Gregorčič: Jasno je, da gre za koalicijo floskul, proti kateri je tudi Marjan Šarec Luka Dončić slovenske politike

Datum:

“Mi gremo proti prvemu letu vladanja, pri čemer nas je v Tarči minister Luka Mesec prepričeval, da smo šele v 12. tednu tega leta in da mi ne moremo preveč pričakovati. Moj občutek je, da na vsako vprašanje koalicija reče, pa mi se imamo toliko dobro, pa ne nam “težit”, saj smo šele marca, dejmo se decembra pogovarjat. Takrat bodo šli na počitnice, potem pa bo spet teden ena. Najprej so negirali vse tiste reforme, ki jih je imela prejšnja vlada, sedaj pustili razsuto stanje, ker novih očitno niso sposobni vzpostaviti. Tudi Tarča je pokazala, da je sedaj res jasno, da gre za koalicijo floskul, proti kateri je tudi Marjan Šarec v resnici Luka Dončić slovenske politike,” je glede vladanja aktualne oblasti v oddaji Ura moči z voditeljem Bojanom Požarjem komentiral Peter Gregorčič, ki meni, da čeprav se je v preteklosti norčevalo iz Šarca, je ta vladal bolje kot trenutna koalicija. 

                   

Nedavno je bilo mogoče videti, kako se je v kabinetu predsednika vlade na temo varstva živali, zdrave prehrane znašla Tina Gaber in pes. Komentator Miran Videtič je priznal, da je sam pozitivno ocenil prvi javni prikaz Tine Gaber kot spremljevalke Roberta Goloba pod vtisom svobodnjaških deklet. Tukaj je imel v mislih predvsem Urško Klakočar Zupančič, ki je iz vsakega prihoda delala spektakel. “Takrat je Tina Gaber prikazala zrelost. Tega pa kot velik ljubitelj psov ne morem odobravati. Da se gre estradništvo in psa posedeš z državnimi uslužbenci za mizo”, je dejal kritično. “Zame pes pač ne sodi na stol neke resne debate. Če se gredo estradništvo, potem je to primerna poteza,” je ocenil in problematiziral, kaj je Gabrova tam sploh počela in zakaj ji Golob velikodušno daje politični prostor.

Peter Gregorčič je komentiral, da gre še za en korak v degradaciji državnih institucij. ” Po tem, kar smo videli z nastopi predsednice DZ in raznimi eskapadami, je to samo nadgradnja tega. Pojavlja se vprašanje, kakšna pooblastila ima Tina Gaber v tem kontekstu.” Izpostavil je, da je vlada le ena izmed treh vej oblasti, ta ima oblast in jo lahko izvršuje. “Samo to, da je trenutna partnerka premierja, ji ne dajenikakršnih oblastnih pooblastil.” Poudarja, da gre tukaj za prazno politiko, ki ne zna nič drugega kot iskati neke sodobne “keyworde” (ključne besede), jih sporočati ljudem, pokazati imejmo se radi, imejmo radi živali in dobro se bomo imeli, po drugi strani se nam vrste v zdravstvu daljšajo, davki se nam dvigujejo, energija, hrana se dražita, oni pa se gredo cirkus in uresničujejo parcialne interese. Spomnil je, da je Gabrova veganka, ljubiteljica živali, in verjetno ima neke svoje vizije na tem področju. “Ker živi z Golobom, je prišla v idealen položaj, ki ga je očitno dobro izkoristila. Po mojem mnenju je to vprašanje za KPK, ker najmanj krni videz nepristranskosti v tem primeru.” Tudi kakšen drug ljubitelj živali bi namreč lahko prišel v urad predsednika vlade.

Vlada je državljanom dolžna pojasnjevati svoja dejanja
V nadaljevanju se je Gregorčič lotil nedavnega obiska Jaše Jenulla, ki je prišel na pogovor z ministrom za notranje zadeve. Pokazali so namreč fotografijo srečanja in dopisali nekaj floskul, ki ne povedo, kaj je bil namen pogovora in kakšni so bili zaključki. “Piše, da spodbujajo transparentno delovanje in da vabijo vse civilne organizacije. Če je bil to namen, bi bilo prav, da bi povabili širši nabor različnih organizacij, ki delujejo v javnem interesu. Ker niso to naredili, se mi pojavlja sum, da se je Jenull prišel pogovarjat za neke svoje koristi. Mogoče, da se mu odpiše kazni,” je izpostavil in dodal, da tukaj pogreša jasno sporočilo, kdo ga je povabil, kdaj je bil povabljen, kaj je bil namen, kaj so bili zaključki. Vlada je po njegovih besedah dolžna svojih državljanom pojasnjevati svoja dejanja.

Videtič je priznal, da ima s temi samooklicanimi nevladniki težave. “Prvič, vsi ti vidni predstavniki nevladnikov so slovenska elita, nasledniki slovenske elite še iz bivšega sistema. Tukaj ni nobenega otroka, ki je študiral v Ljubljani in delal za šankom, da se je lahko preživljal. Jemljem jih kot podaljšano roko ali isti krog politike.” Pravzaprav kar danes vidimo, ko se prihaja na vlado, se po njegovih besedah prihaja po vojni plen. “Desna javnost zelo rada govori, da se tukaj zapirajo računi. Ne, prihajajo po del svojega vojnega plena s svojimi političnimi pajdaši, ki so 24. 4. premagali neko politično opcijo”, je izpostavil in spomnil, da te civilne družbe niso podprle nobenega dobrega predloga desnice.

Foto: Ministrstvo za notranje zadeve

“Dajmo se spomniti, da je začela podpora Robertu Golobu s koncem novembra lani, po aferi Bobnar, padati,” je izpostavil Gregorčič in dodal, da gre morda pri teh srečanjih za obračanje javnega mnenja za konsolidacijo svoje volilne baze. Ne gre namreč pozabiti, da so imeli nevladniki velik vpliv na to, da je Golob zmagal. “Morda računajo, da bodo z njihovo podporo ohranili visoko podporo vladi.” Ker ti nevladniki stalni govorijo, da bodo gledali vladi pod prste, je Videtič problematiziral: “Kako boš to delal, če pravzaprav z njimi sodeluješ. Pravo civilno družbo lahko vlada sprejema, predloge. Ampak tiste so do vseh oblasti obnašajo tako, tukaj pa ne.”

Videtič meni, da je potrebno reči bobu bob. Ne moremo namreč poslušati, da so neodvisni. Meni, da bi bilo prav, da bi se deklarirale kot ideološko leva civilna družba. Ne pa, da prihaja do primera, da je Nika Kovač lani vedela vse, danes, ko je pozvana, da se opredeli glede kanala C0,  pa se ne opredeli in reče, da je premalo strokovna za take komentarje. “Dve leti ni bilo teme, kjer se ne bi oglasila, tokrat prvič ona nič ne ve. Samo želim si, da ti ljudje ne blefirajo davkoplačevalcev, ljudi. Povejte, ideološko smo leva civilna družba.” Po Gregorčičevem mnenju je Nika Kovač izgubila vso kredibilnost, ki si jo zgradila pri referendumu o vodi. “Tu je pokazala, da je bleferka.”

Zmanjševanje svobode govora vodi v prepovedane besede
Gregorčič pravi, da pozdravlja idejo strateških svetov. “Podlaga je v zakonu o vladi, njihov namen, da se opredeljujejo do vprašanj predsednika vlade in dajejo mnenje. Odličen mehanizem v naši zakonodaji, ki daje naši civilni družbi glas, brez da bi jo delal odvisno od vlade. Katere strateške svete predsednik vlade ustanavlja, pa odgovarja na vprašanje, kaj je njemu fokus.” Meni je problematičen strateški svet za sovražni govor. “Veliko govorimo o sovražnem govoru in kako bi ga zatrli. S tem imam velik problem, ker to vodi v zmanjšanje svobode govora. Moja teza je, da družba ne potrebuje manj svobode govora, ampak več. Zmanjševanje svobode govora vodi v prepovedane besede. Kdor je bral Orwella, ve, da najprej ljudem vzameš besedo, potem jim s tem posredno odvzameš še misel in omejiš miselni svet.” Poudaril je, da je njegova teza, da pod pretvezo sovražnega govora z omejevanjem svobode govora gre naša demokracija nepovratno v totalitarizem. Omejevanje svobode govora je namreč tisto, kar loči totalitarizem od demokracije. Ob tem je Videtič problematiziral sestavo strateških svetov: “Strateške svete jemljem kot skupek strokovnjakov različnih področij, ne pa nekih uličarjev.” Gregorčič je tukaj problematiziral povedano s strani Luke Mesca v Tarči, ki je rekel, da imajo strateške svete, da si dvigajo javno podobo. “Problem je, da vlada daje v strateške svete ljudi, ki imajo izjemno dobro javno podobo. V levem delu družbe ga ima nedvomno Nika Kovač, enako Erik Brecelj.” Odkar je slednji v strateškem svetu, je tudi iz medijev izginil, je izpostavil. “Kar pomeni, da tukaj gre za dvigovanje javne podobe in posrkanje kritičnih glasov.”

“Mi gremo proti prvemu letu vladanja, pri čemer nas v Tarči minister Mesec prepričeval, da smo šele v 12. tednu tega leta in da mi ne moremo preveč pričakovat.i Moj občutek je, da na vsako vprašanje koalicija reče, pa mi se imamo toliko dobro, pa ne nam “težit”, smo šele marca, dejmo se decembra pogovarjat. Takrat bodo šli na počitnice, potem pa bo spet teden ena. Najprej so negiral vse tiste reforme, ki jih je mela prejšnja vlada, sedaj pustili razsuto stanje, ker novih očitno niso sposobni vzpostaviti”, je izpostavil Gregorčič in dodal, da je tudi Tarča je pokazala, da je sedaj res jasno, da gre za koalicijo floskul, proti kateri je tudi Marjan Šarec v resnici Luka Dončić slovenske politike. “Ker v resnici Šarec, kakorkoli smo se delali norce, je vladal bolje kot ta koalicija. Govorijo imamo časovnico in cilje.” Zadeva po njegovo spominja na predstavitev Alenke Bratušek za evropsko komisarko. “Točno vemo, kaj je naš cilj, kam moramo pridet. To je ponavljala eno uro. To ta vlada počne eno leto. Bojim se, da iz tega ne bo nič, nima znanja, kompetenc, ne ve, kako narediti. Ne vedo, kako država deluje. Od te vlade ne pričakujem praktično nič več.”

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki