[Foto] Z odpovedjo razstave v Evropskem parlamentu si je Slovenija naredila uslugo! Arjan Pregl kopira tuje umetnine?

Datum:

Prejšnji mesec je pozornost medijev vzbudila odpovedana razstava slovenskih slikarjev v prostorih Evropskega parlamenta v Bruslju med predsedovanjem Slovenije Svetu EU. Minister za kulturo Simoniti se namreč ni strinjal, da je vodstvo EP pogojevalo razstavo, da mora biti vključena v zbirko del ena izmed stalnih slik EP, ki so jo pred leti odkupili od Arjana Pregla. Vse od takrat se pojavlja vse več razlogov, zakaj je odpovedana razstava pravzaprav dobra odločitev za Slovenijo. Pojavljajo se namreč sumi, da Preglove “umetnine” niso povsem plod njegove domišljije, saj se pojavljajo slike, na las podobne njegovim.

                   

Na spletu so se pojavile primerjave “umetnin” Arjana Pregla s slikami drugih avtorjev, ki so vsekakor skrb vzbujajoče. Uporaba kombinacij podobnih barv, podobna likovna kompozicija, podobne figure, kot je na primer zgornja slika. Desna slika naj bi bilo avtorsko delo Pregla, a je na las podobna levi sliki. Podoba risane junakinje Pujse Pepe z barvnimi madeži okoli lika. A to ni edina slika, ki vzbuja sum, da Pregl le stilsko preureja tuje ideje.

Arjan Pregl je sicer sin Slavka Pregla, soustanovitelja Foruma 21 in Kučanovega dobrega znanca. Tudi njegov stric je bil vplivni funkcionar v bivšem režimu in kasnejši predsednik uprave Mercatorja Zdravko Kazimir Pregl. Ena Preglovih slik je bila že leta 2012 odkupljena in razstavljena v prostorih Evropskega parlamenta, pri tem pa mu je pomagala njegova takratna partnerica Urška Zupanec. Ta je namreč zasedala mesto kulturnega atašeja na stalnem veleposlaništvu Slovenije v Evropski uniji. Ali mu je uspelo, ker je priznan umetnik, ali le za to, ker ima dobre povezave, presodite sami.

Foto: STA

Opazite podobnosti?
Vsekakor pa lahko že slikarski laik ob prvem pogledu na ti dve spodnji sliki opazi podobnost. Podobne barve, modri odtisi rož, zeleno/rumeno ozadje z rožnatimi dodatki. Vse kaže, da je bila odpoved razstave dobra za Slovenijo, saj bi se v nasprotnem primeru osmešili, da slovenski umetnik le slabo preureja (kopira) umetnine tujih umetnikov.

Pregl svoje umetnine kazal tudi pred državnim zborom
Pregl se je po odpovedi razstave čudil, da ne bi smeli odpovedati razstave kljub njegovim večkratnim besednim provokacijam na družbenih omrežjih. Pregl je tudi reden udeleženec petkovih nezakonitih kolesarskih protestov. Pred sedežem parlamenta pa je pred meseci postavil ogromni snežni falus in napisal z rdečo “Vlada pada”.

Snežna skulptura Arjana Pregla. (Foto: Twitter)

Vsekakor pa je bila odpoved razstave za Slovenijo dobra odločitev. Razstavljanje umetnin, ki niso avtorske, ampak le slaba kopija drugih slik, je nedopustno. Poleg tega pa jih Pregl prikazuje kot svoje.

https://twitter.com/MComedy21/status/1401823157166739467

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Trump dosegel novo pomembno zmago

"Združimo se, da bi končali z vsakršnim oboroževanjem našega...

“Golobnjak” poskrbel za ponižanega Brgleza

"Vlada Republike Slovenije je na današnji dopisni seji na...

Podobnik podprl povezovanje SLS in NSi

Po dolgoletnem evropskem poslancu in nekdanjem predsedniku SLS Francu Bogoviču,...

Je Klakočarjeva spoznala razsežnosti sejanja sovraštva do drugače mislečih?

V luči poskusa atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se...