Golob čisti: Urednika Geriča in še 15 “ne naših” poslali na čakanje

Datum:

Prvič v slovenski zgodovini se je zgodilo, da so v kakšnem medijskem podjetju odgovornega urednika medija, ko ta še deluje, poslali na čakanje. Odredbo, da ga ne potrebujejo in da mora doma čakati, je dobil urednik drugega programa TVS Rajko Gerič, ob njem pa še 15 zaposlenih v Panorami. Hkrati so na TVS sporočili, da je Simon Kardum odstopil iz uprave Zvezdana Martića. Gerič je v kolofonu RTVS še naveden kot odgovorni urednik. Po zakonu je odgovoren za objavljene vsebine. Postopka odstavitve niso izpeljali.

                   

Poslali so mu pa takšno odredbo, da dela, ki ga po zakonu mora, ne sme opravljati in da mora čakati na delo doma:

Podpisal je odločbo v imenu direktorice Ksenije Horvat Rok Smolej, ki ga je pooblastila, da jo zastopa, odredba pa je povsem neverjetna, direktorica Televizije Ksenija Horvat s tem krši pravno ureditev in zlorablja položaj, da bi izvedla čistko na nezakonit način. Odgovornega urednika se tako ni mogoče znebiti. To ni navaden državni uradnik. Posledica bodo verjetno visoke odškodnine, ki pa jih ne bo plačala direktorica ali uprava Zvezdana Martića. Javni zavod RTVS jih bo, ki je že tako v finančnih težavah. Da o mednarodni sramoti ne govorimo.

Ksenija Horvat in ustavni sodnik Rok Čeferin Foto: video US

Med zaposlenimi, ki so jih poslali na čakanje, je slišati, da se je novemu vrhu zaradi pritiskov premiera Roberta Goloba, ki je tudi javno zahteval čistko, povsem odpeljalo.

Nekdanji sindikalist in pozneje odgovorni urednik TVS, ki je bil tudi urednik na Planet TV in direktor podjetja TSmedia Gerič je oktobra že ovadil Goloba zaradi izjav v Odmevih TVS, ko je ta Tanji Starič priznal, da čisti “janšizem” na policiji in na RTVS. Premier Golob je voditeljico Staričevo pred kamerami celo opozoril, da tudi ona točne ve, za kaj gre, ker so se vsi skupaj, z njo vred torej, zavezali k čiščenju janšizma na RTVS. Pogovarjala pa sta se o pričanju nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar, ki je povedala, da ji je Golob ponudil, da si lahko spet pridobi zaupanje premiera z odpuščanji konkretnih posameznikov, ki jih je določil premier.

O odstopu Karduma so iz RTVS sporočili: “Gospod Kardum je v svoji odstopni izjavi ocenil, da ni več v položaju, kjer bi lahko učinkovito prispeval k uresničevanju poslanstva in vizije javnega medijskega servisa ter realiziral naloge, ki so pred njim.” Kardum je, kot poroča Delo, opozoril tudi, da je RTVS “hiša samih genijev”: “Posledice so tudi jasne, naštel jih bo samo nekaj: najvišja povprečna starost zaposlenih; najvišji odstotek zaposlenih za nedoločen čas, največje število zaposlenih na vodilnih delovnih mestih (167), največje število zaposlenih na uredniških delovnih mestih (387). Primerjave so evropske.” Med drugim pa je opozoril še, da več kot polovica zaposlenih na Televiziji Slovenija nima primerne izobrazbe za zasedbo delovnega mesta, na Radiu Slovenija tretjina. Na spletnem portalu RTVS so o odstopu objavili: “To je bila odločitev, ki je zorela lep čas. Gre za to, da so se moja pričakovanja ob kandidaturi obrnila v pesimistično stran zgodbe. Na ta način, kot se je med drugim tudi sprejemalo ključna dokumenta za naslednje leto, se ta hiša, ki naj bi bila največja javna medijska hiša in hkrati osrednja kulturna ustanova, ne more rešiti.” Spletnemu portalu RTVS je Kardum še pojasnil, da sta predsednik uprave Zvezdan Martić in predsednik Sveta RTV Slovenija Goran Forbici že prejela njegovo utemeljitev odstopa. Kardum je nasprotoval programsko produkcijskemu načrtu za prihodnje leto in finančnemu načrtu. Kardum je bil za člana uprave imenovan julija letos po predčasni politični odstavitvi celotnega prejšnjega vrha RTVS, pred tem je bil od leta 2009 direktor Centra urbane kulture Kino Šiška v Ljubljani.

Po neuradnih informacijah so zaposleni v Panorami, ki jih je 17, v petek zjutraj dobili vabila na pogovor z direktorico Ksenijo Horvat, a je bil pogovor po tem preklican, namesto tega pa so dobili pisne odredbe, da morajo na čakanje.

Spletni časopis

Sorodno

Zadnji prispevki

Brat bolj slavnega dirkača formule 1 razkril: Sem homoseksualec

Nekdanji dirkač formule 1 in brat legendarnega dirkača Michaela...

Strelec v napadu na Trumpa ubil eno osebo, dve ranil

Guverner ameriške zvezne države Pensilvanija Josh Shapiro je v...

Vsi ravenski maturanti opravili zrelostni izpit

Šolanje s 100-odstotnim uspehom je zaključila že 76. generacija...