Gen-I svojim odjemalcem ponuja 1 evro prihranka – nagrada za varčevanje ali državno pomoč?

Datum:

Robert Golob je svojo politično kariero delno opravičeval tudi z domnevno spektakularnimi poslovnimi rezultati državne družbe Gen-I. Šele po volitvah se je izkazalo, da je Gen-I – tako kot Jankovićev Mercator – papirnati državno-lastniški tiger. V energetski krizi se je izkazalo, da so popolnoma nepripravljeni na težke razmere. Zdaj uporabnike “razveseljujejo” z neverjetnim popustom.

Na tvitosferi se je namreč pojavilo obvestilo Gen-I-ja, kjer odjemalcem obljubljajo popuste, od katerih se jim bo zvrtelo v glavi!

Uporabnik Twitterja je opozoril, da vam Gen-I po 12- mesečnem skupnem zvišanju cene podarja 1 evro popusta in priložil dokument.

Foto: Twitter

Evro “prihranka” sledi več povišicam, na zadnje 1. januarja 2023, ko je Gen-I za povišanje okrivil kar vladno (Golobovo) uredbo (se pravi bivši šef ureja podzakonske podlage bivši gospodarski družbi kar iz Gregorčičeve). Uporabnik je dobil 1 evro za 3-odstotka manj porabe kot leto pred tem. Znesek je sicer odvisen od zmanjšanja porabe električne energije, a očitno bi tudi višji odstotki prinesli žaljivo nizki “prihranek”.

Povišanje zaradi vladne uredbe
Se morda spomnite vladne uredbe iz prejšnjega leta, ki so jo večinski mediji predstavili kot “energetsko kapico”, s katero bo vlada zamejila višanje cen elektrike in plina? Spomnimo: eden od ukrepov vlade za blažitev energetske krize je bila regulacija cene električne energije, in sicer na 0.118 evra za kilovatno uro v veliki tarifi, 0,082 v nizki tarifi in 0,098 v enotni tarifi. Vse lepo in prav, a kapica je bila v resnici postavljena veliko višje, kot so bile takratne redne cene električne energije. V resnici je bila kapica vladna vzpodbuda dobaviteljem električne energije, da cene še naprej višajo.

Predsednik vlade Robert Golob, ko je še bil eden izmed “rdečih” direktorjev državne družbe Gen-I. (Foto: STA)

Takrat so nas bralci opozorili, da so 1. avgusta pri družbi Gen-I plačevali višjo tarifo 0,064900, manjšo pa 0,035990 evra. Od 1. avgusta pa je Gen-I električno energijo podražil na 0,08690 oziroma na 0,05990 – vlada pa jo je nato “znižala” (beri: zvišala) na 0,118 oziroma 0,098 evra, kar je Gen-I izkoristil kot izgovor za januarsko podražitev, češ da so še vedno znotraj vladne uredbe (po napihnjeni kapici) in primerljivi z drugimi ponudniki. Mogoče, a vseh ponudnikov ne sponzoriramo davkoplačevalci.

Gen-I bomo dokapitalizirali vsi davkoplačevalci
Spomnimo – Gen-I bo zaradi energetske krize, potem ko je prej zaradi svojega privilegiranega odkupa elektrike iz Krške elektrarne, potreboval poroštvo lastnika (države). Se pravi davkoplačevalsko dokapitalizacijo. Vlada je zaradi visokih cen energentov na računu finančnih terjatev in naložb rezervirala 750 milijonov evrov za morebitno dokapitalizacijo podjetij v energetskem sektorju. Tričetrt milijarde vašega denarja, potem ko se je Gen-I leta hvalil z rekordnimi dobički (ti so očitno nekam izpuhteli). Od tega je koalicija v parlamentu odločila, da bo podjetju GEN-I, ki ga je do pred kratkim vodil Golob, pomagala s 400 milijoni evrov jamstev vseh državljanov, da bo to državno podjetje lahko nakupilo elektriko in plin.

Gen-i je mastne dobičke koval z monopolno pogodbo z državno Jedrsko elektrarno Krško. (Foto: STA)

Odpovedi pogodb več industrijskim odjemalcem
Potem, ko se je Gen-I znašel v težavah, je začel celo odpovedovati pogodbe večjim industrijskim odjemalcem, kar bi lahko povzročilo industrijski kolaps na ravni tistega iz leta 2009. Na začetku novembra ga je pričakalo obvestilo, da jim Gen-I, sedanji dobavitelj električne energije, odpoveduje pogodbo. V  družbi Gen-I so to pojasnjevali z izgovorom, da želijo odjemalcem omogočiti večjo fleksibilnost. A gre seveda zgolj za to, da se je trgovec zakalkuliral in bo zdaj ad hoc zaostroval pogoje poslovanja. “Glede na še vedno nepredvidljive razmere na energetskih trgih in negotovost glede regulacije cen za poslovne odjemalce smo določenim večjim odjemalcem, ki imajo z nami sklenjene pogodbe za nedoločen čas, poslali obvestilo o prekinitvi trenutno sklenjene pogodbe,” so novembra pojasnili v družbi Gen-I.

Mastni zaslužki Genijeve uprave
A ne pozabite! Medtem ko vi z (od januarja manjšimi plačami) plačujete dokapitalizacije Gen-I, so se med vrhunskimi menedžerje pojavile govorice o neverjetno radodarnih pogodbah o zaposlitvi članov uprave GEN-I, med njimi tudi nekdanjega predsednika uprave GEN-I in premierja Roberta Goloba. Njihove pogodbe naj bi vsebovale sheme nagrajevanja, ki jim omogočajo enormne zaslužke. Predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak je celo zapisal, da gre za “eksces brez primere v zgodovini Slovenije in Jugoslavije pred tem”.

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Ste videli njihove naslove? V Levici skoraj sami buržuji

Stranka Levica se svojim volivcem predstavlja kot "ekosocialistična" stranka....

Pasti evtanazije: Ubil se bo lahko vsak, ne samo na smrt bolni!

Je izčrpanje možnosti zdravljenja pogoj za evtanazijo? Ne. Po...

Drsimo: Slovenijo v 20 letih prehitele številne nekoč zaostale države

Od desetih držav, ki so leta 2004 vstopile v...

Zaton naše civilizacije je tik pred vrati

Vsaka civilizacija v zgodovini je doživela svoj vzpon, svoje...