Grozljiv napad na svobodo govora: Socialna omrežja odstranjujejo račune Trumpovih podpornikov!

Datum:

Prerokba znamenitega pisca Georga Orwella se vedno bolj uresničuje. V znamenitem romanu 1984 ima osrednjo vlogo t.i. Ministrstvo za resnico. To funkcijo so si sedaj prilastili globalni tehnološki giganti kot so Twitter, Facebook, Google in ostali. V zadnjih dneh prednjači Twitter, ki je zaprl mnogo računov uporabnikov, podpornikov ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Twitter pa je trajno zaprl račun sedanjemu ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu.

Svetovna javnost je enotno obsodila sredine dogodke v prostorih Kongresa v Washingtonu, temu je sledil tudi sam ameriški predsednik Donald Trump. Kot kaže demokrati napovedujejo drugo ustavno obtožbo proti Trumpu, še pred tem pa so ga morali povsem razorožiti, da ne bo imel možnosti zagovora in komentiranja, čeprav bo obtožba obsojena na neuspeh že zaradi pomanjkanja časa. Twitter mu je po 12-urni ukinitvi v sredo sedaj tudi trajno ukinil profil.

Twitter in Facebook nista prvič izvedla množično cenzuro na svojih platformih. Pred volitvami je eksplodirala afera o sinu Joeja Bidna, Hunterja Bidna. Obe platformi sta cenzurirali večino novic in oteževali dostop do resničnih informacij. Njuni razlogi so jasni, saj bi se razkrile nečednosti Bidna, s tem pa bi imel manj možnosti za izvolitev.

Bivši ameriški predsednik Barack Obama in ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg. Facebook je množično blokiral informacije o aferah nekdanjega podpredsednika v Obamovi administraciji Joeja Bidna. (Foto: Twitter)

Google iz trgovine Google Play odstranil konzervativno aplikacijo za družbena omrežja Parler
Po poročanju  Tehruncha je kmalu zatem, ko je Twitter v petek popoldne sporočil, da trajno blokira račun predsednika Trumpa, Google sporočil, da je iz svoje Trgovine Play odstranil konzervativno aplikacijo za družbena omrežja Parler. Gre za alternativo sedanjim omrežjem, kjer ni cenzure. Googlov tiskovni predstavnik je v izjavi za TechCrunch dejal: “Da bi zaščitili varnost uporabnikov v Google Play, naši dolgoletni pravilniki zahtevajo, da imajo aplikacije, ki prikazujejo uporabniško ustvarjeno vsebino, pravilnike o moderiranju in uveljavljanju, ki odstranjuje vsebine, kot so objave, ki spodbujajo nasilje. Vsi razvijalci se strinjajo s temi pogoji in v zadnjih mesecih smo Parler opozorili na to jasno politiko. Zavedamo se objav v aplikaciji Parler, ki spodbujajo nasilje v ZDA.”

Lastnik Twitterja in izvršni direktor Jack Dorsey. (Foto: Techrunch)

Zanimivo da tehnoloških gigantov in dominantnih ameriških medijev niso motili nasilni in razgrajaški protesti gibanj BLM in Antifa. Goreli so avtomobili, uničene so bile izložbe, napadali so policiste in podpornike predsednika Trumpa, a o vsem tem se ni poročalo. Dejanja so podpirali in jih še podpihovali. Vse to samo zato, da so politično škodovali ameriškemu predsedniku Trumpu. Sedaj vsa ‘mašinerija’ enotno izkorišča dogodek v Kongresu in Trumpove podpornike prikazati kot “drhal” (tako kot jih je poimenoval Marjan Šarec op. a.). Na cenzuro Googla, Youtuba, Aplla opozarja tudi član vladnega sveta za sprejemanje protikoronskih ukrepov Tomaž Štih.

https://twitter.com/akashagone/status/1347788776156889088?s=20

Priča smo dogodkom iz prve polovice 20. stoletja, ko so komunizem, fašizem in nacizem dopuščali svojo verzijo resnice. Ostali, ki so mislili drugače, jih je lahko doletel zapor, izgon v koncentracijska delovna taborišča ali pa so plačali z življenjem. Dejanja tehnoloških gigantov so zelo nevarna. Ne glede na to, da bodo kričali, da se borijo proti novodobnemu fašizmu.

Luka Perš

Sorodno

Zadnji prispevki

Komu je nevaren Janez Janša?

Delovna novinarja sta v skrajno enoumni levičarski debati o...

SB Novo mesto: Zaradi izbruha covida obiski na nekaterih oddelkih niso dovoljeni

Vodstvo novomeške splošne bolnišnice je objavilo, da zaradi izbruha...

Ministrica Vrečko za vodenje NUK imenovala družinskega prijatelja, ki ne izpolnjuje pogojev

Vlada Roberta Goloba nadaljuje s političnim nastavljanjem kadrov na...