[FOTO] V Venezueli ob dnevu neodvisnosti vojaška parada in protivladni shodi; Madurov režim samo lani ubil več kot 5.000 ljudi

Datum:

V Venezueli so v petek dan neodvisnosti zaznamovali shodi v podporo in proti socialističnemu diktatorju in predsedniku Nicolasu Maduru. Demokratični opozicijski voditelj Juan Guaido je na shodu v Caracasu pozival državljane, naj ne obupajo. Maduro pa je dan neodvisnosti obeležil z vojaško parado v prestolnici, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Guaido, ki ga je za začasnega predsednika Venezuele priznalo več deset držav, je pozival podpornike na ulicah Caracasa, naj še naprej vztrajajo. “Ne odidite. Kmalu bomo dosegli cilj. Ne dvomite, uspelo nam bo,” je vzklikal. Tokratni protivladni shod je bil sicer manj množičen kot tisti ob začetku leta, ko je v Venezueli izbruhnila politična kriza.

Maduro je medtem vodil vojaško parado na ulici Paseo de los Proceres, ki je posvečena ustanovnim očetom Venezuele, ki se je osamosvojila 5. julija 1811. “Računajte na oborožene sile, ni nas strah se soočiti s sovražniki v državi,” je predsedniku zagotovil podporo general Remigo Ceballos.

Foto: epa

Oba voditelja sta se na shodih odzvala tudi na predvidene pogovore na Norveškem. Maduro je dejal, da pričakuje dobre novice in da morajo vsi popustiti za sklenitev dogovore, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Guaido je izrazil pričakovanje, da bodo na Norveškem dosegli dogovor o oblikovanju začasne vlade in sklicu volitev.

Foto: epa

Združeni narodi opozarjajo na številne izvensodne poboje v Venezueli
Visoka komisarka Združenih narodov za človekove pravice Michele Bachelet je v četrtkovem poročilu opozorila na “izjemno veliko število” domnevnih izvensodnih pobojev v Venezueli. Venezuelske oblasti so poročilo, ki ga je komisarka pripravila po obisku v Venezueli, zavrnile in zatrdile, da je polno napak.

Venezuelska vlada v zadnjih desetih letih, še posebej pa od leta 2016, izvaja strategijo, katere namen je “nevtralizirati, zatreti in inkriminirati politične nasprotnike in ljudi, ki kritizirajo vlado”, je po poročanju tujih tiskovnih agencij v poročilu po obisku sredi junija zapisala Bacheletova.

Foto: epa

“Glede na poročilo je število domnevnih izvensodnih pobojev s strani varnostnih sil, predvsem specialnih sil FAES, v okviru varnostnih operacij izjemno visoko,” je zapisala v izjavi za javnost.

Leta 2018 je bilo v teh operacijah zaradi upiranja oblastem ubitih 5287 ljudi, kaže poročilo, upoštevajoč številke, ki so jih zagotovile venezuelske oblasti. Med 1. januarjem in 19. majem letos pa je bilo ubitih še 1569 ljudi. Pri številnih od teh smrti bi lahko šlo za izvensodne poboje, je dodala nekdanja predsednica Čila. Poleg tega skoraj 800 ljudi ostaja v priporu, potem ko so jih arbitrarno priprli, še piše v poročilu.

Ob tem je visoki komisariat pozval k “takojšnjim in konkretnim ukrepom za konec hudega kršenja ekonomskih, socialnih, državljanskih, političnih in kulturnih pravic”. “Vse z močjo in vplivom – v Venezueli in drugje – pozivam, naj sodelujejo in sklenejo nujne kompromise, da se konča ta vseobsegajoča kriza,” je poudarila Bacheletova.

Foto: epa

Caracas je v odzivu v 70 točkah sporočil, da to poročilo vsebuje “številne netočnosti, napake in napačne trditve”. Dodali so, da poročilo visoke komisarke ponuja “selektiven in odkrito pristranski” pogled na razmere na področju človekovih pravic v Venezueli.

Ta južnoameriška država se že več mesecev sooča z globoko politično krizo, v okviru katere se za oblast borita diktator Nicolas Maduro in vodja opozicije Juan Guaido, ki se je razglasil za začasnega predsednika, priznalo pa ga je več kot 50 držav. Država je tudi v hudi gospodarski krizi in se sooča s pomanjkanjem hrane in zdravil.

Demokracija.si

Sorodno

Zadnji prispevki

SB Novo mesto: Zaradi izbruha covida obiski na nekaterih oddelkih niso dovoljeni

Vodstvo novomeške splošne bolnišnice je objavilo, da zaradi izbruha...

Ministrica Vrečko za vodenje NUK imenovala družinskega prijatelja, ki ne izpolnjuje pogojev

Vlada Roberta Goloba nadaljuje s političnim nastavljanjem kadrov na...