Francozi se poslavljajo od nekdanjega predsednika Chiraca

Datum:

Francozi se danes v vojaški bolnišnici Hotel des Invalides množično poslavljajo od nekdanjega francoskega predsednika Jacquesa Chiraca, ki je v 87. letu starosti umrl v četrtek. Po poročanju francoskih medijev je prišlo več tisoč ljudi, udeležbo na ponedeljkovem pogrebu pa je napovedalo okoli 30 različnih voditeljev držav.

                   

Parižani in prebivalci drugih delov države so se pred vojaško bolnišnico, ki je tradicionalno mesto slovesa za velike francoske državnike ali pomembne vojaške in druge osebnosti, začeli zbirati že več ur pred začetkom ob 14. uri.

V predsedniški palači se sicer lahko še vedno vpišejo v žalno knjigo. To je od četrtka zvečer do sobote storilo okoli 5000 ljudi, med njimi tudi mladi. Slovo od Chiraca se bo nadaljevalo v ponedeljek, ko bodo imeli v Franciji tudi nacionalni dan žalovanja. Osrednja spominska slovesnost bo potekala v pariški cerkvi Saint-Sulpice, ki jo po požaru katedrale Notre-Dame uporabljajo za glavne verske slovesnosti v francoski prestolnici.

Image

Pogreba se bodo udeležili številni voditelji držav
Mašo bo vodil pariški nadškof Michel Aupetit, udeležili pa se je bodo tudi francoski predsednik Emmanuel Macron in več nekdanjih predsednikov Francije. Prihod je napovedalo okoli 30 voditeljev drugih držav, med drugim ruski predsednik Vladimir Putin, predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier in madžarski premier Viktor Orban. Med njimi pa bo tudi slovenski predsednik Borut Pahor. Prišlo bodo tudi več nekdanjih voditeljev evropskih držav, ki so države oziroma vlade vodili v času, ko je bil Chirac francoski predsednik, med drugim nekdanji nemški kancler Gerhard Schröder in nekdanji španski premier Jose Luis Rodriguez Zapatero.

V ponedeljek ob 15. uri je po vsej Franciji predvidena minuta molka. Obstal naj bi promet, vsaj javni, pa tudi sicer naj bi se življenje v državi v spomin na nekdanjega predsednika ustavilo, napoveduje francoska tiskovna agencija AFP.

Chiraca, ki je položaj francoskega predsednika zasedal med letoma 1995 in 2007, bodo nato pokopali na zasebni pogrebni slovesnosti na pokopališču Montparnasse. V grob ga bodo položili poleg njegove hčerke Laurence, ki je umrla leta 2016.

Rajko Golob

Sorodno

Zadnji prispevki

Izraelsko sodišče je razsodilo, da se morajo tudi ultraortodoksni judje priključiti vojski

Izraelsko vrhovno sodišče je danes odločilo, da morajo obvezen...

Challe Salle povedal nekaj krepkih na račun Zlatka Čordića

Na slovenski hip hop sceni je resnično vroče. Raper...

Orban in Melonijeva se znotraj Evropskega parlamenta ne bosta povezala

Italijanska premierka Giorgia Meloni je na srečanju v ponedeljek...

[Foto] Koga vse je ujel fotografski objektiv na državni proslavi

Osrednje državne proslave na Kongresnem trgu v Ljubljani, s katero...