Francoska vlada prepovedala delovanje skrajno leve ekstremistične skupine Antifa iz Lyona

Datum:

Francoska vlada je odredila razpustitev skupine Antifa iz Lyona, ki je pozivala k nasilju nad policijo in drugim nasilnim dejanjem. Gre za prvi tak primer ukrepanja francoskih oblasti proti skrajno levi ekstremistični skupini v zadnjih 40 letih.

                   

Tiskovni predstavnik francoske vlade Gabriel Attal je pred dnevi najavil razpustitev antifašistične skupine Lyon in okolica na podlagi zakona iz leta 1936, ki je bil sprva namenjen omejevanju skrajno desnih ekstremističnih skupin.

“Sprejeli smo razpustitev de facto skupine, uveljavljene kot antifašistična skupina Lyon in okolica, ki je znana po svojih nasilnih dejanjih, klicih k nasilju in stalnim pozivom k napadom na pripadnike policije,” je povedal Attal. “Republikanski red bomo spoštovali do konca in navkljub vsem, ki ga ogrožajo.”

Poteza, s katero se želijo prikupiti desnemu volilnemu telesu
Odvetnik skrajno leve ekstremistične skupine Olivier Forray je odločitev francoske vlade označil za politično potezo pred prihajajočimi predsedniškimi volitvami, s katero ta želi  pihati na dušo desnemu volilnemu telesu. Antifa Lyon je že nekaj časa na seznamu motrenih v Franciji. Posebne policijske pozornosti so bili deležni vse od decembra 2021, ko so poleg pozivov k nasilju proti policiji začeli groziti še farmacevtskemu podjetju Bayer. “To je ultimat. Vodja francoske pisarne Bayerja v Lyonu mora oditi,” so po Twitterja grozili pripadniki Antife in napovedovali, da bodo 5. marca 2022 začeli z obleganjem prostorov podjetja.

Leta 2021 je bilo sedem pripadnikov Antife Lyon vpletenih v napad na moškega med protesti proti obveznemu cepljenju proti covidu-19. Skrajni levičarji so v svojo obrambo povedali, da je njihova žrtev pripadnik desničarske skupine. Florent, eden od članov Antife Lyon, pa je povedal, da se bodo borili proti odločitvi francoskih oblasti in se pritožili. “Ne bomo odnehali, ne bomo opustili upora, ki se kuha.” Še več, pripadniki Antife so prepričani, da jim bo zaradi ukrepa francoskih oblasti še lažje najti nove rekrute.

Podobno usodo so v preteklih letih dočakali pripadniki mladinske aktivistične skupine Generacije identitete, ki so jo francoske oblasti vzele na piko, ker so iskali in prijavljali ilegalne migrante zaradi nezakonitega vstopa v Francijo. Lepši primer dvojnih meril težko najdemo. Generacijo identitete preganjajo, ker od oblasti zahteva vzdrževanje pravnega reda, medtem ko Antifo preganjajo zaradi kršitve pravnega reda.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Golobovo bežanje od problemov bo državo še kako drago stalo

Ta konec tedna se bo v Švici odvijala mirovna...

Hrvaški 822 milijonov, Sloveniji zadržanje

Evropska komisija je včeraj potrdila petega, doslej največjega hrvaškega...

Kuba: Režimski kršilci človekovih pravic bežijo v ZDA zaradi strahu pred socializmom

Kubanska tožilka, ki je leta 2021 v zgodovinskem protestu...