Francoski protestniki ranili več kot tisoč policistov in gasilcev

Datum:

Na protestih in neredih širom Francije proti nepriljubljeni pokojninski reformi je bilo ranjenih več kot tisoč policistov in gasilcev, je danes dejal notranji minister Gerald Darmanin. 

Francijo so zajele stavke in protesti, potem ko sta predsednik Emmanuel Macron in vlada premierke Elisabeth Borne uveljavila sporno reformo za dvig upokojitvene starosti z 62 na 64 let.

Po besedah ministra Darmanina je bilo od sredine marca v protestih in neredih ranjenih 1093 policistov in gasilcev. Poleg tega so zabeležili 2579 požigov in 316 napadov na javne zgradbe, je dejal notranji minister za nedeljsko izdajo francoskega časnika Journal du Dimanche. Podatkov o poškodovanih protestnikih Darmanin ni navedel, je pa dejal, da preiskujejo 36 policistov zaradi suma prekomerne uporabe sile. Minister je sicer zavrnil obtožbe, da so bili policisti agresivni do protestnikov in uporabili nesorazmerno silo, navaja STA. Policija je morala posredovati, ko so se sicer mirni protesti sprevrgli v nasilje, njegove izjave povzema nemška tiskovna agencija DPA.

Protesti, ki so bili sprva več tednov mirni, so 16. marca postali nasilni, potem ko je vlada s pomočjo ustavnih pooblastil in mimo parlamenta sprejela pokojninsko reformo.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Poslanec Kosi: “Zamenjava prebivalstva in islamizacija Evropi ne obetata nič dobrega!”

"Namesto da bi uvajali neke ukrepe s področja demografije,...

Vzporedne volitve na Hrvaškem kažejo na močno zmago desnosredinske HDZ

Izidi vzporednih volitev na Hrvaškem kažejo na prepričljivo relativno...

[Analiza] Grozljivi zunanjepolitični pogledi mednarodnega pravnika

Danilo Türk je eden največjih skrajnežev v slovenski politiki...

Janša: Vladno posnemanje Jankovića je nevarno in vodi v diktaturo

"Kar se tiče spoštovanja Poslovnika DZ in procedur v...