Grški evroposlanki, kolegici Tanje Fajon, so bila danes odvzeta vsa pooblastila in pristojnosti

Datum:

Po poročanju STA je tožilstvo v Bruslju danes sporočilo, da bodo v okviru preiskave suma korupcije nadalje pridržane in obtožene štiri osebe, med katerimi je tudi grška evroposlanka in ena od podpredsednic Evropskega parlamenta Eva Kaili. Dodali so, da je bila v soboto izvedena tudi preiskava na domu še enega poslanca oziroma poslanke Evropskega parlamenta.

Eva Kaili in še tri osebe ostajajo v priporu in bodo obtožene v preiskavi suma korupcije znotraj omenjene institucije EU, povezane s Katarjem, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal vir na belgijskem tožilstvu. Tožilstvo ni navedlo imen, sporočilo pa je, da so štiri od šestih oseb, ki so jih aretirali v zadnjih 48 urah, prepeljali v preiskovalni pripor. Dve osebi so izpustili. Gre za enega največjih korupcijskih škandalov v zgodovini Evropskega parlamenta, navaja nemška tiskovna agencija DPA. Belgijsko tožilstvo bo preiskovalo obtožbe o domnevnem podkupovanju, pranju denarja in poskusih vplivanja na politične odločitve v EU s strani Katarja, ki trenutno gosti svetovno prvenstvo v nogometu.

Belgijski organi pregona so v petek in soboto izvedli najmanj 16 preiskav in šest aretacij. Poleg tega je bila v soboto zvečer opravljena preiskava na domu še enega poslanca Evropskega parlamenta, so sporočili s tožilstva. Že v petek zvečer so preiskali domovanje Eve Kaili v Bruslju. Grški evroposlanki, ki je tudi ena od podpredsednic Evropskega parlamenta, so bila danes odvzeta tudi vsa pooblastila in pristojnosti. Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola “se je odločila, da s takojšnjim učinkom ukine vse pristojnosti, dolžnosti in naloge, za katere je bila pooblaščena Eva Kaili kot podpredsednica Evropskega parlamenta,” je po poročanju AFP danes povedal tiskovni predstavnik predsednice. O dokončni razrešitvi Eve Kaili s položaja sicer lahko odloča le parlament, ki “odločno nasprotuje korupciji in bo pri preiskavi v celoti sodeloval z vsemi organi,” kot je v odzivu na aretacijo v soboto sporočila Metsola.

Spomnimo, belgijska časnika Le Soir in Knack sta poročala, da naj bi šlo za lobiranje Katarja za svetovno nogometno prvenstvo, in da naj bi aretirali štiri Italijane. Med njimi naj bi prijeli nekdanjega evropskega poslanca, socialista Antonia Panzerija in generalnega sekretarja Mednarodne konfederacije sindikatov Luco Visentinija. Na družabnih omrežjih zasledimo očitke, da o prejemanju podkupnin znotraj levičarske koalicije mediji ne poročajo veliko, očitno ne sodi med priljubljene teme.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Evroposlanci: Vnovična izvolitev von der Leynove je zamujena zgodovinska priložnost!

Evroposlance iz vrst SDS smo povprašali, kaj menijo o...

Slovenske železnice po številu zaposlenih prekašajo celo ameriški Amtrak

Gospodarnost in učinkovitost investicij Slovenskih železnic je pod drobnogledom,...

Ameriški intelektualec: “Podporo Trumpu generira strah pred komunizmom”

Ameriški matematik, investitor in javni intelektualec dr. Eric Weinstein...