Generalni direktor RTVS podal predlog za predhodno soglasje k imenovanju tako Grebla kot Urbanije na čelo TVS

Datum:

Generalni direktor javne RTVS je programskemu svetu javnega servisa predlagal podajo predhodnega soglasja k obema kandidatoma, prijavljenima za mesto direktorja Televizije Slovenija. Programski svet zavoda naj bi o tem razpravljal na četrtkovi izredni seji. 

                   

Generalni direktor javne RTVS Andrej Grah Whatmough je sprejel odločitev, da skladno z zakonom o javni televiziji člane programskega sveta prosi, da podajo predhodno soglasje za imenovanje obeh kandidatov, ki se potegujeta za mesto direktorja Televizije Slovenija in za to izpolnjujeta ustrezne pogoje. Gre za ponovitev razpisa. Svet lahko podpre oba prijavljena kandidata in ne le enega, ker obstaja predhodno soglasje, poroča STA.

Zatem pa je generalni direktor tisti, ki direktorja imenuje. Javni servis v vlogi v. d. direktorja vse od 22. junija vodi glasbenik Patrik Greblo, pred tem svetovalec generalnega direktorja za področje glasbe. V letih 2004–2008 je vodil tudi kulturno-kongresni center Avditorij Portorož. Drugi kandidat Uroš Urbanija pa je bil med zadnjo vlado Janeza Janše zadolžen za vodenje UKOM-a. Pred časom je Urbanija že delal na spletnem portalu javnega servisa ter na STA in Planet TV. Vnovičen razpis za direktorja je bil objavljen 22. junija.

Kandidat za direktorja RTVS Uroš Urbanija (Foto: STA)

Predtem je programski svet zavrnil kandidata Urbana Lenarčiča, ki se kot novinar osredotoča na šport. Televizija brez direktorja s polnimi pooblastili deluje že vse od takrat, ko je bila razrešena Natalija Gorščak, in sicer od avgusta 2021. Po izredni seji pa namerava programski svet nadaljevati z redno sejo. Z njo je začel 20. junija ter nadaljeval dan pozneje. Na njej namerava obravnavnati kadrovsko problematiko na področju informativnega programa ter spregovoriti tudi o Studiu City in Panorami.

Iz vladnih vrst znova donijo visokoleteče krilatice o krvavi potrebi po “depolitizaciji” javne RTVS, o nuji po preprečevanju vmešavanja politike v delovanje javnega servisa in kazanje s prstom na “pretekli dve leti” ter o nujnosti “preprečevanja težko popravljivih posledic” …“RTV je javni zavod posebnega kulturnega in političnega pomena. Sedanji zakon iz leta 2005 omogoča vpliv in vmešavanje politike v uredniško delovanje in delovanje zavoda RTV. Predlagani zakon, kot smo ga danes sprejeli v vladi, depolitizira delovanje RTVS,” glede predloga novega zakona o RTVS meni kulturna ministrica Asta Vrečko. Upravljanje javnega servisa se pod krinko “neodvisnosti”, baje (po poročanju STA) predaja v roke novinarjem javnega zavoda in civilne družbe. Kam pes taco moli, vsi zelo dobro vemo.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Afganistanec na nemški nogometni zabavi zabadal ljudi

Včeraj so nemški nogometni navdušenci slavili. A slavje ni...

[Video] Golob živi otroške sanje: Rajši na tekmi v ZDA kot na mirovni konferenci v Švici

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je ob začetku mirovne konference...

Ukrajina in ZDA podpisali desetletni bilateralni varnostni sporazum

Včeraj sta ameriški predsednik Biden in ukrajinski predsednik Zelenski...

Zver: Arbitražno športno sodišče je zavarovalo ženski šport in ženske

Nekdanji minister za šolstvo in šport ter evropski poslanec...