Grims: Nobenega migracijskega pakta ne potrebujemo, potrebujemo drastično spremembo v Bruslju

Datum:

Evropski parlament je ta teden sprejel migracijski pakt, ki naj bi poleg večje solidarnosti med državami članicami prispeval k hitrejšim azilnim postopkom in boljšemu upravljanju meja. “Nobenega migracijskega pakta ne potrebujemo. V resnici gre samo za beg pred odgovornostjo, saj je bilo vse v zvezi z ilegalnimi migracijami očitno nezakonito in protiustavno,” v zvezi s paktom, ki ga ne podpirata niti Poljska niti Madžarska, poudarja poslanec Branko Grims. Meni, da potrebujemo le dosledno spoštovanje mednarodnih aktov, ustave in zakonov.

Evropski migracijski pakt pomeni “preverjanje državljanov tretjih držav na zunanjih mejah EU, enotne standarde po vsej EU za priznavanje mednarodne zaščite prosilcem in njihovih pravic in enoten azilni postopek”, ki naj bi bil hitrejši. V oči kljub temu bode uvedba solidarnostnega mehanizma za pomoč državam članicam, ki se znajdejo pod velikim migracijskim pritiskom. To po navedbah STA pomeni, da bodo države članice EU državam z velikim pritiskom migrantov morale pomagati “s premestitvijo prosilcev za azil na svoje ozemlje, plačevanjem finančnih prispevkov ali zagotavljanjem operativne podpore”.

Vse, kar se dogaja v zvezi z ilegalnimi migracijami, je nelegalno
Poslanca mag. Branka Grimsa, kandidata stranke SDS za evropskega poslanca, ki že dlje časa opozarja na problematiko nezakonitih migracij, smo povprašali, kaj meni glede nedavno sprejetega migrantskega pakta. “Mi ne potrebujemo nobenega novega dublinskega sporazuma, nobenega nova pakta o migracijah, ničesar takega,” poudarja Grims, ki meni, da potrebujemo samo dosledno spoštovanje prava, natančneje veljavnega prava na čelu z dublinskim sporazumom, in vsega drugega, kar je zajeto v aktih Evropske unije. Hkrati je seveda treba dosledno spoštovati tudi slovensko ustavo in zakonodajo. Ob upoštevanju evropske in slovenske zakonodaje se namreč z ilegalnimi migracijami sploh ne bi bilo treba ukvarjati, ker jih ne bi bilo. “Vse, kar se dogaja v zvezi z ilegalnimi migracijami, vse, kar je s tem povezano, je nelegalno. To je kršitev prava Evropske unije in prava držav članic Evropske unije, v našem primeru Slovenije, zato bi morali ljudje, ki so to povzročili, odgovarjati,” je prepričan Grims.

Potrebujemo drastično spremembo v Bruslju
Po Grimsovih besedah vse te pakte sprejemajo z enim samim namenom, in sicer zato, da bi rekli, da so “stvari pravno urejene za nazaj in da za to ni treba nikomur odgovarjati”. Grims je ob tem izpostavil: “Pa bo potrebno, kajti poleg dosledne zaščite meja, ki jo je treba vzpostaviti tudi z vojsko, je sedaj na vrsti tudi remigracija, torej pošiljanje mase vseh tistih, ki očitno zlorabljajo pravo Evropske unije, azilno zakonodajo, socialno zakonodajo in vse druge pravne norme EU in držav članic, v našem primeru Slovenije, nazaj, od koder so prišli.” Dodal je, da bo to mnogo težja naloga, kot je bila prejšnja. V navezavi na to se v celoti strinja z izjavo Viktorja Orbána, ki trdi, da nikoli ne bo mogoče pristati na vsiljevanje migrantskih kvot, ki jih prinaša ta pakt. “To absolutno zavračam,” je poudaril in pristavil, da ni mogoče pristati na to, da bodo Evropo preplavile masovne migracije. “Da se temu upremo, zaščitimo svoje meje, zaščitimo Slovenijo, naš narod, potrebujemo spremembo v Bruslju. In to veliko, drastično spremembo. Zato je treba iti na evropske volitve,” je prepričan Grims.

Foto: epa

“Vsekakor pa, ko gre za vprašanje pakta o migracijah, je nujno podčrtati osebno odgovornost Vlade Republike Slovenije, torej Golobove vlade, ki je za hrbtom javnosti, za hrbtom parlamenta, dala soglasje k obveznim migrantskim kvotam, obvezni relokaciji, kot se temu reče v bruseljski latovščini, in drakonskim kaznim za primer, da bi se migrante zavrnilo. To naj bi bilo tja do 20 in več tisoč evrov za vsakega migranta, ki se ga zavrne,” poudarja Grims, ki meni, da je to popolnoma nesprejemljivo in v očitnem nasprotju z Zakonom o zunanjih zadevah. Ta namreč zahteva, da tovrstne rešitve najprej potrdi parlament, preden so uveljavljene na ravni EU. Golobova vlada, trdi Grims, tega ni spoštovala – celo dvakrat. V drugem primeru je dala namreč še soglasje k preglasovanju, ko gre za zunanjo politiko oziroma varnostne zadeve, kar je znova izrazito v škodo Slovenije. “Ti dejanji za hrbtom parlamenta, očitno protizakoniti, in protiustavno dano soglasje za obvezne migrantske kvote in preglasovanje, ko gre za vitalne interese države, varnost državljank in državljanov je treba poimenovati s pravim imenom. Temu se namreč reče veleizdaja slovenskih vitalnih interesov in za to bi morali ljudje odgovarjati,” je jasen Grims.

Grims je ponovil prepričanje, da so pakt sprejeli samo zaradi izogibanja odgovornosti. “Treba bo zaščititi evropske meje, zaščititi največje bogastvo, ki ga Evropa ima, to so njeni narodi, njihove tradicije, njihove kulture – v našem primeru slovenski narod, slovensko kulturo in slovensko tradicijo. Najprej Slovenija. To bi moralo biti vodilo vseh in vsakogar, ki dela v institucijah v Bruslju,” je izpostavil Grims in dodal, da bo njegovo vodilo nedvomno vedno takšno.

Poslanec Branko Grims (Foto: Bobo)

Tako ravnajo politikanti, ki gradijo svojo kariero na izdaji lastnega naroda
“Vse v nasprotju s tem, kar sem navedel, je očitno v škodo Sloveniji. Tako se državniško ne ravna. Tako ravnajo politikanti, ki gradijo svojo kariero na izdaji svojega lastnega naroda. Zaradi tega še enkrat poudarjam, da v celoti zavračam vse tovrstne rešitve in jim ostro nasprotujem,” je poudaril Grims. Obljubil je, da si bo, ko evropski poslanec, osebno prizadeval za to, da se bodo tovrstne stvari odpravile za nazaj, kajti prepričan je, da bo naslednja sestava Evropskega parlamenta mnogo bolj desna, mnogo bolj naravnana k pravim vrednotam. Načelo konsenza vidi kot edino načelo, ki omogoča, da se Evropa ohrani. Evropa je v resnici trdna povezava močnih nacionalnih držav, ki svoje interese usklajujejo. To pa tudi omogoča, da so zaščiteni vitalni interesi vseh narodov – seveda na čelu s slovenskim.

Ž. N.

Sorodno

Zadnji prispevki

Po infarktu je na helikopter čakal kar uro in pol

Osebo, ki jo je zadel srčni infarkt je kar...

Nove obdavčitve: Za vrtno uto ali rastlinjak boste mogli plačati komunalni prispevek

Vlada Roberta Goloba oziroma ministrstvo za naravne vire in...

Vabljeni na Ritem srca – festival sodobne krščanske glasbe

Radio Ognjišče tudi letos pripravlja festival sodobne krščanske glasbe...

V Kongu spodletel državi udar

Vojska Demokratične republike Kongo trdi, da je danes preprečila...