanja prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države, za kar je zagrožena zaporna kazen do 5 let.

Rajko Golob

Sorodno

Zadnji prispevki

Janša: Prst je uperjen v vas, Nataša Pirc Musar

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša se je odzval...

Četrtkova Tarča je znak, da so odnosi v koaliciji že bili skrhani

Evropski poslanec iz vrst SD Matjaž Nemec je v...

Nika Kovač “fajta” samo tam, kjer se obetajo politične točke?!

Očitno je, da pri Niki Kovač v ospredju ni...

Znan je datum začetka pristopnih pogajanj Moldavije in Ukrajine

Včeraj proti koncu dneva so se veleposlaniki držav EU...