Grozljiva nacistična simbolika na petkovih protestih pod pokroviteljstvom levice: Bo gorel Državni zbor kot je leta 1933 gorel Reichstag?

Datum:

Na petkovih protestih smo bili priča rabi zanimive simbolike s strani določenih protestnikov. Zanimive ne le zaradi svojega estetskega učinka, temveč predvsem zaradi vzporednic s tistimi, s katerimi dominantni mediji radi povezujejo desnico nasploh in jih imenujejo z vrsto slabšalnic: neonacisti, ekstremna desnica. Pred Trgom republike smo bili priča protestnikom, ki so v znak upora nosili goreče bakle in nošenje gorečih bakl na protestih že nekaj časa velja za simboliko, ki se jo pripisuje “neonacistom”. Zadnji pohod z gorečimi baklami, ob katerem so isti ljudje, ki so se zdaj najbrž navduševali nad tem, kako to v temi lepo izgleda, zganjali vik in krik, češ, da gre za shod sovraštva, je bil zdaj že razvpiti Charlottesville.

Petkovi protesti so prinesli še eno kost za glodanje v smislu primerjav med levimi in desnimi skrajneži, kot se jim rado reče, v smislu dvojnih meril – enih do levih, drugih do desnih skrajnežev, v smislu kritike tega, kar je srž problema t.i. liberalne demokracije: morala bi temeljiti na konsenzu o obsodbi vseh totalitarizmov, a konsenza ni, ker samo ena stran obsoja tudi svojo skrajnost. Druga pa svojo nič kaj sramežljivo podpira.

Matej Klarič, tviteraš na ekonomski liniji J.P. Damijana, na kulturni AntiFe in LGBT, sicer pa SD – jevec, je na Twitterju s ponosom objavil fotografijo s protestov, kjer so levičarski protestniki v soju noči prižgali bakle. Da bi oblastnikom zagrozili, da se ne šalijo več. Na njegov tvit so se nemudoma, upravičeno, pričakovano odzvali nekateri tviteraši:

Tudi predsednik vlade, Janez Janša, se je odzval s hudomušnim tvitom:

Seveda se zavedamo, da isto simboliko lahko uporabljajo ljudje z različnimi idejami, s čimer simbolika spreminja pomen, seveda se zavedamo, da bodo levičarji rekli, da so njihovi smotri v ozadju pohoda z gorečimi baklami pravični smotri. Namen tega članka ni razpravljati o tem. Namen je pokazati na dvojna merila in že velikokrat izpostavljeni problem naše in zahodnih družb danes nasploh: desničarji obsojamo vse totalitarizme, vse skrajnosti, levičarji pa le “našo”.

Si predstavljate, kakšne bi bile reakcije medijev in levičarjev, če bi se z gorečimi baklami skozi Ljubljano sprehodili Rumeni jopiči?

Aleš Ernecl

 

Sorodno

Zadnji prispevki

SB Novo mesto: Zaradi izbruha covida obiski na nekaterih oddelkih niso dovoljeni

Vodstvo novomeške splošne bolnišnice je objavilo, da zaradi izbruha...

Ministrica Vrečko za vodenje NUK imenovala družinskega prijatelja, ki ne izpolnjuje pogojev

Vlada Roberta Goloba nadaljuje s političnim nastavljanjem kadrov na...