Glavobol za Angelo Merkel: “To je konec njene ere”

Datum:

Nemško kanclerko Angelo Merkel čaka turbulentno parlamentarno zasedanje, po tem ko je država po razpadu pogajanj o oblikovanju koalicijske vlade pod njenim vodstvom zakorakala v obdobje politične negotovosti. 

Predstavniki populistične protimigrantske stranke Alternativa za Nemčijo (AfD) nameravajo v svoj prid izkoristiti propad pogovorov konservativcev in predstavnikov Svobodne demokratske stranke (FDP), ki favorizirajo interese poslovne skupnosti in Zelenih kot znak konca njene ere.

Foto: epa

Danes se bo drugič doslej 92 predstavnikov Alternative za Nemčijo sestalo v Bundestagu, odkar je  njihova stranka kot prva skrajno desna stranka vstopila v parlament od druge svetovne vojne dalje. Medtem, ko je mogoče v Bundestagu pričakovati zanimvie prizore, pa se bo realna politična dejavnost dogajala za zavesami, saj bodo glavni politični akterji pod vedno večjim pritiskom, da se ponovno vrnejo za pogajalsko mizo in oblikujejo novo koalicijo z namenom, da bi se izognili ponovnim volitvam.

Frank-Walter Steinmeier bo na sestanku preveril situacijo
Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier se bo danes sestal z voditelji Svobodne demokratske stranke Christianom Lindnerjem in Zelenih Simone Peter in Cemom Özdemirjem z namenom, da bi ugotovil, ali je mogoče obnoviti tristranske pogovore o koaliciji s Krščansko unijo CDU/CSU Angele Merkel. Pri tem je treba pripomniti, da je Merklova včeraj izjavila, da daje prednost izvedbi novih volitev pred oblikovanjem manjšinske vlade.

N. Ž.

Sorodno

Zadnji prispevki

Radgonske gorice osvojile šampionsko odličje in deset zlatih medalj

V sredini julija je v prostorih Pomurskega sejma potekalo...

Domoljubni stranki so bili nedemokratično odvzeti pripadajoči položaji v EU parlamentu

Evropska levica, vključno z EPP, je nedemokratično odvzela pripadajoče...

V hrvaškem turizmu ne cvetijo rožice: “Najslabša sezona v zadnjih 20 letih”

Hrvati niso zadovoljni z letošnjo turistično sezono, poročajo hrvaški...

Je Tina Gaber botrovala odstopu direktorja Zavoda RS za šolstvo?

Dolgoletni direktor Zavoda RS za šolstvo Vinko Logaj je...