France Cukjati: Rešitev za ministra Bešiča Loredana je preprosta

Datum:

“Danes lahko gre katerikoli zdravnik osnovnega zdravstva v Celovec, na Koroško in začne delati kot splošni zdravnik. Vse pogoje ima – strokovne, specializacijo ima po pravilih EU. Potrebuje zgolj pismo Zbornice in lahko odide. In odliv zdravnikov se ob tej politiki ne bo prenehal,” je na resno nevarnost slovenskega zdravstva opozoril zdravnik ter nekdanji predsednik DZ-ja France Cukjati.  

V drugem delu oddaje Tema dneva je voditeljica Aleksandra Jug uvodoma dejala: “V skupini zdravstvo.si z veliko pozornostjo spremljajo dogajanje v slovenskem zdravstvu. Že nekaj vlad je oznanjalo, da je ureditev razmer v zdravstvu njihova prva in glavna prioriteta, žal pa je resničnost nasprotna. Po desetletjih obljub o prepotrebni reformi slovenskega zdravstva se je to znašlo v svoji, doslej najtežji krizi. Primarno zdravstvo pred našimi očmi razpada, urgence pokajo po šivih, bolniki čakajo v neskončnih vrstah, zdravstveni kader pa zapušča poklic.” Po navedbah Jugove gre za besede skupine neodvisnih zdravnikov, ki si prizadeva za javno zdravstvo po meri bolnika. Kot je še dejala, neodvisni zdravniki menijo, da bi v tem trenutku morale zdravniške organizacije stopiti skupaj in od vlade Roberta Goloba zahtevati celovito reformo zdravstva na osnovi implementacije dobro delujočih evropskih modelov, tudi v Sloveniji.

Poudarila je še, da se za razliko od slovenskih bolnikov bolniki v drugih evropskih državah zavedajo, da je v središču zdravstvenega sistema odnos med bolnikom in zdravnikom. Bolnika namreč ne zdravi zdravstveni sistem, marveč zdravnik. V nadaljevanju pa je Jugova gostila zdravnika in nekdanjega predsednika Državnega zbora dr. Franceta Cukjatija. Spomnila je, da za januar Fides napoveduje stavko zdravnikov in zobozdravnikov. Zanimalo jo je, ali se zdi Cukjatiju stavka upravičena. Cukjati: “Pravzaprav se čudim, da so toliko časa zdržali brez stavke. Obljube se namreč neprenehoma vrstijo – da se bodo stvari uredile, pa se ne uredijo. Stavka je pravzaprav normalna, razumljiva reakcija zdravnikov in menim, da je to dobro.” Novinarka pa je spomnila tudi na zdravstvenega ministra Danijela Bešiča Loredana, ki pričakuje, da bodo zdravniki podpisali parafiran dogovor o odpravi plačilnih nesorazmerij v zdravstvu in socialnem varstvu.

Jugova: “Pričakujete to tudi vi?” Cukjati: “To se bodo morali odločiti zdravniki.” Stavko pa kot nepotrebno, nesprejemljivo in neutemeljeno ocenjuje ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. Njene besede so v Slovenskem zdravniškem društvu ostro obsodili. “To, kar je rekla, kaže, da nima pojma. Nima pojma, kakšno je zdravniško delo. Zdravnik je namreč samostojen glede postavitve diagnoze in terapije.” Cukjati prav tako meni, da zdravnik odloča in je v polnosti odgovoren, ne toliko bolnišnicam, zavodom in inštitucijam, ampak pacientu. Zlasti ko je govora o osnovnem zdravstvu, je zdravnik “alfa in omega” dela svoje ambulante. Direktor je zgolj tisti, ki mu obračunava plačo ali po možnosti zagotovi nadomeščanje v času dopustov itd. Vendar pa oblast tega ne upošteva, kar je izredno škodljivo. To pa blokira in zavira razvoj slovenskega zdravstva. Cukjati: “Danes lahko gre katerikoli zdravnik osnovnega zdravstva v Celovec, na Koroško in začne delati kot splošni zdravnik.”

Minister Loredan ima rešitev na dlani: “Pustite zdravniku prosto izbiro ali je zaposlen ali koncesionar!”
“Vse pogoje ima – strokovne, specializacijo ima po pravilih EU. Potrebuje zgolj pismo zbornice in lahko odide. In odliv zdravnikov se ob tej politiki ne bo prenehal. Spremljam koroški Ärzte Zeitung. Povem vam, da je v vsaki številki po 30, 40 razpisanih delovnih mest za zdravnike.” Jugova se je ob tem vprašala, zakaj zdravniki sploh še ostajajo v Sloveniji. Spomnila je tudi na besede zdravnikov, ki zavračajo sistem, ki jih ponižuje in si jih skuša podrediti, in ki uvaja mezdni urni sistem, normative, jim otežuje delo, jim grozi itd. Zgrožena je spomnila, da nekateri celo zapuščajo zdravniški poklic in se zaposlujejo v zavarovalništvu, kar pa se zdi Cukjatiju povsem razumljivo. Tudi on bi, če bi bil še vedno zdravnik, star kakšnih 30-40 let, zagotovo odšel na Koroško (že zaradi relativne bližine). Spomnil je še, da zdravniki neprenehoma zahtevajo ureditev zdravstvenega sistema, za kar je razumljivo odgovorna država.

Foto: Nova24TV

Vprašal se je, zakaj ne bi zakona o zdravstvu kakšne druge države, kjer sistem deluje, enostavno prevedli in uveljavili doma. Prepričan je, da je o tem potrebno vprašati vlado in tiste, ki demonstrirajo za javno zdravstvo. “Vprašajte jih, kakšno javno zdravstvo si želijo imeti: takšnega, kot ga imajo v Avstriji in Nemčiji ali Belgiji, kjer pacient takoj pride na vrsto, je takoj operiran, pa ne le pri splošnem zdravniku, ampak je operiran v nekaj dneh! Želijo takšnega? Če da, potem prevedimo zakone, če ne verjamejo zakonom, ki jih predlaga zdravniška zbornica Slovenije.” Jugova pa je spomnila tudi na pomen možnosti izbire za pacienta. Zanimalo jo je, kakšna je rešitev v tem primeru. “Moja rešitev je takšna, kot jo predlagajo vsi pametni dohtarji – pustite prosto ali je zaposlen ali koncesionar! Naj bo koncesionar, pa naj svojo izgubo krije sam iz lastnega žepa.”

Vlada javnost ščuva proti zdravnikom, da bi jih lažje krotila!
Cukjati je prepričan, da je potrebno vzpostaviti normalne tržne odnose oziroma cene, tako kot to poznajo v tujini. Tam je tako, da zavarovalnica izplačuje po splošno določeni ceni (denimo v Švici). In takšen sistem tudi deluje. Jugova pa je v nadaljevanju spomnila, da se v Sloveniji skuša skregati bolnike in zdravnike (to počne tudi vlada). Bivši predsednik DZ-ja je pojasnil, da se je aktualna vlada v tem kontekstu izkazala kot politikantska – v smislu, da skuša zadeve reševati politično ter usmeriti javnost proti zdravnikom, da bi jih posledično lažje ukrotila. Bešič Loredan je zdravnikom jasno povedal, kaj jih čaka, če ne bodo prispevali podpisa … V tem kontekstu pa lahko pričakujemo, da se bo pričelo obsežno medijsko blatenje, to pa lahko povzroči nezaupanje v javno zdravstvo, kar je slaba popotnica za resor ter slaba usluga slovenski državi. Cukjati tovrstnemu dialogu, kot se ga poslužuje aktualni minister, v vsej svoji politični karieri še ni bil priča.

Foto: Nova24TV

Cukjati: “Zdravstvo je težak resor, pri nas predvsem zaradi primitivno levičarskega ideološkega odnosa do zdravstvenih delavcev!” Bivši predsednik DZ-ja ne verjame, da bi aktualni minister uspel narediti karkoli pametnega, zlasti če ne dela na podlagi lastne pobude, ampak do potankosti posluša navodila premierja itd. Predsednik vlade pa bi moral stopiti korak nazaj in ministru pustiti nekaj več svobode, če si želi, da se zadeve uredijo. Trenutno težko situacijo s pomanjkanjem zdravnikov pa bi Cukjati rešil tako, da bi vsem zdravnikom, ki si želijo koncesijo, to željo tudi ugodil. Poleg tega bi vsem kot minister dal odlok, da morajo zdravstveni domovi koncesionarje pustiti na tisti lokaciji, kjer trenutno delajo kot zaposleni (torej, da prejmejo prostore v najem). Hkrati bi bilo potrebno urediti finančne odnose v skladu s pravicami pacientov ter jasno urediti cene storitev, tako za zaposlene zdravnike kot tudi koncesionarje. “Zelo enostavno, to je avstrijski model,” še meni Cukjati.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Odstopila vodja ameriške tajne službe

Vodja ameriške tajne službe Kimberly Cheatle je odstopila. Po...

Musk: “Moj sin je mrtev, ubil ga je virus prebujenstva”

Elon Musk je v nedavnem intervjuju delil osebno zgodbo...

Republikanski senator zahteva Bidnovo razrešitev

Republikanski senator Eric Schmitt je pozval vse člane Bidnovega...