Grčija se boji invazije zaradi groženj Turčije, da bo poslala 3,6 milijona migrantov v Evropo: Nato naj poveča varnost na morju!

Datum:

Grški predsednik vlade Kyriakos Mitsotakis je zaradi groženj turškega predsednika Erdogana, da bo preplavil Evropo s tremi milijoni migrantov, pozval Nato, naj poveča varnost na Egejskem morju, saj se boji, da bo grožnjo uresničil. Saj je tudi sporazum med EU in Turčijo iz leta 2016 popolnoma razpadel. Samo v tem letu je v Grčiji pristalo skoraj 22 tisoč migrantov!

                   

“Generalnemu sekretarju in državam članicam sem dejal, naj okrepijo svojo prisotnost v Egejskem morju z več ladjami,” je Mitsotakis dejal na tiskovni konferenci po tem, ko se je v četrtek sestal z generalnim sekretarjem Nata Jensom Stoltenbergom v Atenah. “Želimo, da se misije na južnem Egejskem morju razširijo, da bomo lahko pokrili celoten obseg morskih meja naše države,” je še dodal.

Kyriakos Mitsotakis (Foto: epa)

Prejšnji teden je namreč turški predsednik Erdogan zagrozil, da bo Evropo preplavil s 3,6 milijona migrantov, če bo ta turški vojaški vpad v Sirijo označila kot “okupacijo”. “Hej, Evropska unija, zberi se. Še enkrat vam pravim. Če boste označili našo ‘operacijo’ kot invazijo, je naša naloga preprosta: odprli bomo ‘vrata’ in poslali 3,6 milijona migrantov k vam,” je dejal Erdogan. Ni pa prvič, da je Evropi na ta način zagrozil.

Erdogan (Foto: epa)

Številni evropski uradniki so zatrdili, da je sporazum o migraciji med EU in Turčijo iz leta 2016 popolnoma razpadel. Samo v tem letu naj bi v Grčiji pristalo skoraj 22.000 migrantov. Bruselj je namreč Turčijo ostro obsodil, potem ko je v sredo začela vojaško ofenzivo na severovzhodu Sirije. Jean-Claude Juncker je dejal: “Turčija mora prenehati s to vojaško operacijo. In če Turčija načrtuje ustvariti varnostno območje, naj ne pričakuje financiranja s strani Evropske unije.” Nemčija, Francija, Nizozemska, Norveška in Finska so od takrat prekinile prodajo vojaške opreme v Ankaro.

Lana Božič

Sorodno

Zadnji prispevki

Černač: Slovenija je izgubila vso verodostojnost

Po medijskem razkritju zaušnice, ki jo je Evropska komisija...

[Video] Divji zahod: Kompilacija posnetkov, kako se je Vučić lotil volitev

Prejšnjo nedeljo so v Srbiji potekale lokalne volitve, na...

To je ženska, ki je spala s 300 osebami na leto, petimi na dan, mama jo podpira!

Annie Knight je obogatela z ustvarjanjem vsebin za odrasle....

Zmaga? Ne. Moralni poraz brez primere v zgodovini!

Evropske volitve so sicer pokazale prevlado Janševe stranke, ki...