Greh na greh ministrice Stojmenove: Denar za goljufive organizacije?

Datum:

Prijava, ki smo jo pridobili, vsebuje očitke o domnevni zlorabi proračunskih sredstev v korist prijateljev digitalne ministrice. Javni denar naj bi v svoje žepe kanaliziralo celo pomursko podjetje, ki z izobraževanjem odraslih nima ničesar skupnega in izdeluje plastične izdelke. 

                   

Včeraj je bila zoper ministrico za digitalno preobrazbo Emilijo Stojmenovo Duh vložena že druga interpelacija, in sicer zaradi prenosnikov, ki so tudi po več popravkih zakona večinoma še vedno v skladišču v Logatcu. Danes pa smo v uredništvo prejeli zanimiv dokument – gre za prijavo nepravilnosti pri razdeljevanju sredstev dotičnega ministrstva.

Stojmenova denar deli organizacijam osumljenim goljufije?!
V sklopu financiranja izvajanja neformalnih izobraževanj za odrasle na področju digitalnih veščin za leti 2024 in 2025 se je 15 organizacijam 6. junija 2024 razdelilo kar 6 milijonov evrov sredstev. Med njimi so menda celo takšne, ki so sredstva že prejele na lanskoletnem razpisu in zoper katere poteka kriminalistična preiskava zaradi suma goljufije ter ponaverbe dokazil o izvedbi (ključne osebe naj bi bile tokrat seveda skrite za konzorcijskimi partnerji).

Med dobitniki sredstev naj bi bile organizacije s sedežem v Pomurju, ki nikakor niso povezane z izobraževanjem odraslih. Primer takšnega podjetja je Roto Eco – mednarodno podjetje za proizvodnjo izdelkov iz plastičnih mas. Še en primer je podjetje ORKA informatika, ki je podjetje, ki se posveča farmacevtski poslovni digitalizacij itd.

Sum ponarejanja dokazil
Pojavlja se sum, da je šlo za ponarejanje dokazil potrjenih referenc s strani naročnikov. So dotična podjetja izvedla določeno število ur delavnic izobraževanja starejših na zahtevanem področju? Vprašanje je ključno, saj gre za razdeljevanje namenskih evropskih in proračunskih sredstev.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Rekordna nepriljubljenost nemške vlade

Nemški volivci so izjemno nezadovoljni z delom vlade, kot...

Katere bodo posledice dviga sodniških plač?

Kakšne bodo posledice dviga sodniških plač? Primeri plač in...

Fajonova bo spet donirala s terorizmom povezani UNRWA

Ministrica Tanja Fajon je na včerajšnji donatorski konferenci za...